Satsning på kvinnors hälsa ger resultat
 
Ökad trygghet, stärkt eftervård och färre allvarliga bristningar. Det visar SKL:s rapport om regionernas satsningar på förlossningsvård och kvinnors hälsa som nu lämnats till regeringen.
– Resultaten av rapporten visar att vården blivit mer tillgänglig för blivande och nyblivna föräldrar, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen vård och omsorg på SKL.
 
Vd-krönika
Lokala lösningar för globala mål
 
 
Våra medlemmar har en avgörande roll för att Sverige ska bidra till att de 17 globala hållbarhetsmålen nås. Två av tre hållbarhetsmål förutsätter insatser från lokal och regional nivå. 
 
 
Mer från SKL
 
Systemet med god man behöver moderniseras
Det krävs ny lagstiftning som svarar mot dagens högt ställda rättssäkerhetskrav på gode män, överförmyndare och förvaltare. En utredning behöver skyndsamt tillsättas av regeringen. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Behövs ett samlat grepp om lagstiftningen
 
Nu krävs en arbetsmarknadspolitik för hela landet
Det sker stora förändringar i arbetsmarknadspolitiken. SKL är i grunden positiv till att Arbetsförmedlingen förändras, det har vi tyckt länge. Men det behövs en plan för fortsättningen. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Arbetsmarknadspolitiken är ett statligt ansvar
 
Avtalet med Vårdförbundet förlängs
SKL och Sobona fortsätter förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal med OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår. Det nuvarande avtalet förlängs medan centrala förhandlingar pågår. Runt 90 000 medarbetare omfattas av avtalet. 
De centrala förhandlingarna fortsätter
 
Regeringen vill höja LAS-åldern till 69 år
SKL välkomnar regeringens förslag att höja åldersgränsen i lagen om anställningsskydd till 69 år. 
– Att ge fler möjligheten att förlänga arbetslivet med ett par år är en konkret och konstruktiv åtgärd, säger Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.
Nödvändigt för att möta behov av arbetskraft
 
Större andel elever tar examen inom tre år 
Andelen elever som tar examen inom tre år ökar för femte året i rad. Genomströmningen har alltså förbättrats i många kommuner. Det visar årets Öppna jämförelser – Gymnasieskola.
Öppna jämförelser - Gymnasieskola 2019
 
SKL välkomnar Datainspektionens granskning
SKL välkomnar att Datainspektionen fokuserar tillsynen för 2019-2022 på hälso- och sjukvård och skola.
– Det är viktigt att känsliga uppgifter hanteras på ett ansvarsfullt sätt så att allmänheten behåller förtroendet för vården och skolan, säger Jenny Birkestad, SKL.
SKL ger stöd till kommuner och regioner
 
Samarbete för ökad återvinning
Nu finns en överenskommelse mellan Förpacknings- och Tidningsinsamlingen, SKL och Avfall Sverige om hur kommun och näringsliv kan samarbeta för att öka den bostadsnära insamlingen av förpackningar och tidningar som invånare sorterat för återvinning.
Samverkansplattform för kommun och näringsliv
 
Upphandlingssekretess begärs av leverantörerna 
SKL ställer sig frågande till två skribenter från Svenskt Näringsliv som bland annat hävdar att upphandlare ofta struntar i offentlighetsprincipen. Germund Persson, SKL, bemöter kritiken i en debattreplik i Upphandling24.
SKL delar inte problembeskrivningen
 
Behövs en ny skattebas för att finansiera välfärden?
Det behövs nya sätt att finansiera välfärden framöver. Hur det ska ske är än så länge oklart, men planer finns på en omfattande skattereform, som jag utgår ifrån att SKL involveras i. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog i Ekonomibloggen.
SKL vill ge inspel till ny skattereform
 
Introduktionsprogram i fokus
Årets Öppna jämförelser - Gymnasieskola visar en positiv utveckling i många kommuner. På de nationella programmen når allt större andelar av eleverna examen. Men för introduktionsprogrammen är utvecklingen inte lika munter, skriver Per-Arne Andersson i Skolbloggen.
Samverkan kan underlätta
 
Nytt från omvärlden
 
Satsningen på ökad bemanning i äldreomsorgen kortvarig
Regeringen satsade 7 miljarder kronor på att öka bemanningen i äldreomsorgen 2015–2018. Satsningen var utformad som ett riktat statsbidrag och alla kommuner i landet valde att delta. Resultaten är i linje med målen men riskerar att bli kortvariga, enligt en rapport från Statskontoret.
Enkel administration men för kort tid för planering

Uppdrag för förbättrat informationsutbyte inom sjukvård och socialtjänst
Regeringen ger E-hälsomyndigheten i uppdrag att underlätta informationsutbyte inom och mellan hälso- och sjukvård samt socialtjänst, genom att göra gemensamma nationella specifikationer tillgängliga. Det handlar bland annat om överenskommelser om hur standarder ska tillämpas i olika situationer.
E-hälsomyndigheten ska ta fram gemensamma specifikationer

Effekterna av välfärdsteknik ska utredas
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys får i uppdrag av regeringen att kartlägga och analysera de effekter välfärdstekniska lösningar får för den enskilde i vardagen. Myndigheten ska även se över hur användningen av välfärdsteknik påverkar de kvinnor och män som arbetar inom omsorgen. 
Myndigheten för vård- och omsorgsanalys utreder välfärdsteknik

Finalister i Årets stadskärna 2019
Karlskrona, Östersund och Åmål är finalister till Årets stadskärna 2019. Utmärkelsen går till den stad som gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer. Vinnaren utses i samband med Svenska Stadskärnors årskonferens den 22 maj. SKL är en del av samverkansprojektet Svenska Stadskärnor och deltar i juryn till utmärkelsen.
Svenska Stadskärnor