Gott socialt arbete ska inte straffas
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blogg: Åsa Furén-Thulin
Gott socialt arbete ska inte straffas
 
Det är svårt att få till ett kostnadsutjämnings-system som gör alla nöjda. Men att kommuner som gör ett gott socialt arbete bestraffas, det är inte rimligt.
 
 
 
Vårproposition och vårändringsbudget 2019
 
SKL har tagit fram ett cirkulär med de viktigaste nyheterna ur regeringens vårproposition och vårändringsbudget. För socialtjänsten märks bland annat att
  • anslaget till den statliga assistansersättningen ökar (andning och sondmatning)
  • anslaget till äldreomsorgen minskar
  • området våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck får ökade medel
  • Delegationen mot segregation blir kvar
 
 
På gång inom socialtjänstens digitalisering
 
SKL har flera arbeten på gång för att stödja socialtjänstens digitalisering – bland annat en förstudie om en nationell plattform för kompetensutveckling, ett projekt om användardriven socialtjänst och tester av en digital tjänst för uppföljning i sociala barn- och ungdomsvården.
Utvecklingsarbeten, digitalisering socialtjänst
 
Nytt nätverk för beställare
 
Många kommuner vill ha mer stöd att modernisera verksamhetssystemen och öka digitaliseringen. Det framgår i SKL:s förstudie om ett beställarnätverk för socialtjänsten. Under 2019 startar SKL ett sådant nätverk. Syftet är att stödja kommuner inom upphandling, utveckling och innovation.
Beställarnätverk för socialtjänsten
Dela erfarenheter med andra
 
SKL har startat ett digitalt samarbetsrum där kommuner kan nätverka, ställa frågor, tipsa och dela erfarenheter. För att ansöka om medlemskap i samarbetsrummet mejlar du till info@skl.se

Samverka om digitalisering
 
 
Mer från SKL 
 
Anställa någon med funktionsnedsättning
– vad ska man tänka på?
 
Vad innebär det för en komplex organisation att anställa någon som har rätt kompetens och en funktionsnedsättning? Under två år testade SKL:s socialtjänstsektion att rekrytera Freddot som har egen erfarenhet av neuropsykiatriska diagnoser. Öppenhet, bra fysisk arbetsmiljö samt stöd utifrån var några framgångsfaktorer.
Erfarenheter av breddad rekrytering
 
Nationella brukarundersökningar i socialtjänsten 2019
 
September–oktober är det dags för de nationella brukarundersökningarna om individ- och familjeomsorgen, funktionshinderområdet och ensamkommande barn och ungas boendesituation. Undersökningarna är öppna för alla kommuner som stöd i arbetet med brukarmedverkan och förbättringsarbete. Anmäl din kommun på SKL:s webbplats.  
Individ-och familjeomsorg
Funktionshinder
Ensamkommandes boende
 
Råd om säker mat och livsmedelshantering
 
På SKL:s nya webbportal Branschriktlinjer för offentlig säker mat hittar du stöd att bättre leva upp till livsmedelslagstiftningens krav. Här finns råd för tillagningskök, mottagningskök och för avdelningar i vård och omsorg.
Offentligsakermat.se
 
Nytt material om SIP för äldre
 
Hösten 2018 tog SKL fram ett särskilt material om samordnad individuell plan (SIP) för äldre. Nu finnas allt material samlat. Det finns också en ny film om Astrid och vad SIP inneburit för henne och hennes närstående.
SIP för äldre
 
Länsdialoger om mot missbruk och beroende
 
I december beslutade SKL om en handlingsplan för att motverka missbruk och beroende hos unga. Under 2019 erbjuder SKL länsdialoger där politiker, tjänstemän och andra aktörer i ditt län får stöd att komma igång med ett samordnat förändringsarbete och implementering och utifrån lokal kontext. SKL planerar och genomför dialogen tillsammans med representanter i ditt län.
Länsdialoger missbruk
 
