Nyheter från SKL
 
 
Köp in på framtiden – använd köpkraften klokt
 
SKL och SKL Kommentus bjuder gemensamt in till en konferens med fokus på hur kommuner och regioner kan arbeta strategiskt för att få ut mesta möjliga av den offentliga köpkraften.
Utmaningar, möjligheter och målsättningar - 10 september 2019, Stockholm

På god väg mot oberoende av hyrpersonal
 
I en replik skriver Fredrik Lennartsson, SKL, att arbetet i regionerna med att bli oberoende av hyrpersonal pågår och i det arbetet ingår också att se över upphandlingskostnaderna.
Vi kan nu se att satsningen gett effekt

Detaljregleringar löser inte utmaningar i primärvården
 
Marie Morell, SKL, svarar Heidi Stensmyren, Läkarförbundet, att kompetensförsörjningen är en av utmaningarna för vården, men lösningen är inte att detaljreglera primärvården.
Vården behöver bli både mer tillgänglig, ändamålsenlig och personcentrerad

SKL ökar den strategiska kunskapen kring digitalisering
 
SKL satsar, med stöd av regeringen, på ett digitalt kompetenslyft. Genom utbildningar och verktyg får kommuner och regioner möjlighet att stärka sin strategiska kunskap kring digitalisering.
Digitaliseringen behöver öka i snabbare takt
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Hur du kan tillämpa arbetsrättsliga villkor i ett strategiskt inköpsarbete
Upphandlingsmyndigheten publicerar nu ett webbstöd för hur du kan använda bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor i offentlig upphandling i ett strategiskt inköpsarbete.
Ett offentligt inköp består av så mycket mer än själva upphandlingen
 
Örebro stoppar LOV
LOV ger för dålig kontinuitet för individen och för stor administration för kommunen. Det anser Örebro kommun som i stället upphandlar ett valfrihetssystem med fem privata utförare.
Därför upphandlas nu ett valfrihetssystem som baseras på LOU - Upphandling 24
 
Kommuner och regioner har möjligheter att lämna statsstöd
Kommuner och regioner får i vissa fall lämna statsstöd. Då måste de tillämpa statsstödsreglerna. Upphandlingsmyndigheten har publicerat ett nytt webbstöd med information om hur statsstöd kan utformas enligt regelverket.
Huvudregeln är att statsstöd endast får lämnas efter godkännande av EU kommissionen
 
Vad har IVO sett 2018: brister i kunskap skapar risker inom äldreomsorgen
När IVO granskar äldreomsorgen, hemsjukvården och den kommunala hälso- och sjukvården ser vi att bristande kunskap bidrar till att äldre personer utsätts för allt från otrygghet till missförhållanden och allvarliga vårdskador.
Kompetensförsörjning är en stor utmaning för äldreomsorgen
 
Äldreboende skulle ha upphandlats enligt Kammarrätten
Alingsås kommun har ingått ett avtal kallat idéburet offentligt partnerskap, som bland annat avser driften av ett vård- och omsorgsboende. Kammarrätten anser i likhet med underinsatsen, att avtalet egentligen är en offentlig upphandling av tjänster.
5 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift - Konkurrensverket
 
Alingsås kommun överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen
I förra veckan kom beskedet att kammarrätten valt att fastslå förvaltningsrättens dom som handlar om partnerskapet mellan Alingsås kommun och Bräcke diakoni. Kammarrätten fastställde även upphandlingsskadeavgiften på fem miljoner kronor. Kommunen har nu beslutat att ansöka om prövningstillstånd för att överklaga kammarrättens dom till högsta instans.
Hävdar att rättsläget är oklart och att det saknas svensk rättspraxis - My News Desk 
 
Plats för både LOV och LOU i nya AF
LOV som huvudregel, men där även upphandling enligt LOU kan bli aktuellt vid särskilda omständigheter. Så vill regeringen kraftigt förändra Arbetsförmedlingen med en ny modell för att stödja arbetssökande.
Upphandling, uppföljning och kontroll lyfts också fram - Upphandling 24
 
”Upphandling räddar världen”
Transparenta upphandlingar med medborgaren i fokus. Politiker som på allvar förstått den kraft offentliga inköp har för samhällsutvecklingen. Och så AI förstås.
Så ser framtidens upphandling ut - debattartikel från Upphandling 24