Nyheter från SKL
 
 
Nytt inom upphandlingsrätt
 
SKL sammanställer regelbundet ny lagstiftning, nya rättsfall och annan juridisk information samt SKL:s kursutbud inom upphandlingsområdet.
Mars 2019

Upphandlingssekretess begärs av leverantörerna
 
SKL ställer sig frågande till två skribenter från Svenskt Näringsliv som bland annat hävdar att upphandlare ofta struntar i offentlighetsprincipen.
Germund Persson, SKL, bemöter kritiken


Rätt till momsersättning för biståndsbedömt trygghetsboende
 
Den nya boendeformen omfattas av rätt till momsersättning från och med den 2 april 2019.
Från 2 april 2019 omfattas även ett biståndsbedömt trygghetsboende av bestämmelserna

Få koll på äldreomsorgens kostnader
 
Koll på äldreomsorgen är ett verktyg som SKL och RKA har arbetat fram tillsammans, som syftar till att hjälpa dig få koll på kostnaderna inom äldreomsorgen i din kommun. Verktyget är en excelfil där ett urval av nyckeltal presenteras i tabeller och diagram.
Koll på äldreomsorgen
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Ny bedömning från Skatteverket påverkar hantering av bevis vid upphandling
Flera uppgifter på skattekontot omfattas från den 6 mars 2019 av sekretess. Det är innebörden av ett nytt ställningstagande från Skatteverket. Bland annat lämnas inte längre viss information ut till upphandlande myndigheter via blankett SKV 4820.
Upphandlingsmyndigheten tittar vidare på eventuella konsekvenser
 
Forskningsrapport: Funktionsupphandling för innovation, välfärd och miljö
Offentliga aktörer kan använda sig av funktionsupphandling som ett sätt att driva på nya innovativa lösningar på exempelvis samhälleliga, miljömässiga och sociala problem. Professor Charles Edquist har, inom ramen för Konkurrensverkets uppdragsforskning, undersökt hur offentlig upphandling kan möjliggöra och vara en drivkraft för innovationer.

Hur offentlig upphandling i större utsträckning kan främja skapandet av nya innovationer
 
Skolstart 2020/21
Skolinspektionen har mottagit 212 ansökningar om att starta eller utöka fristående skola inför läsåret 2020-21. Detta är en minskning med 33 procent jämfört med föregående läsår.
Trenden är fortsatt nedåtgående
 
Årsrapport 2018 - skillnader i skolkvalitet och strategisk styrning
Skolhuvudmännens strategiska styrning för ökad likvärdighet är ett viktigt tema i Skolinspektionens årsrapport för 2018. Skolinspektionen lyfter bland annat att flera huvudmän inte tillräckligt gör aktiva och stödjande satsningar för att möta skolors olika behov.
Fler skarpa åtgärder under 2018
 
Konkurrensverkets tillsynsarbete under 2018
Konkurrensverkets tillsynsrapport för 2018 redogör för avgjorda och pågående utredningar. Man redovisar också hur domstolar bedömt olika ärenden och skapat prejudikat.
Anbudskarteller, korruption och konkurrens i offentlig upphandling