Demokratidagen 3 april 2019
Välkommen till SKL:s Demokratidag. Demokratidagen 2019 arrangeras den 3 april på Clarion Sign Stockholm. Fördjupa dig inom olika demokratiområden och möt andra som är verksamma inom demokratifrågor i kommuner och regioner.

Här möter du till exempel kultur- och demokratiminister Amanda Lind; Elin Wihlborg, professor statsvetenskap vid Linköpings universitet; Hans Abrahamsson, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Göteborgs universitet; Karl-Henrik Robèrt, professor i strategisk planering; SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog; Peter Örn, ordförande regeringens demokratikommitté och andra intressanta föreläsare.
 
Utöver föreläsningar i plenum kan du välja två av fjorton olika parallella seminarier på teman som demokratiutveckling, medborgardialog, politiskt ledarskap, revison m.m.

För mer information och program
 
SKL släpper podcast om demokrati på lokal och regional nivå
Podcasten Demokratiresan handlar om medborgardialog, medskapande och demokrati på lokal och regional nivå. Avsnitten fokuserar på olika aspekter som utvecklar demokratin samt stärker relationen mellan medborgare och kommunen eller regionen.

Premiäravsnittet som handlade om grunderna för medborgardialog. Lyssnaren får inspiration och ökad kunskap om hur man kan utveckla demokratin på lokal och regional nivå för att bygga ett lokalsamhälle redo för morgondagens utmaningar. 

Andra avsnittet som finns ute nu handlar om medborgarbudget. Allt fler kommuner och regioner världen över låter medborgarna vara med och direkt påverka budgeten. I avsnittet får du veta hur det går till och inspireras av svenska och internationella exempel.
 
Nätverk för att utveckla medborgarbudget
Medborgarbudget från beslut via idéinsamling och röstningsförfarande till genomförande.
SKL bjuder in till nätverk för att utveckla medborgarbudget enligt SKL:s modell för medborgarbudget för demokratisk- och social hållbarhet.

Nätverket pågår i tre år med start våren 2019.
Målet är att kommuner och regioner prövar och utvecklar medborgarbudget utifrån SKL:s modell och att vi efter avslutat projekt kan visa på lärande exempel på medborgarbudget.

Nätverket är för kommuner och regioner som vill pröva och utveckla medborgarbudget från något eller flera av de inriktningar som utvecklats internationellt, och som SKL vill pröva i svenska kommuner och regioner.
Mer information om nätverket
 
Skolvalet 2019
I samband med Europaparlamentsvalet har lärare och elever möjlighet att arrangera Skolval 2019 - självklart med fokus på EU. Skolval är ett sätt att undersöka demokratin och skapa engagemang för politiken.

En bra början är att ta del av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågors (MUCF) tips och idéer på hur skolor kan ta Bryssel och Strasbourg till sina klassrum. Uppmuntra gärna skolor i din närhet att anmäla sig till Skolval 2019!
Läs mer om skolvalet hos MUCF
 
Fördjupningsprogrammet i att styra och leda för toppolitiker
Fördjupningsprogrammet i att styra och leda för toppolitiker bygger på att du ska bli bättre på att styra och leda en stor organisation som ska leverera välfärdstjänster av god kvalité utifrån ekonomiska förutsättningar och behov. Det finns några platser kvar i det nya fördjupningsprogrammet.

Programmet genomförs vid tre tillfällen med teman som: leda samhällsutveckling; styrning och risker samt dialog och samspel.

 
Datum i programmet:
  • 9 - 10 maj
  • 29 - 30 augusti
  • 10 - 11 oktober
Sista anmälningsdag är den 10 april.
Läs mer om fördjupningsprogrammet
 
Ledarprogram för toppolitiker
Ledarprogrammet för kommunal-, region- och oppositionsråd fokuserar på att stärka det politiska ledarskapet, fördjupa kunskaperna om uppdraget, styra och leda, samt stärka demokratin. Programmet startar i vår och har några platser kvar.
 
