Konferens om våldsbejakande extremism
Mycket har hänt inom området våldsbejakande extremism. Det förebyggande arbetet har utvecklats på lokal nivå och i och med det upptäcks juridiska aspekter avseende bland annat lokaluthyrning, bidragsgivning och sekretess.

SKL bjuder in till konferens på temat och under dagen kommer vi att lyfta juridik inom området. Vi kommer bland annat träffa företrädare från SKL, Segerstedtsinstitutet och Länsstyrelsen Dalarna och få del av goda lokala exempel och arbetssätt.

Anmäl dig här
 
Ledarprogram för toppolitiker
Ett etablerat program för kommunstyrelsens ordförande, regionstyrelsens ordförande, oppositionsråd och heltidsarvoderade råd. Fokus är att stärka uppdraget som politisk ledare i att styra och leda en kommun eller en region samt att stärka demokratin. Målet är att ge stöd för att öka genomslag och resultat av politiken.
  • 12-13 september - Styrning och ledning
  • 31 oktober-1 november - Samspel och kommunikation
  • 9-10 januari 2020 - Det politiska ledarskapet
  • 13-14 februari 2020 - Uppdraget och omvärlden
Sista anmälningsdag 26 juni.
Mer information
 
Nätverk för toppolitiker under hela mandatperioden
En arena där vi arbetar med aktuella teman utifrån ditt uppdrag att styra och leda en kommun eller region samt att stärka demokratin. Vi bestämmer teman tillsammans. I nätverket ges möjligheten att utbyta erfarenheter, coacha varandra, få stöd, reflektera och delta i inspirerande föreläsningar för att skapa framtiden. Målet är att öka genomslag och resultat av politiken.
  • 26–27 september 2019
  • 6–7 februari 2020
  • 27 -28 augusti 2020
  • För år 2021 och 2022 bestämmer vi datum tillsammans.
Sista anmälningsdag är den 23 augusti.
Läs mer om nätverket
 
Exklusiv workshop för toppolitiker som är kvinnor
Den 16-17 oktober 2019 bjuder SKL in en work shop för dig som är topploitiker och kvinna. Vi kommer att arbeta med att stärka uppdraget som politisk ledare och dela erfarenheter om ledarskap och makt. Det här blir tredje tillfället som vi skapar ny kunskap om det speciella att vara toppolitiker och kvinna.

Sista anmälningsdag är den 6 september.
 
Mer information om work shop
 
Nu är det dags för partier och politiker att redovisa intäkter
 
Kammarkollegiet har öppnat en ny digital tjänst för alla som är skyldiga att redovisa hur de finansierat sin politiska verksamhet. Tjänsten gör det enkelt att intäktsredovisa och att följa lagen om insyn av partiers finansiering från 1 april 2018.

Nytt från och med 2018 är att partier på alla politiska nivåer och deras sidoorganisationer kan behöva redovisa sina intäkter. Ledamöter och ersättare till ledamöter med mandat i politiska församlingar på alla nivåer är redovisningsskyldiga under vissa förutsättningar.

Du kan ta reda på om du berörs av lagen och om du är redovisningsskyldig på Kammarkollegiets webbsida.

Intäkterna ska vara redovisade senast den 1 juli 2019.
Redovisa och läs mer
 
Ta del av filminspelningar från konferensen Ett säkert val
Under våren har SKL arrangerat seminarieserien Ett säkert val – lärdomar och nyheter. Konferensen hölls vid fyra tillfällen i Stockholm, Göteborg och Malmö i mars.

Konferensen tog bland annat upp vilka lärdomar vi tar med oss från valet 2018? Vad innebär förändringarna i vallagen inför valet till Europavalsparlamentet 2019? Hur kan kravet på avskärmning av valsedlar hanteras så att valhemligheten säkras? 

En av Valmyndighetens dragningar om nyheter inför valet till Europaparlamentet filmades och finns nu tillgängliga tillsammans med övrig dokumentation. Dessutom spelades tre intervjuer in med företrädare från Stockholms stad och Umeå kommun som delar med sig av erfarenheter från valet 2018, tillgänglighetsarbetet samt hur de nya kraven på avskärmning av valsedlar kommer hanteras.
Filmer och dokumentation
 
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan ta del av materialet för sin utbildningsplanering för kommande mandatperiod.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa