En tydlig ansvarsfördelning krävs
 
SKL har träffat arbetsmarknadsministern för att diskutera konsekvenserna av de nedskärningar som Arbetsförmedlingen nu står inför. 
– Om ansvarsfördelningen mellan staten och kommunerna ska fungera måste den bli tydligare och alla måste göra sin del, säger Lena Micko, ordförande för SKL.
 
Biblioteksstrategin saknar långsiktiga mål
 
Kungliga biblioteket har presenterat förslag till en nationell biblioteksstrategi. SKL välkomnar en nationell strategi, men anser att vissa förslag inkräktar på det kommunala självstyret och saknar finansiering.
SKL:s 4:e vice ordförande Karin Thomasson bemöter i en debattartikel den skarpa kritik som Erik Fichtelius ger av kommunernas biblioteksverksamhet.
 
 
Vd-krönika
Kraft när regionerna samarbetar
 
 
Efter två års gemensamt arbete med att minska beroendet av inhyrd personal i vården har de kraftiga kostnadsökningarna äntligen planat ut.
 
 
Mer från SKL
 
 
Bra förslag från Agenda 2030-delegationen
SKL välkomnar flera av de förslag som Agenda 2030-delegationen presenterar för hur Sverige ska nå FN:s globala hållbarhetsmål. Kommuner och regioner har en central roll i det arbetet. Två av tre hållbarhetsmål förutsätter insatser från lokal och regional nivå.
Förslag om hur de globala hållbarhetsmålen ska nås
 
Sjukfrånvaron minskar i kommuner och regioner 
Sjukfrånvaron i kommuner och regioner minskar för andra året i rad. 
– Det långsiktiga målet är att den ska sänkas ytterligare och stanna på en låg och stabil nivå, säger Caroline Olsson, SKL.
SKL:s sammanställning av sjukfrånvaro för 2018
 
Avsiktsförklaring om avtal för krissituationer
SKL, Sobona och de fackliga organisationerna har undertecknat en gemensam avsiktsförklaring om ett avtal för krissituationer. Målet är att ett avtal ska vara klart till sommaren 2019.
Förhandlingarna inleds under våren
Trots starkt teknikintresse blir kvinnor inte ingenjörer
Knappt en av tre studerande på teknikutbildningarna är kvinnor, trots att intresset för teknik är starkt i denna grupp. Insatser krävs för att jämna ut könsbalansen på teknikområdet.
Debattartikel i Dagens Nyheter
 
Fler har rutiner mot hot och hat
Arbetet med att hantera hot och hat mot förtroendevalda har förbättras i kommuner och regioner. Fler förtroendevalda utbildas och fler har system för att förebygga och hantera hot och hat. Det visar en enkätundersökning som SKL genomförde 2018.
Kommuner bättre på att hantera hot och hat
 
Svagare resultat kräver långsiktig planering
I Ekonomirapporten bedömde SKL att resultatet för kommuner och regioner skulle falla från 20,6 till 15,9 miljarder kronor för 2018. SCB:s sammanställning visar nu att vår bedömning var riktig. Det skriver Annika Wallenskog, SKL:s chefsekonom, i Ekonomibloggen. 
Många klarar ekonomin tack vare positivt finansnetto
 
SKL lanserar podcast om demokrati
Nu finns en podcast om demokrati som SKL har tagit fram. I Demokratiresan får lyssnaren ta del av olika aspekter som utvecklar demokratin i kommuner och regioner. Podden lyfter demokratifrågor ur olika infallsvinklar i halvtimmeslånga avsnitt. Under våren släpps ett nytt avsnitt varannan tisdag.
Lyssna på Demokratiresan
 
Vi behöver ta mäns våld mot kvinnor på större allvar
Nyligen publicerades en granskning av hur Sverige efterlever Europarådets konvention om att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Där finns flera brister att ta tag i. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKL, i Socialtjänstbloggen. 
Stödet till våldsutsatta brister
 
Vi ska vara stolta över förlossningsvården
De senaste årens satsningar på förlossningsvården och kvinnors hälsa har gett resultat. Antalet allvarliga bristningar minskar, eftervårdsbesöken ökar och alla som föder barn kommer att få göra sin röst hörd. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL, i Vårdbloggen. 
Satsningarna har gjort skillnad
 
Öppna förskolor viktigt verktyg i integrationsarbetet
Öppna förskolor har en stor potential att nå utrikes födda kvinnor med språkstöd och andra integrationsinsatser. SKL har kartlagt verksamheter över hela landet och har lämnat en delrapport till regeringen.
Samverkan ger framgång
Att förebygga psykisk ohälsa är hela samhällets ansvar
Den psykiska ohälsan bland barn och unga ökar, men det finns inga enkla svar på varför. Det finns inte heller någon uttömmande definition av vad psykisk ohälsa är. Det skriver Ing-Marie Wieselgren, SKL, i Vårdbloggen.
Vi behöver fokusera på lösningarna
 
Dags för SKL:s valkongress
Tisdagen den 19 mars hålls SKL:s valkongress. Då kommer 451 ombud att rösta fram SKL:s nya styrelse och ordförande för den kommande mandatperioden. Den nya styrelsen samlas den 20 mars för att fastställa sammansättningen av delegationer och beredningar.
SKL:s valkongress 2019
 
Nytt från omvärlden
 
Agenda 2030-delegationen överlämnar slutbetänkande
Agenda 2030-delegationen har lämnat sitt slutbetänkande till regeringen. Förslagen handlar om hur de globala målen för hållbar utveckling kan implementeras. 
Agenda 2030
 
Ny vägledning om krisberedskap
MSB har givit ut en vägledning för kommuners arbete med att ta fram styrdokument för sin krisberedskap. Varje kommun ska, enligt SKL:s och MSB:s senaste överenskommelse om krisberedskap, ha sådana styrdokument, som bland annat anger mål och inriktning för det kommunens arbete.

Regeringen föreslår undantag på bygglovskrav för altaner
Regeringen föreslår Lagrådet att införa undantag i plan- och bygglagen gällande kravet på bygglov för altaner. Regeringen föreslår även att altaner, under vissa förutsättningar, får placeras i strid med gällande detaljplan eller områdesbestämmelser.
Förslag på undantag i plan- och bygglagen