Datum i programmet:
  • 23-24 maj
  • 22-23 augusti
  • 3-4 oktober
  • 16-17 januari 2020.
Sista anmälningsdag är den 17 april.
Mer information om ledarprogrammet
 
Gratis utbildning om hot, hat och våld mot förtroendevalda
 
Hat, hot och våld mot förtroendevalda är ett allvarligt hot för vårt demokratiska system. För att öka kunskapen om hot och hat mot förtroendevalda och dess konsekvenser samt öka medvetenheten hur ett utvecklingsarbete kan ske för att systematiskt förebygga och stärka de förtroendevalda i deras demokratiska uppdrag erbjuder SKL en kostnadsfri utbildning. Varje kommun och region kan nyttja erbjudandet en gång.
 
Målgruppen är förtroendevalda, kommunfullmäktige, kommunstyrelsen samt tjänstepersoner som verkar nära de förtroendevalda.
 
Utbildningen sker lokalt och någon från SKL:s utbildarteam kommer till er och genomför utbildningen. 
Mer om erbjudandet om kostnadsfri utbildning
 
Missa inte fem filmer om hot och hat mot förtroendevalda
I filmserien Hot och hat möter du personer som utsätts på olika sätt i sin roll som förtroendevald. De är cirka tre minuter långa och ingår i ett arbete för att öka medvetenheten om politikers utsatthet och för att stärka förtroendevaldas villkor. Spelfilmerna bygger på verkliga händelser.

Filmerna har producerats inom ramen för SKL:s överenskommelse med regeringen om stärkt stöd till jämställdhet och kvinnofridsarbete.

Till varje film finns det också korta fakta och en diskussionsfråga att använda:
Hur mycket ska förtroendevalda behöva tåla? Vilket stöd kan de behöva i sitt demokratiska uppdrag?

Se filmerna här
I samband med att filmerna lanseras så utökas också webbutbildningen om hot och hat mot förtroendevalda med ett sjätte avsnitt som handlar om jämställd makt.

I SKL:s webbutbildning får du veta mer om förtroendevalda kvinnor och mäns utsatthet, vem som ansvarar för att förebygga och hantera hot och hat, och hur du kan bygga upp ett systematiskt förebyggande arbete.
Webbutbildning om hot och hat mot förtroendevalda
 
Anmäl alltid hot, hat och våld mot förtroendevalda
SKL har tagit fram skriften ”Anmäl alltid hot och hat”, tillsammans med Brottsoffermyndigheten och Polismyndigheten.

Skriften beskriver några autentiska rättsfall där förtroendevalda har polisanmält händelser av hot, hat och våld, och vilka skäl som har lett fram till att gärningspersonerna dömts.
Den riktar sig i första hand till förtroendevalda och till alla som arbetar nära dem. Syftet är att få fler att anmäla brott.

Om fler anmäler brott blir det enklare för polisen och säkerhetsansvariga att se mönster och utveckla ett systematiskt arbete för att förebygga och lagföra brott.
Läs eller ladda ner skriften i SKL:s webbutik
 
Nätverk för att med systematik förebygga hot, hat och våld mot förtroendevalda
SKL bjuder in till ett nätverk, med start juni 2019, för att skapa lärande exempel i hur en organisation kan arbeta systematiskt för att förebygga hot och hat mot förtroendevalda. Det handlar om att skapa system och strukturer för att i ett tidigt skede verka förebyggande.
 
Nätverket vänder sig till förtroendevalda i fullmäktige och styrelsen, tillsammans med de tjänstepersoner med funktioner inom säkerhet, demokrati, dialog och kommunikation som på olika sätt arbetar med stöd till de förtroendevalda.

Nätverket har fyra träffar med uppstart i juni och tre träffar under hösten.
Mer information om nätverket
 
Att fatta svåra beslut och möta motstånd
Du som ledande förtroendevald behöver ofta göra svåra prioriteringar inför beslut. Det vill SKL skapa samtal om, men också ge dig underlag att skapa strategier i de politiska processerna.
 
SKL erbjuder webbseminarier med olika föreläsare samt frågor som möjliggör att fortsätta samtalet i kommunen eller regionen. Seminarieserien kommer att sändas en gång per månad under hösten med följande teman:
  • Det demokratiska samtalet har fått en hårdare ton
  • Ökad delaktighet vid förändringar av välfärdstjänster
  • Att möta andra värderingar och attityder
  • Strategier för att inte censurera beslut
Anmäl er på skl.se/politisktledarskap
 
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan ta del av materialet för sin utbildningsplanering för kommande mandatperiod.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa