Plan- och byggnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Mycket är på gång inom vårt område så här på vårkanten. Läs mer nedan! Ta gärna en titt på SKL:s konferenser också, här finns några av våra kommande konferenser både under våren och till hösten.

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef planering, säkerhet och miljö, tfn 08-452 78 63,
ann-sofie.eriksson@skl.se
 
 
Bostadspolitik i en nordisk kontext – vad kan vi lära av våra grannar?
 
Många som deltar i den svenska bostadsdebatten har efterlyst en ny statlig bostadspolitik som tar tag i de stora utmaningarna. Det finns politiska låsningar, tonläget är högt och det finns ibland ingen samsyn om vägen framåt. Att i ett sådant läge inhämta inspiration och erfarenheter från andra länder med liknande förutsättningar kan tyckas vara både klokt och okontroversiellt.

Läs SKL:s krönika på Mötesplats samhällsbyggandes webbplats
 
 
Kommande konferenser
 
 
Mötesplats samhällsbyggande
 
Den 17-18:e juni arrangerar SKL Mötesplats samhällsbyggande. På konferensen samlar vi erfarenhet och kunskap inom bl.a. planering och byggande, näringslivsutveckling, regional utveckling, infrastruktur, kollektivtrafik, digitalisering, innovation, kultur och fritid. På Mötesplats samhällsbyggande tar vi oss an vår gemensamma utmaning – att skapa utvecklingskraft, framtidstro, tillit och sammanhållning i hela landet.

Intresset så här långt att delta har varit stort och deltagarantalet är begränsat. Sista chansen att anmäla dig nu, sedan är konferensen fullbokad.

Läs programmet och anmäl dig här
 
SKL:s detaljplanekonferens 2019
 
Välkommen till den årliga detaljplanekonferensen från SKL – ett tillfälle till kunskap, inspiration och nätverkande för dig som arbetar med detaljplanering!

Konferensen äger rum den 3-4 september 2019. Under två dagar varvar vi föreläsningar med diskussioner i grupp, rättsfall, omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte mellan kommunerna. I år fokuserar vi bland annat på frågor om social och ekologisk hållbarhet i planeringen. Vi tittar på olika kommunexempel och diskuterar bland annat planbestämmelser och den senaste vägledningen kring detaljplaner med Boverket.

Läs mer och anmäl dig här
 
 
Bygglovchefskonferens 2019
 
Den 26 september är det dags för årets bygglovchefskonferens i Stockholm. Ur innehållet:
  • Tre kommuner med helt olika förutsättningar berättar om hur de systematiskt arbetat med verksamhetsutveckling och kompetensförsörjning.
  • Boverket presenterar sitt arkitekturuppdrag och riksarkitektens nya roll. Vi diskuterar kring vilka verktyg Boverket kan tillhandahålla och hur kommunerna kan verka för en god arkitektur genom hela lov- och byggprocessen?
  • Hur ska modernare byggregler skapa förutsägbarhet samtidigt som det ger utrymme för innovation?
  • Aktuella lagändringar och intressanta rättsfall.
Kvällen före konferensen kan ni som vill träffa kollegor under trevliga former även delta i en kvällsaktivitet. Vi har bjudit in journalisten Mark Isitt för ett samtal om arkitektur och stadsbyggande. Kvällen inleds med mingel och avslutas med middag.

Anmäl dig här
 
Övriga konferenser
 
Vi arrangerar en rad fördjupande konferenser inom olika områden. Samtliga SKL:s konferenser finns här
 
 
Nytt från omvärlden
 
Ny version av Fornsök
 
Fornsök, som utvecklas av Riksantikvarieämbetet, finns nu i en uppdaterad version. Det är en webbaserad söktjänst som innehåller information om alla kända registrerade fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar i Sverige. Nya versionen av Fornsök har ett sökbart register för planerade, pågående eller avslutade arkeologiska uppdrag i Sverige. Du kan söka fram lämningar och uppdrag direkt i kartan eller via textfält.

Läs mer här
 
 
Lämna synpunkter på förslag till regler om detaljplaner och planbeskrivning
 
Boverket har tagit fram ett förslag på en ny föreskrift för 4 kapitlet plan- och bygglagen om detaljplaners innehåll och utformning samt planbeskrivningar. Förslaget finns nu ute på remiss fram till den 5 juli 2019.

Förslag till Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning
 
 
Erfarenheter och tips om digitalisering av detaljplaner
 
Inom ramen för Smart Built Environment drivs projektet, DigSam som tagit fram en handbok om digitalisering av detaljplaner för kommuner. Handboken från DigSam-projektet sammanställer erfarenheter och konkreta tips och råd från olika kommuner i arbetet med att digitalisera och vektorisera nya och gamla detaljplaner enligt gällande standard.

Handbok för digitala detaljplaner
 
 
Tips om kurser och konferenser
 
Webbseminarium om arkitektur och gestaltad livsmiljö 22 maj
 
Onsdagen den 22 maj kl. 14.00 – 15.00 sänder Boverket ett webbseminarium om arkitektur och gestaltad livsmiljö. Medverkar gör bland andra riksarkitekt Helena Bjarnegård.

Sverige har en ny politik för gestaltad livsmiljö och Boverket har fått regeringens uppdrag att samordna politiken, bevaka utvecklingen, höja kompetensen och vägleda statliga myndigheter, regioner och kommuner. Boverket kraftsamlar därför kring de här frågorna för att lyfta fram arkitekturens, formens och designens roll i samhället.

Länk till webbseminarium
 
Håll koll på Boverkets webbaserade utbildningar
 
Boverket har en rad webbutbildningar inom olika områden, och de kompletteras kontinuerligt. Syftet är att förbättra tillämpningen av plan- och bygglagen. Utbildningarna riktar sig till dig som i ditt dagliga arbete använder plan- och bygglagen. Håll gärna ett öga på det, och se vad som passar för dig.

Läs mer här
 
Utbildning i digitaliseringens möjligheter
 
Lantmäteriet har tillsammans med Boverket och Länsstyrelsen fått i uppdrag från regeringen att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen. Med anledning av detta finns det via Lantmäteriet möjlighet att delta i en utbildning inom digitalisering med fokus på samhällsbyggnadsprocessen, alternativt boka in en egen utbildning till din organisation.

Utbildningen erbjuds som gratisutbildning där deltagarna står för sin tid. Lantmäteriet står för utbildare samt kostnader för det praktiska arrangemanget, dvs lokaler m.m. Utbildningen är riktad till högre chefer och politiker inom kommuner men är tillräckligt allmän för att även andra organisationer och roller med fördel kan delta. Antal deltagare är anpassningsbart.

Digitaliseringens möjligheter