Statens överskott behövs i kommunsektorn
 
Kostnaderna för välfärden stiger visar SKL:s ekonomirapport. Var tredje region och nästan var fjärde kommun hade underskott 2018. Nu krävs nya arbetssätt och ökad finansiering från staten.
– Den ekonomiskt starka perioden för kommunsektorn går mot sitt slut, samtidigt som utmaningarna ökar till följd av den demografiska utvecklingen, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 
Vd-krönika
LSS är mer än personlig assistans
 
 
Frustrationen växer, för såväl brukare, anhöriga som kommunerna. Nu har det gått fyra månader sedan regeringen tog emot LSS-utredningen. Men hittills finns inget beslut att skicka den på remiss. Läs hela krönikan
 
 
Mer från SKL
 
Statens överskott måste bli kommuners tillskott
Varje offentlig skattekrona måste användas på bästa sätt så att de kommer medborgarna till del om vi ska klara de kommande utmaningarna. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Industri.
De offentliga finanserna behöver ses som en helhet
 
Nytt inspirationsmaterial om att förebygga suicid
SKL har tagit fram en skrift om hur kommuner kan arbeta med att förebygga suicid genom insatser i den fysiska miljön. Det kan exempelvis handla om att sätta upp olika barriärer längs med broar och vägar och om att göra platser mer trygga för människor att vistas på. 
Förebygga suicid i fysisk miljö
 
Var finns det gemensamma ansvaret?
Är det rimligt att samtidigt som den offentliga sektorns ekonomiska skuld minskar får vi en allt fattigare kommunsektor? Det är en av flera frågor som vi lyfter i vårens ekonomirapport, som presenterades i går, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Fler vill ha Sveriges viktigaste jobb
I slutet av april presenterade SKL en sammanställning som visar att antalet medarbetare inom kommuner och regioner ökar och att fler arbetar heltid. Det var mycket glädjande uppgifter, skriver Agneta Jöhnk, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Att leda digitaliseringsarbete som tjänsteperson
Den 20 maj klockan 09.00 sänder SKL ett kostnadsfritt webbinarium. Sändningen är startskottet på satsningen på ökad strategisk kompetens kring digitalisering. Webbinariet lyfter bland annat vikten av strategisk ledning och det offentligas roll i ett digitalt samhälle.
Digitalt kompetenslyft: webbsändning
 
Köp in på framtiden – använd köpkraften klokt
Kommuner och regioner är avgörande i arbetet med att nå målen i Agenda 2030. Hur den offentliga köpkraften används spelar en viktig roll. SKL och SKL Kommentus bjuder därför in till en konferens om hur kommuner och regioner kan arbeta strategiskt med frågan.
Köp in på framtiden
 
Nytt från omvärlden
 
Läget på den lokala bostadsmarknaden
I Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2018 uppger 240 av Sveriges 290 kommuner att det råder underskott på bostäder på den lokala bostadsmarknaden. Det är något färre jämfört med 2017. Totalt 46 kommuner uppger att de har en bostadsmarknad i balans, vilket är något fler jämfört med tidigare år.
Boverkets bostadsmarknadsenkät

Arbetsförmedlingen ska analysera förutsättningar för reformeringen
Enligt överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden. Arbetsförmedlingen har nu fått i uppdrag av regeringen att genomföra vissa förberedelser. Myndigheten ska bland annat redogöra för hur kommuners insatser ska tas tillvara. 
Uppdrag till Arbetsförmedlingen inför reformeringen

SCB ska redovisa statistik för personer med funktionsnedsättning
Statistiska centralbyrån, SCB, ska på uppdrag av regeringen ta fram och redovisa statistik om levnadsförhållanden för personer med funktionsnedsättning. Myndigheten ska även analysera hur statistiken på området kan förbättras och ta fram indikatorer som kan ligga till grund för en definition av begreppet funktionsnedsättning.
Bättre statistik om personer med funktionsnedsättning

Fler pappalediga med tre reserverade månader
En ny kort analys från Försäkringskassan visar att de tre reserverade månaderna i föräldraförsäkringen har bidragit till ett mer jämställt uttag av föräldrapenning. Efter att den tredje reserverade månaden infördes har 40 procent av papporna tagit ut minst tre månader med föräldrapenning när barnet fyllt två år.
Reserverade dagar i föräldraförsäkringen

Rapport om Sveriges digitalisering
OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development, har utvärderat hur svenska myndigheter hanterar digitaliseringens möjligheter. Organisationen pekar i rapporten på behovet av ett tydligt ledarskap från regeringen. 
Rapporten Digital Government Review of Sweden (engelsk webbplats)