SKL satsar på digitalt kompetenslyft
 
SKL satsar, med stöd av regeringen, på ett digitalt kompetenslyft för kommuner och regioner. Genom utbildningar och verktyg får förtroendevalda och tjänstepersoner möjlighet att stärka sin strategiska kunskap kring digitalisering.
– Digitalisering sker successivt i verksamheter här och där, men inte alltid samordnat på en strategisk och övergripande nivå, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 
Vd-krönika
Nya tider kräver nya insatser
 
 
Nu inleder SKL och de fackliga organisationerna förhandlingar om att ytterligare stärka möjligheterna till kompetensutveckling och omställningsinsatser för välfärdens medarbetare. Läs hela krönikan
 
 
Mer från SKL
 
Högkonjunkturen går mot sitt slut 2020
Skatteunderlagstillväxten dämpas och sysselsättningsgraden sjunker något visar SKL:s skatteunderlagsprognos. Arbetsmarknaden förblir stark, men högkonjunkturen går mot sitt slut under 2020.
Skatteunderlagstillväxten dämpas
 
Fördelning av medel till kvinnors hälsa 2019
Under året fördelas 1,59 miljarder kronor till regionerna inom överenskommelsen mellan SKL och regeringen för att förbättra kvinnors hälsa. Visionen är att stärka vårdkedjan och att alla kvinnor och deras familjer ska kunna känna sig trygga före, under och efter graviditet. 
Trygg hela vägen
 
Stora utmaningar väntas framöver
Demografi, investeringar och arbetskraftsbrist är några av utmaningarna som väntar kommuner och regioner framöver. Klockan 10.00 måndagen den 13 maj presenterar SKL vårens ekonomirapport i en webbsändning. 
Presentation av Ekonomirapporten
 
Sveriges största mötesplats för skolledare
Skolriksdagen har just avslutats, där 2 000 personer i ledande ställning inom skolan samlades. Livesändningar med bland annat inledningen av SKL:s ordförande Anders Knape och utbildningsminister Anna Ekström finns tillgängliga på Skolriksdagens webbplats.
Livesändningar från Skolriksdag 2019
 
Råd för att förebygga vattenbrist
Grundvattennivåerna sjunker på många håll i landet och under sommaren ökar risken för vattenbrist. SKL har samlat information och råd till kommuner om hur de kan förebygga vattenbrist på kort och på lång sikt. 
Förebyggande åtgärder för att förhindra vattenbrist
 
På god väg mot oberoende av hyrpersonal
Arbetet i regionerna med att bli oberoende av hyrpersonal pågår. I arbetet ingår också att se över upphandlingskostnaderna. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL, i en debattreplik i Svenska Dagbladet.
Samarbetet kommer att fortsätta
 
Detaljreglering löser inte primärvårdens utmaningar
Kompetensförsörjningen är en av utmaningarna för vården, men lösningen är inte att detaljreglera primärvården. Det skriver Marie Morell, SKL:s ordförande för sjukvårdsdelegationen, i en debattreplik i Svenska Dagbladet.
Omställning till Nära vård är avgörande
 
Modernt och stabilt avtal för beredskapsbrandmän
Nu finns ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap på plats. Det är ett bra avtal som kommer att underlätta för räddningstjänsterna att rekrytera fler beredskapsbrandmän. Det skriver Jeanette Hedberg, SKL:s biträdande förhandlingschef.  
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Kommuner uppmanar EU att göra mer för klimatet
I ett öppet brev uppmanar politiska ledare för över 200 kommuner och städer i Europa EU och dess medlemsländer att utöka sina insatser för att åstadkomma nollutsläpp av växthusgaser år 2050. Flera svenska kommuner har skrivit under brevet. 
Kommuner deltar i upprop för klimatet (artikel på engelska)
 
Utredning om funktionshinderspolitiken 
Regeringens särskilde utredare har överlämnat betänkandet Styrkraft i funktionshinderpolitiken till socialministern. Utredaren anser att för att rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska kunna förverkligas krävs ett tydligt politiskt ansvar.
Utredning om funktionshinderpolitiken

Länsstyrelserna ska kartlägga vattensituationen i landet
Regeringen har gett samtliga länsstyrelser i uppdrag att kartlägga och analysera vattensituationen på regional och lokal nivå i respektive län. De ska också redovisa kommuners och regioners förmåga att förebygga och hantera vattenbrist. Uppdraget ska ske i dialog med SKL och berörda statliga myndigheter. 
Förberedelser för en eventuell vattenbrist

Tydligt samband mellan fysisk aktivitet och bättre mående bland barn
En rapport från Folkhälsomyndigheten visar att barn och unga sitter, halvligger eller står mer eller mindre stilla under större delen av sin vakna tid. Rapporten baseras på en undersökning där skolelever har burit aktivitetsmätare. Resultaten visar ett tydligt samband mellan fysisk aktivitet, mindre stresskänslor och ett bättre mående.
Barn och ungas rörelsemönster

Övervikt och fetma bland gravida fortsätter öka
Socialstyrelsen har publicerat statistik över graviditeter, förlossningar och nyfödda barn för 2017. Siffrorna visar att andelen gravida som skrivs in i mödrahälsovården med övervikt eller fetma fortsätter att öka. Resultatet visar också stora skillnader i landets regioner. Statistiken finns tillgänglig på Socialstyrelsens webbplats. 
Socialstyrelsens webbplats