Rekommendation kunskapsstyrning – svara 15 juni
 
Flera kommuner har redan antagit SKL:s rekommendation att gemensamt finansiera socialtjänstens kunskapsstyrning som omfattar kvalitetsregister, brukarundersökningar, systematisk uppföljning och samordning. SKL har tagit fram ett stödmaterial för dig som behöver förankra frågan på hemmaplan. Sista svarsdag är den 15 juni.
Stödmaterial om rekommendationen
 
Ingen ska behöva ligga på sjukhus i onödan
 
Utskrivning från sjukhus har i årtionden varit ett problem mellan kommuner och landsting. Men det sista året har stora förbättringar skett. Det skriver SKL:s vd Vesna Jovic.
Vd-krönika
 
Goda exempel från Ängelholm
 
I Ängelholm arbetar kommun, vårdcentraler och sjukhus tillsammans i satsningen Hälsostaden för en mer personcentrerad, tillgänglig och preventiv vård och omsorg. I en ny skrift från SKL kan du läsa om Ängelholms mobila team som bygger broar mellan vårdgivare, nätverk som arbetar med kognitiv svikt och team som bekämpar hälsofaran ensamhet.
Nära vård i Ängelholm
 
Kurser & konferenser
 
14 maj
Missbruk och beroende hos unga – vad kan vi göra?
 
Skuld och skam kring missbruk och beroende kan förhindra att människor får den hjälp de behöver. SKL bjuder in till en heldag om forskning, samverkan och behoven att förändra synsätten. B.la talar professor Markus Heilig om hur genvarianter kan göra någon sårbar, och överläkare Anders Håkansson berättar om olika behandlingars effekt för spelberoende. 
Missbruk – vad kan vi göra?
 
 
14 maj
Omställning till nära vård
 
Hur kan vi möta innevånarnas behov och ha fokus på det proaktiva arbetet i vård och omsorg? Välkommen till en konferens som belyser omställningen till nära vård ur olika perspektiv. Medverkar gör representanter från verksamheter, patienter och brukare samt företrädare med ett nationellt perspektiv. 
Nära vård
 
 
10–11 september
Att leda utvecklingsarbeten i vård och omsorg
 
Lär dig mer om hur du förbereder, genomför och vidmakthåller förbättringar i vården och omsorgen. Utbildningen vänder sig till dig som leder eller stödjer utvecklingsarbeten som berör flera verksamhetsområden. Utbildningen varar teori och dialoger och startar med ett förmöte på Skype den 29 augusti. Samma utbildning ges även vid ett senare tillfälle i höst (26-27 november)
 
 
18 september + 4 december 
Systematisk uppföljning
i socialtjänsten
 
I höst håller SKL och Socialstyrelsen utbildning i praktisk verksamhetsuppföljning. Under två workshops, 18 september och 4 december, får du möjlighet att vässa dina kunskaper i systematisk uppföljning på individ-, grupp- och verksamhetsnivå. 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Reviderad vägledning om barnäktenskap
Socialstyrelsen har uppdaterat vägledningen om barn som kommer till Sverige och uppges vara gifta. Vägledningen har reviderats utifrån den nya lagstiftning som trädde i kraft 1 januari 2019.
Vägledning för socialtjänsten

Handlägga barnärenden – stöd för reflektion
Socialstyrelsen har tagit fram en serie frågor som stöd för reflektion i arbetet med handläggning och dokumentation i den sociala barn- och ungdomsvården. Frågorna kan användas enskilt eller med en arbetsledare.
Reflektionsfrågor social barn- och ungdomsvård

Filmer om att fråga om våld
Nu finns nya filmer om hur socialtjänsten kan ställa frågor om våldsutsatthet. Filmerna riktar sig till verksamheter inom hemtjänst, äldreomsorg, boendestöd, daglig verksamhet, försörjningsstöd och missbruk och har tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), länsstyrelserna, Jämställdhetsmyndigheten och Socialstyrelsen.
Se filmerna på NCK:s webbplats
 
 
Webbsändningar från SKL
 
Live den 25 april
 
13.00–14.00 Agenda för integration
15.30–16.30 Vård- och omsorgsnytt

Titta i efterhand

Vill du medverka i våra sändningar? Kontakta karin.falck@skl.se