Marginella förändringar i vårbudgeten
 
I regeringens vårbudget syns högst marginella förändringar i medel till kommunsektorn. Det saknas även ett långsiktigt tänk kring hur kommunsektorns utmaningar ska hanteras framöver.
– Vi är fortsatt kritiska till att regeringen brister i att ge kommuner och regioner långsiktiga planeringsförutsättningar, säger Anders Knape, SKL:s ordförande.
 
Vd-krönika
Bättre företagsklimat viktigt för välfärden
 
 
Kommunerna prioriterar det lokala företagsklimatet högt. Därför är det glädjande att se hur högt företagare rankar kommunernas service till dem.
 
 
Mer från SKL
 
Företagare allt nöjdare med kommuners service
Företagare fortsätter att ge kommunernas service allt bättre omdömen, visar SKL:s rapport Öppna jämförelser företagsklimat för 2018. Enligt mätningen ökar företagarnas nöjdhet särskilt inom området livsmedelskontroll.
Öppna jämförelser företagsklimat
 
Behov av tryggat stöd för andning och sondmatning
SKL är positiva till att regeringen vill hitta en lösning för de personer som förlorat sin personliga assistans, men ser risker med förslaget att andning och sondmatning ska utgöra grundläggande behov och därmed ge rätt till personlig assistans.
Hälso- och sjukvårdslagen behöver ändras
 
Främja digitalisering med en e-legitimation för alla
För att främja samhällets digitalisering måste staten se till att alla privatpersoner kan skaffa sig e-legitimation och att en lösning för e-legitimation i tjänsten tas fram. SKL vill att det ska vara lika enkelt att legitimera sig digitalt som analogt.
Staten måste ta ansvar för gemensam infrastruktur
 
Molntjänster nödvändiga för fortsatt digitalisering
Det behövs en nationell samsyn för användning av molntjänster med utländskt ägande. 
– Det krävs nu åtgärder för att hålla tempot uppe i utvecklingen av ett smartare Sverige, säger Daniel Forslund, ordförande för SKL:s digitaliseringsberedning.
SKL:s ställningstagande om vissa molntjänster
 
Arbete för rent vatten måste organiseras om
Lägg ner de fem vattenmyndigheterna och låt Havs- och vattenmyndigheten ta över delar av deras ansvar. Det är ett av SKL:s förslag till regeringen för ett bättre arbete för rent vatten.
Samlat ansvar behövs för vattenfrågor
 
Trycksår i vården minskar
Allt färre patienter i vården har trycksår, visar SKL:s senaste nationella trycksårsmätning. 
– Det är verkligen glädjande att vi nu ser så tydliga resultat av regionernas arbete med att minska risken för trycksår, säger Fredrik Lennartsson, SKL.
Regionerna satsar på förebyggande arbete
 
Medlare utsedda i vårdavtalsförhandlingarna
SKL och Sobona har kommit överens med OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, om att utse Göran Gräslund och Gunilla Runnquist som medlare i förhandlingarna.
Förhandlingar om nytt vårdavtal
 
 
Arena för Tillväxt avvecklas
Arena för Tillväxts ägare ICA, SKL och Swedbank har beslutat att avveckla den gemensamma verksamheten i Arena för Tillväxt. Arena för Tillväxt startade år 2000 och har varit en oberoende plattform för regional och lokal tillväxt och utveckling. 
Arena för Tillväxt
 
Medarbetarna ska trivas och känna stolthet
Akademikerförbundet SSR menar i en debattartikel i Dagens Samhälle att kompetens inom socialtjänsten flyr kommunerna. SKL känner igen delar av bilden, men att påstå att kommunerna blöder är helt felaktigt. Det skriver SKL i en replik. 
Socialtjänsten ska vara en stimulerande arbetsplats
 
Vårpropositionen ger ingen vägvisning för framtiden
Ja, då har regeringen lagt fram vårändringsbudget och vårproposition med både tillskott och neddragningar. För kommunsektorn blir förändringarna och överraskningarna inte särskilt stora. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Dags att anmäla sig till Arbetsgivarforum
De sista förberedelserna är nu klara inför årets Arbetsgivarforum. Nu ser jag fram emot en intressant och givande konferens! Det skriver Agneta Jöhnk, chef för SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik. 
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Fördelning av medel till kommuner och regioner för 2019
Regeringen har presenterat fördelningen av 2019 års medel till kommuner och regioner. Utöver de 15 generella välfärdsmiljarderna fördelas 910 miljoner i riktade bidrag.
Statsbidrag till kommuner och regioner

Bättre samverkan och snabbare utskrivning från sjukhus
SKL beviljas även i år 12 miljoner kronor från regeringen för att stödja processen vid utskrivning från sjukhus. Syftet med satsningen är att förbättra samverkan mellan kommun och landsting, för att öka tryggheten för patienter med fortsatt vårdbehov efter utskrivning.
Satsning för att stödja samverkan vid utskrivning fortsätter

Nytt lagförslag om omhändertagande av barn utan hemvist i Sverige
Socialnämnden ska få omedelbart omhänderta barn även om svenska domstolar inte är behöriga att besluta om vård enligt LVU. Det föreslår regeringen i en proposition. Det gäller främst fall då barn inte har sin hemvist i Sverige.
Alla barn som vistas i Sverige ska kunna skyddas enligt LVU

Statligt bidrag till kulturskolan återinförs
Regeringen vill i vårbudgeten återinföra ett statligt bidrag till de kommunala kulturskolorna. Bidraget som för 2019 omfattar 50 miljoner kronor används bland annat till att bredda utbudet inom kulturskolorna och att nå nya grupper.
Bidraget till kulturskolan halveras för 2019

Regeringen förlänger Kommunutredningen
Regeringen har beslutat att förlänga utredningstiden för Kommunutredningen till 28 februari 2020. Kommunutredningen ska ta fram en strategi för att stärka kommunernas kapacitet att fullgöra sina uppgifter och hantera de utmaningar som finns.
Kommunutredningen ska redovisas i februari 2020

Kvinnor med funktionsnedsättning missgynnas på arbetsmarknaden
Många kvinnor med funktionsnedsättning har inte inkomster som räcker för att försörja sig själva och eventuella barn. Det visar en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten och Myndigheten för delaktighet. Myndigheterna har i rapporten kartlagt hinder för den ekonomiska jämställdheten för kvinnor med funktionsnedsättning.
Män har större tillgång till insatser och stöd än kvinnor

Dags för partier och politiker att redovisa intäkter
Kammarkollegiet har öppnat en ny digital tjänst för alla som är skyldiga att redovisa hur de finansierat sin politiska verksamhet. Nytt från och med 2018 är att partier på alla politiska nivåer och deras sidoorganisationer kan behöva redovisa sina intäkter. Skyldigheten gäller även ledamöter och ersättare i kommuner och regioner. 
Redovisningsskyldighet för politiker