Vi vill ha ett avtal för vårdens och omsorgens behov
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi vill ha ett avtal för vårdens och omsorgens behov
 
Vi och Vårdförbundet är överens om att kompetensförsörjningen i vården är vår största utmaning. Våra förhandlingar handlar om att komma överens om hur vi bäst ska möta den utmaningen de kommande åren.

Tonläget i debatten om sjuksköterskornas villkor är stundtals högt. Vi räds inte debatten, men vi ser också betydelsen av att fokusera på konkreta och konstruktiva lösningar, som kan leda oss till ett modernt och hållbart avtal.

Det skriver Joakim Larsson, ordförande SKL:s förhandlingsdelegation och Ulf Olsson, vice ordförande SKL:s förhandlingsdelegation i en debattartikel publicerad i Dagens Samhälle.


Debattartikeln i sin helhet
 
 
Medlare utsedda
 
SKL, Sobona och OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, har gemensamt beslutat att kalla in medlare i förhandlingarna om ett nytt avtal.

– SKL och Vårdförbundet har en samsyn i vissa frågor, medan vi ser olika på annat. Nu har vi gemensamt beslutat att ta hjälp av medlare för att komma vidare i förhandlingen med målet att teckna ett nytt avtal, säger Niclas Lindahl, SKL:s förhandlingschef.

SKL och Sobona har kommit överens med OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, om att utse Göran Gräslund och Gunilla Runnquist som medlare i förhandlingarna om ett nytt vårdavtal.

Medling i förhandlingar om nytt vårdavtal
Sista dagen för anmälan till Arbetsgivarforum
 
Idag är det sista dagen att anmäla sig till Arbetsgivarforum. Temat i år är ett förlängt och förändrat arbetsliv.

Under konferensen får du ta del av föreläsningar och seminarier om till exempel hur man förbereder sig för den digitala samhällsförändringen, utmaningarna för välfärdssektorn samt ta del av exempel från runt om i landet på lyckade satsningar som är kopplade till lösningar på ett förändrat och förlängt arbetsliv.

Arbetsgivarforum anordnas 16-17 maj i Stockholm.

Anmälan till Arbetsgivarforum
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
Korrekt fakta och lokal lönebildning
Under förhandlingarna är det viktigt att utgå från korrekt fakta och se de möjligheter till satsningar som finns i att lönen sätts lokalt ute i verksamheterna.

Löneavtalen med våra motparter bygger på lokal lönebildning. Lönen ska sättas nära verksamheten ute i kommunerna och regionerna, och helst i dialog mellan chef och medarbetare. Det är byggstenar i de nuvarande avtal vi har med våra centrala motparter, inklusive Vårdförbundet. Det skriver Niclas Lindahl i ett nytt inlägg på Arbetsgivarbloggen.
 
 
Notiser
 
Legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer
1 juli 2019 införs legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. På sikt blir en ny hälso- och sjukvårdskuratorsexamen legitimationsgrundande men till den 1 juli 2024 gäller övergångsregler med möjlighet för att få legitimation utifrån tidigare relevant utbildning och yrkeserfarenhet. Kuratorer i elevhälsan berörs inte av förändringen.

Cirkulär 19:19
 
 
Ny handbok inspirerar till språkutvecklande arbetsplatser
Föreningen Vård- och omsorgscollege har publicerat handboken ”Lyft språket på jobbet!” Den nya handboken riktar sig till alla som vill jobba språkutvecklande på sina arbetsplatser.

Handboken ger konkreta exempel, tips och övningar som underlättar för arbetsplatsen att komma igång med sitt arbete.

Beställ handboken
 
 
Besvara enkät
Under våren utvärderar SKL/Sobona och centrala fackliga parter resultatet av principöverenskommelsen om ändrade bestämmelser om turordning och företrädesrätt i AB samt Tidig lokal omställning (TLO-KL). En del av underlaget till utvärderingen utgörs av en enkät som skickades ut av SKL/Sobona den 29 mars och riktar sig till våra medlemmars HR-funktioner.

Sista dagen att besvara enkäten är 23 april.
 
 
Chefoskopet 2.0
Nu finns verktyg och stöd för kartläggning, analys och dialog tillgängligt via Chefoskopet, ett verktyg för att förstå och utveckla chefers organisatoriska arbetsmiljö.

Chefoskopet 2.0 ger stöd för analys och dialog om hur era organisatoriska förutsättningar för chefer kan utvecklas.

Chefoskopet
 
 
Anmäl dig till årets största arbetsmiljöevent
Den 24 oktober är det dags för Gilla Jobbets stora arbetsmiljöevent. Ta del av den senaste forskningen, utbyt erfarenheter samt få nya idéer, tips och verktyg kring allt som rör arbetsmiljöarbetet - kostnadsfritt!

Gilla Jobbet anordnas i Stockholm.

Anmäl mig till Gilla Jobbet
 
 
Seminarium: Hur lockar vi unga till välfärdsjobben?
Vad tycker ungdomar är viktigt i val av arbetsgivare och hur tänker de att kommuner och regioner kan bli mer attraktiva som arbetsgivare?

Måndag 26 augusti kl. 9.00–10.30 bjuder SKL in till seminarium om ungdomars attityder och intresse för jobben i välfärden. Boka in i kalendern redan nu! Anmälan öppnar i maj.