Nyheter från SKL
 
 
Så kan kommuner upphandla klimatsmart
 
Kommuner upphandlar varor och tjänster för mångmiljardbelopp och inköpen har stor påverkan på klimatet. SKL ger nu ut nya råd och exempel om hur inköpen kan bli mer klimatsmarta.
Kommuner kan lära av varandra

Nyheter om e-handel, e-fakturering och e-upphandling
 
Information bland annat om remiss från DIGG och EU-kommissionens tjänst för ESPD vid leverantörsprövning som stängs ner den 18 april.
Nyhetsbrevet, nyheter om e-handel, e-fakturering och e-upphandling

Seminarium mot fusk, oegentligheter och bedrägeri mot välfärdssektorn
 
Brottsförebyggande rådet, Skatteverket och Vårdföretagarna medverkar och ger tips på arbetssätt för att motverka fusk och oegentligheter. Region Stockholm och Göteborgs stad informerar om hur de arbetat med att förebygga, leta och agera mot fuskande företag.
Välkommen 8 april i SKLs lokaler på Hornsgatan 20, Stockholm

Bra förslag från Agenda 2030-delegationen
 
SKL välkomnar flera av de förslag som Agenda 2030-delegationen presenterar för hur Sverige ska nå FN:s globala hållbarhetsmål. Kommuner och regioner har en central roll i det arbetet.
Viktigt med fler hållbara upphandlingar
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Biståndsbedömt trygghetsboende tillståndspliktigt från 2 april
Verksamhetstypen biståndsbedömt trygghetsboende blir tillståndspliktig från och med den 2 april 2019. Det är den femte verksamhetstypen som blir tillståndspliktig under 2019.
IVO informerar om tillståndsplikt för trygghetsboende
 
Praktiskt stöd för att säkerställa hållbara leveranskedjor vid inköp
Nu blir det enklare att genomföra inköp med villkor som syftar till att säkerställa ansvarsfulla leveranskedjor. Upphandlingsmyndigheten har tagit fram en modell för att beskriva hur inköpsprocessen kan se ut. Ett offentligt inköp består av så mycket mer än själva upphandlingen.
Modeller för upphandlingar med ansvarsfulla leveranskedjor i praktiken
 
 
Framgångsrika Skottland – så lyckas de med sysselsättningskrav
Skottland har ställt sysselsättningskrav i offentlig upphandling i många år, långt innan den nya EU-lagstiftningen. Drygt två tredjedelar av alla stora upphandlingar görs med sysselsättningskrav.
Upphandlingsmyndigheten analyserar vad vi kan lära av Skottland
 
 
Obligatorisk e-faktura – nu är det dags!
Den 1 april 2019 blir det lag på att alla inköp i offentlig sektor ska faktureras med elektronisk faktura (e-faktura). Det innebär att alla leverantörer till offentlig sektor måste skicka e-fakturor enligt den nya europeiska standarden, och att alla offentliga organisationer måste kunna ta emot dem.
Stöd från Upphandlingsmyndigheten
 
 
"Värna den svenska avgiftsfria valfrihetsmodellen"
Valfriheten i skolan är central för föräldrar och elever. Med januariavtalet på plats hoppas Ulla Hamilton på en mandatperiod där utbildningspolitiken värnar den svenska avgiftsfria valfrihetsmodellen.
Debattartikel från Friskolornas Riksförbund
 
 
Hur står sig privata aktörer jämfört med offentliga?
Vårdföretagarna tar varje år fram ny – eller analyserar befintlig – statistik om kvalitet inom flera av vården och omsorgens områden. Nedan listas ett antal översiktliga rapporter och genomgångar som jämför hur privata aktörer hävdar sig mot de offentliga vad gäller kvalitet.
Färsk statistik om vård- och omsorgsbranschen