Ny ordförande och styrelse för SKL
 
SKL:s kongress har valt Anders Knape till ny ordförande för Sveriges Kommuner och Landsting. Även en ny styrelse har valts för mandatperioden 2019-2023.
– En av förbundets viktigaste uppgifter är att säkerställa medlemmarnas behov av stabila planeringsförutsättningar, säger Anders Knape, ordförande för SKL.
 
Vd-krönika
SKL i medlemmarnas tjänst
 
 
Så har då 451 ombud utsett ny styrelse och nya delegater i beredningar och delegationer. Eller nygamla i många fall! Allt om detta finns att läsa här intill. Jag ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med er.
 
 
Mer från SKL
 
 
SKL:s politiska organisation klar
SKL:s nya styrelse har idag hållt ett första konstituerande möte. På mötet valdes ledamöter till SKL:s arbetsutskott, beredningar och delegationer.
SKL:s arbetsutskott, delegationer och beredningar
 
Från plan till verkstad - #skolDigiplan
Skolväsendet står inför olika utmaningar för att kunna nyttja digitaliseringens möjligheter. SKL har lämnat över en handlingsplan till regeringen med förslag på nationella initiativ för att stödja arbetet med digitalisering inom skolan.
 
Den statliga ersättningen täcker inte behoven 
Statens sänkta ersättningar för mottagande av ensamkommande barn och ungdomar har inneburit stora merkostnader för kommunerna. SKL har kartlagt konsekvenserna och skickat en skrivelse till regeringen med krav på förändringar.
SKL kräver att regeringen agerar
 
SKL stöder färdplan för fossilfri uppvärmning
SKL ställer sig bakom initiativet Fossilfritt Sveriges färdplan för en fossilfri uppvärmning. Visionen är att all uppvärmning av bostäder och lokaler ska ske utan fossila bränslen senast år 2030.
SKL ställer sig bakom ambitiösa energi- och klimatmål
 
Anslagen till länstransportplanerna måste ökas
Länsplanerna för infrastruktur utarmas och det måste satsas mer pengar i den kommande planeringsomgången. Det skriver SKL i ett ställningstagande som lämnats till regeringen.
Utveckling av infrastrukturplaneringen
 
Den tillfälliga lagens konsekvenser bör analyseras
I ett utkast till en lagrådsremiss föreslår regeringen att lagen om tidsbegränsade uppehållstillstånd ska förlängas. SKL vill se en analys av konsekvenserna för kommuner och regioner. 
Även gymnasielagen bör ses över
 
Så kan kommuner upphandla klimatsmart
Kommuners upphandling av varor och tjänster för har stor påverkan på klimatet. 
– Vi tror och hoppas att vårt nya inspirationsunderlag kan bidra till fler hållbara och klimatsmarta inköp, säger Gunilla Glasare, SKL.
Råd från SKL för att upphandla hållbart
 
Utredningen tar inte hänsyn till förändringar 
SKL anser att det finns ett stort behov av en förändrad specialistsjuksköterskeutbildning, men är kritiskt till flera delar av den statliga utredningen om framtidens specialistsjuksköterska.
Behov av större flexibilitet
 
Byggtiden för höghastighetsbanan kan halveras 
Med liten påverkan på statsbudgeten kan byggtiden för höghastighetsbanan halveras, det visar beräkningar som SKL har gjort. I en debattartikel i Dagens Samhälle välkomnar SKL tillsammans med kommunal- och regionråd en diskussion om finansieringen.
Det är möjligt att finansiera en snabb utbyggnad
 
Långsiktig ersättningsmodell för assistans
Vi vill värna assistansreformen och att kommuner och övriga seriösa aktörer kan bedriva verksamhet med kollektivavtal. Det skriver SKL och flera av arbetsmarknadsparterna i en debattartikel som är publicerad i Aftonbladet.
Regeringen måste se allvaret i situationen
 
