Nyheter från SKL
 
 
Bättre företagsklimat viktigt för välfärden
 
Kommunerna prioriterar det lokala företagsklimatet högt. Därför är det glädjande att se hur högt företagare rankar kommunernas service till dem.
Ett bra företagsklimat ger möjlighet för företag att starta, växa och anställa fler

Upphandla klimatsmart och hållbart
 
SKL har tagit fram en idéskrift om klimatsmart och hållbar upphandling. För att underlätta att fler kommuner använder sig av det stöd som finns hos SKL Kommentus och Upphandlingsmyndigheten erbjuder SKL webbinarier i vår.
Välkommen att delta på webinar 6 maj klockan 10.00 - 11.00

Vårdval i regioner enligt LOV
 
SKL sammanställer en gång per år aktuellt beslutsläge inom valfrihetssystem enligt LOV i regioner. Uppgifterna baseras på av regionerna annonserade valfrihetssystem (valfrihetswebben).
Beslutsläget i regionerna

Valfrihetssystem i kommuner enligt LOV
 
SKL har sammanställt en översikt av beslutsläget i införandet av Lag om valfrihetssystem, LOV, i Sveriges kommuner. Det finns uppgifter inom vilka tjänster LOV tillämpas och de kommuner som tillämpar LOV inom särskilt boende. Uppgifterna är hämtade till och med april 2019.
Beslutsläget i kommunerna

Grundkurs i offentlig upphandling
 
En grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 14 maj - 16 maj, Högberga Gård, Lidingö
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Nytt stöd om säkerhetsskyddad upphandling
I säkerhetsskyddade upphandlingar vidtas förebyggande åtgärder för att skydda Sverige mot brott som har betydelse för Sveriges säkerhet. Upphandlingsmyndigheten har tagit fram nytt stöd om hur säkerhetsskydd kan användas i upphandlingar.
Säkerhetsskydd kan bli aktuellt när varor och tjänster upphandlas för hälso- och sjukvård
 
Smer: Förändra inte i sjukvården utan etisk analys
Etisk analys bör inkluderas i allt beslutsfattande inom hälso- och sjukvården, även i frågor som rör hur verksamheter styrs och organiseras. Detta lyfter Statens medicinsk-etiska råd (Smer) fram i en ny rapport.
Lyfter fram de organisationsetiska frågorna i hälso- och sjukvården - Dagens Samhälle
 
Fördelning av medel till kommuner och landsting för 2019
Regeringen presenterar fördelningen av 2019 års medel till kommuner och landsting. Utöver de 15 generella välfärdsmiljarderna fördelas 910 miljoner till äldreboenden och minskad segregation.
För 2019 fördelas följande medel till kommuner och landsting
 
”Likvärdig skolpeng måste säkras”
Dagens system för skolpeng behöver bli bättre, tydligare och mer förutsägbart. I dag är det svårt för friskolorna att veta om kommunerna följer lagens krav på lika villkor. Det skriver Ulla Hamilton för Friskolornas Riksförbund.
Debattartikel från Friskolornas Riksförbund
 
Hur används ekonomiska kalkyler vid en statsstödsbedömning?
När kommuner och regioner finansierar konkurrensutsatt verksamhet behöver de bedöma om statsstödsreglerna är tillämpliga. För en sådan bedömning behövs företagsekonomiska kalkyler. Upphandlingsmyndigheten har låtit konsultbyrån Copenhagen Economics ta fram underlaget till denna vägledning som förklarar hur ekonomiska kalkyler kan användas vid tillämpningen av statsstödsreglerna.
Är investeringen statsstöd?
 
"Låt inte LOU lamslå välfärdens utveckling"
Måste lagen om offentlig upphandling styra hur välfärdstjänster produceras? Företrädare för Bräcke diakoni, Ersta diakoni och Sveriges stadsmissioner anser att Forskarantologin ”Upphandlad” visar att det offentligas förhållningssätt riskerar att leda till stagnation snarare än kvalitet i välfärden. 
Debattartikel från Dagens Samhälle