Nyheter från SKL
 
 
Sanningen kring upphandlingar i kommuner och regioner
 
Alltför ofta framställs kommuner och regioner i nyheter som dåliga upphandlare. När man hör en sådan nyhet bör man dock fundera på de bakomliggande faktorerna.
Antagande är inte samma som fakta

Dokumentation: Upphandla klimatsmart och hållbart
 
SKL har tagit fram en idéskrift om klimatsmart och hållbar upphandling för att underlätta att fler kommuner använder sig av det stöd som finns hos SKL Kommentus och Upphandlingsmyndigheten.
Dokumentationen från seminariet 15 april

Lätt att avropa särskilda boenden på Bostadsavtalet
 
SKL och SKL Kommentus Inköpscentral (SKI) har tagit fram stöddokument och informationsfilmer för att underlätta kommunernas avrop av särskilda boenden från ramavtalet Bostadshus 2016.
SKIs ramavtal för Bostadshus kan användas för att avropa särskilda boenden

Fler medarbetare i välfärdens verksamheter
 
Andelen anställda inom kommuner och regioner fortsätter att öka. Det visar en sammanställning som Sveriges Kommuner och Landsting presenterat.
Antalet heltidsanställda och antalet heltidsarbetande fortsätter att öka
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Hemtjänstföretag åker ut
Efter att ha gjort en samlad bedömning avslutar Stockholms stad avtalet med hemtjänstföretaget Enklare Vardag. Det ska enligt Erik Slottner vara lätt att etablera sig, men minst lika lätt att åka ut om man missköter sig.
Uppsägning av avtal sker när äldreförvaltningen bedömer att skäl finns - Inköpsrådet
 
Hur kan vården och omsorgen bli mer samordnad ur patientens och brukarens perspektiv?
Vården och omsorgen i Sverige utförs i en komplicerad struktur. Uppdelningen i många olika ansvarsområden med olika styrsignaler leder ofta till att personer med behov av vård och omsorg från flera olika aktörer hamnar i kläm. Det kan innebära att resultatet för den enskilde personen blir sämre, men är också ineffektivt både ur ekonomisk och ur organisatorisk synpunkt.
Dialog med ledare i vård och omsorg - IVO
 
Partnerskap banar väg för information
Innovationspartnerskap är en mycket ovanlig upphandlingsform. Det avskräcker inte Helsingborgs Hamn från att prova modellen.
Öppnar för nya tillvägagångssätt - Inköpsrådet
 
"Upphandlingsbrister förklaring till ökade kostnader för hyrpersonal"
En ny rapport från tankesmedjan Arena Idé visar att alldeles för lite fokus lagts på hur det faktiskt går till när hyrpersonal upphandlas och vad som krävs för att landstingen och regionerna ska kunna ta tillbaka kontrollen över personalförsörjningen. Det är slutsatsen i en kritisk rapport från den tvärfackliga tankesmedjan Arena Idé.
Bryt beroendet av personal - Debattartikel från Arena Idé
 
Miljöranking av Sveriges kommuner
Sveriges kommuner är motorerna i det svenska miljöarbetet. Men spännvidden är stor bland kommunerna kring miljökrav som kopplas till upphandlingar. Det framgår av en kommunenkät som Aktuell Hållbarhet genomfört.
Miljöbarometern 2019 - Aktuell Hållbarhet
 
"Vårdmomsen slår olika"
Från halvårsskiftet ska Vårdföretagarnas medlemsföretag betala moms när de anlitar, inte bara bemanningsföretag, utan också konsultläkare och annan legitimerad sjukvårdspersonal som verkar via eget bolag. Många vårdlösningar med underleverantörer drabbas också av momsplikt. Eftersom vård- och omsorgsföretag inte får dra av momsen innebär detta stora fördyringar, som får direkt påverkan i verksamheten.
Inte konkurrensneutralt - Debattartikel från Vårdföretagarna
 
Skärpta straff vid grova brott mot välfärdssystemen
Regeringen har överlämnatg en remiss till Lagrådet med förslag om att skärpa lagstiftningen kring brott mot välfärdssystemen. Ändringarna syftar till att stärka det straffrättsliga skyddet och förhindra felaktiga utbetalningar.
Varje brott mot välfärdssystemen skadar tilltron till välfärdsstaten
 
”Globala hållbara mål kräver vassa och strategiska inköp”
Den offentliga sektorn måste bli mer innovativ och sätta användaren främst. Offentlig sektor behöver också samarbeta med näringslivet kring digitala lösningar, skriver Jenny Engström och Niklas Tideklev.
Ny syn på upphandlarens roll - Debattartikel från Dialogmakarna