Staten måste ta sitt ansvar för skolbiblioteken 
SKL delar helt skribentens uppfattning om skolbibliotekens betydelse i debattinlägget på Biblioteksbladets webbplats. I sin replik lyfter SKL också finansieringsprincipen och statens ansvar. 
Staten måste kompensera kommunerna för ökade krav
 
Regionerna satsar på sjuksköterskorna
Enligt Medlingsinstitutet hör sjuksköterskor, lärare och undersköterskor till de yrken som har förbättrat sitt löneläge i förhållande till andra grupper de senaste åren. Det skriver Niclas Lindahl, SKL, i Arbetsgivarbloggen. 
Lönen ska sättas lokalt
 
Onyanserad bild av yrkesvux i Dagens Industri
Dagens Industri skriver att kommunerna lämnar tillbaka statliga miljardbelopp för finansiering av yrkesutbildningar för vuxna. Utbildningsföretag och statliga representanter intervjuas, men ingen kommunal representant. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Hur får vi igång bostadsbyggandet?
Det byggs för få bostäder i Sverige, särskilt där de behövs som mest. Detta påverkar kommunerna på flera sätt. Det skriver Annika Wallenskog, SKL:s chefsekonom, i Ekonomibloggen.
Kommunerna måste få bättre förutsättningar
 
Ny lärarstatistik från Skolverket
Årets lärarstatistik från Skolverket har väckt många diskussioner och en hel del besvikelse över att andelen behöriga grundskollärare minskar. Det är förståeligt. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL, i Skolbloggen.
Antalet elever ökar snabbare än de behöriga lärarna
 
SKL välkomnar till Skolriksdagen den 6-7 maj
Skolriksdagen är mötesplatsen för de som leder och styr skolan. Under två intensiva dagar erbjuds ny kunskap, spännande samtal och lärande exempel från förskola, skola och vuxenutbildning. För den som anmäler sig senast den 22 mars gäller nedsatt pris. 
Sveriges största mötesplats för skolans ledning
 
Nytt från omvärlden
 
En halv miljon fler sysselsatta krävs för att säkra välfärden till år 2030
Sveriges befolkning ökar och blir äldre. För att upprätthålla välfärden till år 2030 utan höjda skatter eller avgifter krävs en sysselsättningsökning på omkring 485 000 personer. Det visar Arbetsförmedlingens rapport ”Sveriges framtida sysselsättning”.
Stort tillskott behövs för att undvika påfrestningar på välfärden

Avgiftsfria sommarlovsaktiviteter även i år
Regeringens satsning på avgiftsfria sommarlovsaktiviteter för alla barn mellan 6 och 15 år ska fortsätta även under 2019. Statsbidraget uppgår till sammanlagt 200 miljoner kronor och betalas ut av Socialstyrelsen.
Statligt bidrag erbjuds kommunerna även 2019

Grannsamverkan minskar inbrott med 36 procent
Samverkan mot brott har utvärderat effekterna av Grannsamverkan. Utvärderingen visar en minskning på 36 procent av antalet polisanmälda inbrott efter att Grannsamverkan har införts, jämfört med en period innan metoden användes. SKL är en av flera organisationer som står bakom Samverkan mot brott. 
Utvärdering av metoden Grannsamverkan
 
Lärarbehörigheten minskar i grundskolan men ökar i gymnasiet
Sedan förra läsåret har andelen behöriga lärare i gymnasieskolan ökat. Samtidigt minskar andelen behöriga lärare i grundskolan. Det visar Skolverkets nya statistik om pedagogisk personal i skolan. 
Stora skillnader i behöriga lärare mellan skolformer

Naturvårdsverket lyfter fram utmaningar för att nå klimatmålen
Sverige har goda förutsättningar att nå målet om netto noll klimatutsläpp år 2045. Skärpt styrning behövs dock både från staten och EU. Naturvårdsverket har överlämnat underlag till regeringens första klimatpolitiska handlingsplan.
Handlingsplan för klimatmål