Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Notiser från SKL:s fastighetsgrupp
 
I detta nyhetsbrev kan du exempelvis läsa om kommande kurs och konferenser, inspiration från en medlem samt några axplock från omvärlden.
 
 
Pågående FoU-projekt
 
Förteckning över samtliga aktuella FoU-projekt gällande kommunernas och landstingens fastigheter.
 
 
Arrangemang och utbildning
 
KTH-kurs Fastighetsföretagande i offentlig sektor
 
Än finns möjlighet att anmäla sig till 7,5-poängskursen som SKL och KTH anordnar tillsammans. Kursen vänder sig till dig som är yrkesverksam inom en offentlig fastighetsorganisation, exempelvis fastighetschefer, fastighetsintendenter, förvaltare, förvaltningschefer, byggnadschefer eller motsvarande.

Några av kommentarerna från förra årets deltagare är: ”Mycket lärorikt”, ”Relevant! Bra koppling till såväl landsting och kommun.” och ”Mycket kompetenta och inspirerande föreläsare”. Sista anmälningsdatum är den 15 april!

Läs mer i inbjudan
 
Anmäl dig här
 
Bostäder för äldre genom nya insikter och utvecklade verktyg
 
 
SKL bjuder in till en heldag den 6 maj med syfte att stödja kommunernas arbete inom bostadsförsörjning och äldreomsorg. Bostäder för äldre är en utmaning i många kommuner och har en stor påverkan för arbetet med bostadsförsörjning. Lösningen kräver ett gemensamt arbete av ansvariga inom socialtjänst och samhällsbyggnad.

Tid: 6 maj 2019 9.30 - 16.30
Plats: Clarion Sign Hotel, Östra Järnvägsgatan 35
Ort: Stockholm
Målgrupp: Chefer och strateger inom samhällsbyggnadsområdet samt inom socialtjänsten inom kommunerna och kommunernas bostads- och fastighetsbolag.
Kostnad: 3 000 kronor exklusive moms.
Sista anmälningsdag: 8 april 2019

Mer information och anmälan
 
Temadag: Vårdarkitektur för politiker
 
Chalmers Centrum för vårdens arkitektur arrangerar temadagen Vårdarkitektur för politiker den 21 mars 2019 kl. 10-16 i Stockholm.

Politiker i regioner fattar just nu de största investeringsbesluten i vårdbyggnader på många decennier. Parallellt växer insikten om att vården behöver genomgå omfattande omställningar. Sjukhusens roll förändras. Framtidens vård spås flytta alltmer ut i samhället, närmare medborgarna. Patienter erbjuds ökad delaktighet och större ansvar.

Investeringar i vårdbyggnader har långsiktiga konsekvenser. Det är därför viktigt att besluten fattas på så bra kunskapsunderlag som möjligt. Samtidigt har kunskapen om hur vårdarkitektur kan bidra till patientsäkerhet, vårdens resultat och effektivitet samt patienternas upplevelse av vård vuxit dramatiskt.

I syfte att belysa och diskutera detta tillsammans med dig som är politiker och beslutsfattare, presenteras på denna temadag ett antal kunskapsområden som är i snabb utveckling inom svenskt och internationellt vårdbyggande just nu.

Fåtal platser kvar: Anmälan till temadagen för politiker (avgiftsfritt arrangemang)

Det går att ta del av temadagen via webblänk live. Webblänken kommer att läggas upp på webbsidan för temadagen  (avgiftsfritt arrangemang)
 
 
Mer information från SKL
 
Påbörjad upphandling: Bevaknings- och larmtjänster
 
SKL Kommentus Inköpscentral, SKI, har påbörjat upphandlingen som omfattar bevaknings- och larmtjänster med tillhörande tilläggstjänster. SKI kommer även att undersöka om det färdiga ramavtalet ska omfatta teknisk bevakning.

För att kunna skapa ett ramavtal med så stor kundnytta som möjligt behöver SKI komma i kontakt med personer som har erfarenhet av att använda eller beställa bevaknings- och larmtjänster. Gå med i SKI:s avtalsgrupp och hjälp till att skapa det vassaste nationella ramavtalet på området!

Vill du vara med i gruppen anmäl dig här

Annonsering planeras till Q4 2019. Det färdiga avtalet beräknas vara klart för avrop under Q3 2020.

Läs mer
 
Vägledning för uppföljning av energiprestanda i bygglovsprocessen
 
Lågan och sex regionala kluster för energieffektivt byggande driver under 2019 ett projekt för att ta fram vägledning för hantering av energifrågan i byggprocessen enligt PBL. SKL är projektägare och har sedan tidigare med hjälp av Sveby tagit fram ett förslag till formulär för att följa upp beräknad energiprestanda under bygglovsprocessen, till stöd för både kommuner och byggherrar. En WS hölls på SKL den 6 februari med resultat från intervjuer i ett 20-tal kommuner kring frågan i dag och önskvärd utveckling. En avslutande konferens är planerad till 17 juni.

Kontakt: Andreas Hagnell, tfn 08-452 7866, andreas.hagnell@skl.se
 
 
Inspiration från medlemmar
 
Minskad energianvändning inom Region Uppsala
 
Region Uppsala har minskat sin energianvändning med drygt 22 procent mellan åren 2014 – 2018 varför målet på 10 procents minskning överträffats rejält!

Läs mer i Region Uppsalas pressmeddelande
 
 
Nytt från omvärlden – ett axplock
 
Boverkets vägledning om LCA för byggnader
 
Boverket har tagit fram en vägledning om LCA för byggnader. Den riktar sig till den som vill beställa eller fått i uppdrag att ta fram en livscykelanalys (LCA) för en byggnad men är också relevant för alla som vill lära sig mer om LCA för byggnader.

Du hittar vägledningen här

Inom fastighetsgruppen ansvarar Saija Thacker, saija.thacker@skl.se, för dessa frågor.
 
Naturvårdsverkets vägledning om att riskbedöma och åtgärda PFAS
 
Naturvårdsverket har i samarbete med Statens geotekniska institut (SGI) tagit fram en gemensam vägledning om hur högfluorerade ämnen (per- och polyfluorerade alkylsubstanser, PFAS) kan riskbedömas och åtgärdas på förorenade områden.

Målgruppen för denna vägledning är i första hand tillsynsmyndigheter som bedriver tillsyn av områden förorenade med PFAS, men innehållet är intressant även för fastighetsägare som kan ha förorenade områden.

Du hittar vägledningen här
 
Förslag till en nationell institution för mänskliga rättigheter i Sverige
 
Enligt förslaget ska en ny institution för mänskliga rättigheter inrättas som en ny myndighet under regeringen. Institutionen ska bevaka att de mänskliga rättigheterna följs. Regeringen har nu skickat förslaget på remiss.

Ny institution för mänskliga rättigheter
 
 
SKL:s webbutik
 
Frågor om nyhetsbrevet
 
Frågor om nyhetsbrevet Offentliga fastigheter besvaras via e-post fastighet@skl.se