SKL:s nyhetsbrev om regional utveckling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
SKL politiska organisation för kommande mandatperiod
 
Anders Knape (M), Karlstad kommun
Den 19-20 mars genomförde Sveriges Kommuner och Landsting en valkongress, där representanter från landets kommuner och regioner samlades för att utse ny styrelse och sedermera ledmöter och ordföranden till arbetsutskott,beredningar och delegationer i SKL:s politiska organisation.

Ny ordförande för SKL är Anders Knape (M) från Karlstad kommun. Till 1:a vice ordförande valdes Carola Gunnarsson (C) från Sala kommun och till 2:a vice ordförande valdes Lena Micko (S) från Linköpings kommun. Anders Knape var även ordförande för SKL under perioden 2007-2015, samt vice ordförande under perioden 2015-2019. 

I Beredningen för tillväxt och regional utveckling (TRU) valdes Kristina Jonäng (C) från Västra Götalandsregionen till ny ordförande och Ebba Östlin (S) från Botkyrka kommun valdes till 1:a vice ordförande.

SKL:s nya politiska organisation

Intervju med SKL:s nya ordförande Anders Knape (M)
 
 
SKL följer reformeringen av arbetsmarknadspolitiken
Arbetsförmedlingen håller på att ställa om sin verksamhet, som en konsekvens av minskade anslag i statsbudgeten samt det Januariavtal som fattades mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet. Omställningen innebär bland annat att 4500 anställda varslats och att myndigheten ämnar avveckla 130 av de 242 kontor man förfogar över. Vilka kontor som kommer att läggas ner beslutas i slutet av mars, men av myndighetens vägledande principer framgår att kontoren ska koncentreras till städer och knytpunkter.

Den planerade nedläggningen av kontor är problematisk då arbetsmarknadspolitiken är ett statligt ansvar och behöver finnas i hela landet. SKL för en kontinuerlig dialog med Arbetsförmedlingen och Regeringen, för att säkra rollfördelning och ansvar mellan kommuner och staten.

SKL: Staten får inte abdikera från ansvaret för arbetslösa

SKL och regeringen i dialog om arbetsmarknadspolitiken
 
Anslagen till länstransportsplanerna måste öka
Länsplanerna för infrastruktur utarmas och det måste satsas mer pengar i den kommande planeringsomgången. Det skriver SKL i ett ställningstagande som lämnats till regeringen.

Förutom mer pengar till länsplanerna vill SKL se att resurser, i såväl nationell plan som länsplanerna, även ska kunna användas till åtgärder som kan påverka behovet av transporter och resor samt valet av transportsätt eller åtgärder som innebär att den befintliga infrastrukturen utnyttjas mer effektivt.




SKL:s ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen
 
Byggtiden för höghastighetsbanan kan halveras
Med liten påverkan på statsbudgeten kan byggtiden för höghastighetsbanan halveras, det menar företrädare för SKL samt kommuner och regioner längs den tänka höghastighetsbanans sträckning i en debattartikel i Dagens Samhälle. 

Beräkningar från SKL visar att genom en ytterligare satsning på fem miljarder kronor skulle höghastighetsbanan bli klar dubbelt så snabbt som i nuvarande plan. En sådan satsning skulle påverka statens budgetsaldo med drygt 0,1 procent av BNP per år, vilket fortsatt ger stora möjligheter att klara överskottsmålet.

Debattartikel i Dagens Samhälle : Är du beredd att anslå resurser, Eneroth?
 
 
Du missar väl inte Mötesplats Samhällsbyggande?
Den 17-18 juni arrangeras en ny mötesplats för dagens och morgondagens samhällsbyggande. Innehållet sträcker sig tvärsektoriellt över kommunala och regionala ansvar och förvaltningar och vänder sig till förtroendevalda och tjänsterpersoner på lokal och regional nivå.
På konferensen samlas intressanta föreläsare för att diskutera aktuella frågor, praktikexempel presenteras och möjlighet ges att delta på studiebesök. Här finns plats för personliga möten mellan förtroendevalda eller tjänstepersoner i kommuner, regioner eller med oss på SKL.

Medverkar gör bland annat Darja Isaksson (Generaldirektör på Vinnova), Katrine Marçal (Dagens Nyheter), Vesna Jovic (VD för SKL) samt Lina Bjerke (Internationella handelshögskolan i Jönköping) och många fler!

Program och anmälan
 
 
Agenda 2030 - delegationen har lämnat in sitt slutbetänkande
I förra veckan lämnade Agenda 2030-delegationen över sitt slutbetänkande till regeringen. Delegationen har haft i uppdrag att föreslå en övergripande handlingsplan samt främja informations-och kunskapsspridning och främja Agenda 2030 genom en bred dialog med olika samhällsaktörer. Förslagen anger bland annat hur kommuner och regioner kan ta sig an agenda 2030-arbetet på hemmaplan.

Agenda 2030-delegationens slutbetänkande

SKL:s arbete med Agenda 2030
 
 
Konferensen högskola och samhälle i samverkan fyller 20 år!
Den 9-10 maj arrangeras HSS-konferensen i Örebro med temat samverkan som gör skillnad. Här samlas näringsliv, offentlig sektor och akademi för att stärka utbytet mellan parterna kring samverkan och innovation. Medverkar i programmet gör bland annat Matilda Ernkrans (Minister för högre utbildning och forskning, Eva Schelin (VD,KK-stiftelsen), samt Johan Dennelind (VD, Telia).

Anmälan och program
 
 
Platser kvar- Regional Utveckling 2019 den 10 maj
Det finns fortfarande några platser kvar till konferensen Regional Utveckling den 10 maj. Passa på att fördjupa din omvärldsbevakning kring regional utveckling och samtidigt nätverka med kollegor från hela landet!

Anmälan och program