Nyckeltal ska stödja arbetet med Agenda 2030
 
Nu lanseras nyckeltal som låter kommuner och regioner följa upp sitt arbete med FN:s globala hållbarhetsmål, Agenda 2030. 
– Kommuner och regioner har ett stort engagemang för Agenda 2030. Många har efterfrågat metoder för att följa upp vad arbetet ger för resultat, säger Vesna Jovic, vd på SKL.
 
 
Vd-krönika
Löften från finansministern
 
 
Vi ska underlätta för kommuner och regioner att bli mer effektiva. Så sa finansminister Magdalena Andersson på SKL:s valkongress förra veckan. Löftesrikt!
 
 
Mer från SKL
 
Ny branschriktlinje för säker mat 
SKL har lanserat en ny digital branschriktlinje för säker mat inom vård, skola och omsorg. Den är ett stöd för kommuner och regioner i arbetet med att följa livsmedelslagstiftningens krav. Riktlinjerna är granskade av Livsmedelsverket.
Offentlig säker mat
 
Kommuner tar stort ansvar för yrkesvux
Almega går till hårt angrepp mot systemet för yrkesutbildning på gymnasial nivå. De skriver i ett debattinlägg att kommunerna struntar i näringslivets kompetensbehov. En felaktig beskrivning av verkligheten, skriver Per-Arne Andersson i en replik i GP. 
Almega glömmer kravet på medfinansiering
 
Kommunerna miljardsatsar på biblioteken
Fackförbundet DIK:s förbundsordförande Anna Troberg riktar i en debattartikel i Dagens Samhälle den 15 mars kritik mot SKL:s tolkning av den nationella biblioteksstrategin. SKL bemöter kritiken i en replik. 
Kommunernas satsning på bilioteken ökar år för år
 
Finansministern, vi vill ha långsiktiga lösningar!
Förra veckan valde SKL en ny styrelse. Samtidigt besökte finansministern SKL och konstaterade att Sverige går mot den tuffaste demografiska utmaningen på över hundra år. Lösningen stavas långsiktighet, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Kommande inspektioner från Arbetsmiljöverket
Arbetsmiljöverket genomför under 2019-2020 en nationell informations- och inspektionsinsats riktad till förtroendevalda. Fokus är det systematiska arbetsmiljöarbetet, skriver Caroline Olsson, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Kommunerna satsar på att minska ungas missbruk
För några månader sedan beslutade SKL:s styrelse om en handlingsplan för unga med missbruk. Receptet handlar om tidiga insatser och att möjliggöra samverkan mellan aktörer men säger inget om legalisering, skriver Åsa Furén-Thulin, SKL. 
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Insatser krävs om mål inom folkhälsa ska nås
De påverkbara skillnaderna i hälsa ska vara borta inom en generation. Det är det övergripande målet för Sveriges folkhälsopolitik. Utveckligen går nu i flera avseenden åt motsatt håll. Om målet ska nås krävs insatser och ett folkhälsoperspektiv i politiska beslut inom alla områden. Det framkommer i Folkhälsomyndighetens årsrapport Folkhälsans utveckling 2019.
Skillnader i hälsa ökar

Lättare att ta del av råd på 1177.se
Det ska bli ännu lättare att ta del av kvalitetssäkrade råd och fakta om hälsa och vård på webbplatsen 1177.se. Den 27 mars får webbplatsen ett nytt utseende. Sidan kommer vara bättre anpassad till användning i mobiltelefon och till lagstadgade krav på tillgänglighet för personer med olika funktionsnedsättningar.
1177.se

Skapande skola ses över för att kunna nå fler barn och unga
Statens kulturråd ska på uppdrag av regeringen göra en översyn av hur Skapande skola kan utvecklas för att nå fler och nya grupper av barn och unga. Kulturrådet ska även se över orsakerna till att mindre kommuner och friskolor inte söker medel i samma utsträckning.
Statsbidrag för kulturell verksamhet i skolan

Ny teknik för vattenrening 
Naturvårdsverket redovisar 17 projekt som har fått bidrag till tekniska innovationer för utveckling av städer. Exempelvis utvecklar Mörbylånga kommun nu en ny vattenrening i full skala och Bodens kommun använder ny teknik för att rena dagvatten. Gemensamt för flera projekt är samverkan mellan olika aktörer. 
Projekt inom hållbar stadsutveckling