Ny förhandling om kompetensutveckling
 
SKL, Sobona och de fackliga organisationerna inom kommunal och regional sektor inleder nu förhandlingar för att stärka de anställdas möjligheter till kompetensutveckling och omställning.
− Vi ser behov av att förbättra möjligheterna till ett livslångt lärande och kompetens- och karriärväxling, säger Joakim Larsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.
 
Vd-krönika
Europadagen och EU-valet väntar 
 
 
EU når hela vägen ut i den lokalpolitiska vardagen. Ungefär hälften av dagordningspunkterna i fullmäktige påverkas direkt eller indirekt, visar en undersökning som SKL uppdragit åt en forskare. Läs hela krönikan
 
 
Mer från SKL
 
Nytt avtal för räddningstjänst i beredskap klart
SKL och Sobona har undertecknat ett nytt treårigt avtal med Brandmännens Riksförbund (BRF), Kommunal och Vision. Avtalet berör omkring 10 000 deltidsanställda beredskapsbrandmän. 
Nytt avtal tecknat för räddningstjänst i beredskap
 
Bråttom med finansieringsplan för bredband
SKL vill se ett statligt ansvarstagande och en finansiering för bredbandsutbyggnad som gynnar hela landet.
– Vi vill se en långsiktig nationell strategi där lokala projekt och kommunala stadsnät kan ta del av stödmedel, säger SKL:s ordförande Anders Knape. 
Utbyggnad av digital infrastruktur bör gynna hela landet
 
Fler medarbetare i välfärdens verksamheter
Andelen anställda inom kommuner och regioner fortsätter att öka, visar en sammanställning från SKL.
– Det är glädjande att se att fler väljer att arbeta inom våra verksamheter, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
Antalet heltidsanställda och heltidsarbetande ökar
 
Regeringen måste visa större ansvarstagande
Att digitala nationella prov ska genomföras medför stora kostnader för kommuner och enskilda huvudmän. Men finansieringen från staten saknas. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Regeringen måste ge besked om skolans digitalisering
 
Behåll studiestartsstödet nu när fler använder det
Ny statistik visar att användningen av studiestartsstödet har ökat under 2018. SKL anser att stödet till arbetslösa personer med kort utbildning och stort utbildningsbehov behöver finnas kvar.
Studiestartsstödet fyller en viktig funktion
 
Ramavtal för särskilda boenden
SKL och SKL Kommentus har utökat ramavtalet för bostäder till att kommuner nu kan avropa även särskilda boenden och trygghetsboenden.
– Husen håller hög kvalitet både standardmässigt och arkitektoniskt, säger Gunilla Glasare, SKL.
Ramavtalet för bostäder utökas
 
Lärarutbildningars kvalitet är ett statligt ansvar
Universitetskanslersämbetets bedömning av svensk lärarutbildning ifrågasätter kvaliteten hos nästan hälften av utbildningarna.
– Staten måste agera för att stärka kvaliteten säger SKL:s ordförande för utbildningsberedningen Mats Gerdau.
Mer lärarutbildning behövs
 
Nominerade till Sveriges KvalitetsKommun
Fem kommuner har nominerats att gå vidare i processen till utmärkselsen Sveriges KvalitetsKommun. Priset tilldelas den kommun som har lyckats bäst med att utveckla och förbättra demokrati, välfärdstjänster, arbetsmiljö och samhällsbyggande. 
Utmärkelsen delas ut under Kvalitetsmässan
 
Ett avtal för dagens och morgondagens utmaningar
Efterfrågan på personal är högre än på länge, det är vi överens med Vårdförbundets orförande om. Vi arbetar för att bli överens med Vårdförbundet om ett nytt avtal för medarbetare i vård och omsorg. Det skriver SKL i en debattreplik i Dagens Samhälle. 
Förändrade arbetssätt är helt nödvändiga 
 
Sanningen kring upphandlingar
Alltför ofta framställs kommuner och regioner i nyheter som dåliga upphandlare. När man hör en sådan nyhet bör man dock fundera på de bakomliggande faktorerna. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomiblogg
 
Myten om det svarta hålet
Nyligen har man lyckats fotografera ett svart hål i rymden. De svarta hålen är så kraftfulla att allt som kommer nära dem sugs in och förintas. Alltför ofta jämförs dessa mycket olyckligt med kommunernas och regionernas ekonomi, skriver Annika Wallenskog, SKL. 
Ekonomibloggen
 
Hur kan vi öka behörigheten i fritidshemmen?
Skolverkets statistik om elever och personal i fritidshem är bedrövande siffror. De ger en fingervisning om utmaningen som kommunerna står inför i samband med det stundande skarpa legitimationskrav som träder i kraft den 1 juli. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
SKL tar fram vägledning om webbfilter
Digitaliseringen av samhället pågår för fullt. Via mobiler och datorer handlar vi mat, deltar i undervisning och umgås socialt. Såväl föräldrar som skolan behöver ge unga färdigheter för att hantera digitaliseringens möjligheter, skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
SKL webbsänder om aktuella EU-frågor
Den 7 maj sänder SKL tredje avsnittet av På gång inom EU. Experter och inbjudna gäster tar upp aktuella EU-frågor som påverkar kommuner och regioner. Programmet tillägnas även till stor del det kommande Europaparlamentsvalet.  
På gång inom EU
 
Digital kompetens i politisk ledning
Som stöd för att öka den strategiska kompetensen kring digitalisering hos förtroendevalda, ledande tjänstepersoner och andra nyckelpersoner sänder SKL ett webbinarium den 6 maj. Sändningen är startskottet på en satsning från SKL med stöd av regeringen.
Att leda digitaliseringsarbetet som förtroendevald
 
Information med anledning av mejl från Stim
Stim har skickat mejl till kommuner där det kan framstå som att SKL uppmanar kommuner att vara utan avtal för musikanvändning fram till att det tecknats nya nationella normalavtal. SKL ger inte en sådan rekommendation. Vi framhåller alternativet att teckna avtal under protest.
Information och exempel på avtalsklausul
 
Nytt från omvärlden
 
Få legitimerade lärare i fritidshem 
Av de närmare 13 500 anställda med en tjänst som lärare i fritidshemmet har ungefär en fjärdedel legitimation med behörighet för fritidshem. Det visar Skolverkets nya statistik om elever och personal i fritidshem för läsåret 2018/19. Statistiken finns även på läns- och kommunnivå.
Skolverkets statistik om lärare i fritidshem

Förslag om skyddad ytkestitel för undersköterskor
Utredningen om reglering av yrket undersköterska föreslår att en skyddad yrkestitel ska införas för undersköterskor. Utredningen föreslår också en mer sammanhållen vård- och omsorgsutbildning som leder till en undersköterskeexamen.  
Skyddad titel för undersköterskor

Översyn av HVB-hem och särskilda ungdomshem
Regeringen har beslutat att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, ska analysera kommunernas utredningar av barn- och ungdomsärenden. IVO ska också undersöka förekomsten av missförhållanden såsom våld och kränkningar inom HVB, stödboende, särskilda ungdomshem och bostäder med särskild service för barn och unga. 
HVB-hem ska analyseras