2019 Partsgemensamt stöd för strategisk kompetensförsörjning skola
 

Nu finns material samlat på en partsgemensam hemsida för att stödja ett helhetsperspektiv i arbetet med arbetsmiljö, arbetsorganisation, arbetstider och lönebildning inom skolan. Det är SKL, Sobona, Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund som har tagit fram materialet för att stödja och inspirera det lokala arbetet med strategisk kompetensförsörjning.

Parterna anordnar också gemensamma konferenser på samma tema, där det idag finns platser kvar till den 27 augusti i Stockholm. inbjudan är skickad till berörda, eller om det finns plats, till den som samordnar parternas deltagande i kommunen. 
 
 
Konferens Stockholm 6-7 maj
 
Neil Selwyn kommer till Skolriksdagen!
 
Neil Selwyn, forskare från Melbourne, är en av många spännande talare på Skolriksdagen 6-7 maj. Här kan du se hans hälsning till alla deltagare! Kom till konferensen och träffa kollegor från hela landet. Vi bjuder på ny kunskap, spännande samtal och lärande exempel från förskola, skola och vuxenutbildning.
 
 
Öppna jämförelser – Gymnasieskola 20N19
 
Andelen elever som tar examen inom tre år ökar för femte året i rad. Det visar årets Öppna jämförelser – Gymnasieskola. I databasen Kolada kan kommunerna se sina resultat och göra olika jämförelser. Nytt för i år är att de där kan välja ut och jämföra sig med kommuner som har liknande socioekonomiska förutsättningar.
 
Genomströmningen bland elever som påbörjat sin utbildning på något av introduktionsprogrammen är dock fortfarande låg. Sett till samtliga skolor är det bara runt 15 procent av eleverna som når examen inom fyra år.
 
 
webbsändning
 
Webbsändning: Språkstöd och integration för föräldralediga
 
Nu finns en webbsändning som handlar om insatser för att underlätta etableringen för föräldralediga på SKLs hemsida. Du får information om de utvecklingsmedel som går att söka från länsstyrelsen. Två kommuner presenterar exempel på hur medlen kan användas och du får ta del av en utvärdering av fem kommuners arbete.
 
 
 
 
Utbildning: Nyanlända och skolan – juridiska frågor
 
Den 28 maj anordnar SKL utbildningen Nyanlända och skolan – juridiska frågor, där den så kallade gymnasielagen och en rad andra frågor kopplat till nyanlända elever i grund- och gymnasieskola diskuteras.
 
 
Förstudie till Öppna jämförelser - Förskola
 
SKL kommer under året att arbeta med en förstudie för att undersöka möjligheten att ta fram Öppna jämförelser på förskoleområdet. Vi efterlyser nu lärande exempel på hur huvudmän och förskolor arbetar med att mäta, analysera och följa upp kvalitet och måluppfyllelse i förskolan. Har du något att bidra med så kontakta oss gärna: anna.tornberg@skl.se eller jonas.finnman@skl.se
 
 
SKL positiv till förslag som stimulerar till feriearbete bland unga
 
SKL ställer sig bakom Finansdepartementets förslag om sänkt arbetsgivaravgift för unga i feriearbete. Men det bör utformas så att unga inte prioriterar arbete framför studier.
 
Kommunerna tar stort ansvar för yrkesvux
 
Almega skriver att kommunerna struntar i näringslivets kompetensbehov. En felaktig beskrivning av verkligheten menar SKL som vill se att statsbidraget för yrkesvux förändras för att bättre möta kompetensutmaningen. Läs mer i Per-Arne Anderssons replik.
 
Om nyhetsbrevet
Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till
dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se

LÄS MER PÅ SKL SKOLA FACEBOOK