Nytt avtal klart med Vårdförbundet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Avtal klart med Vårdförbundet
 
SKL, Sobona och OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, har enats om ett nytt avtal för omkring 90 000 medarbetare i vården. Avtalet gäller från 1 april 2019 till 31 mars 2022.

− Vi är överens med Vårdförbundet om ett treårigt avtal som möter vårdens behov och utmaningar, säger Joakim Larsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.

Nytt avtal klart med Vårdförbundet
 
 
Fakta om avtalet
 
Det nya avtalet är sifferlöst och möjliggör lokal lönebildning med en individuell och differentierad lön. Genom att prioritera särskilt yrkesskickliga medarbetare förbättras möjligheterna till ökad lönespridning och fortsatt god löneutveckling i vården.

SKL och Vårdförbundet är överens om att fortsätta utveckla en lönestruktur som är anpassad till kommuners och regioners verksamhet.

Då avtalet är slutförhandlat under medling behöver centrala parter tid på sig att göra förändringar, tillägg och upprätta avtalshandlingar. Det nya avtalet, HÖK 19, beräknas därför vara tillgängligt i sin helhet under vecka 21.

Avtalshandlingar kommer att finnas tillgängliga inom kort. SKL har även samlat ett antal frågor med tillhörande svar som kan fungera som stöd.

Fakta om det nya avtalet med Vårdförbundet
Regionerna får inte förordna icke-legitimerade läkare
 
Enligt en dom från Kammarrätten i Stockholm är det endast Socialstyrelsen som får ta beslut om vilka som får anställas som AT-läkare och icke-legitimerade vikarierande underläkare. Kammarrättens dom vann laga kraft den 7 maj 2019 eftersom prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen inte beviljades.

– Det nya rättsläget kommer att innebära väldigt mycket mer arbete för Socialstyrelsen och är administrativt betungande för regionerna, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Landsting.

De grupper som berörs av domen är dels AT-läkare, dels de som söker jobb efter läkarexamen men innan AT-tjänstgöring samt de som anställs som sommarvikarier när de har en eller två terminer kvar av läkarstudierna.

Regionerna får inte längre förordna icke-legitimerade läkare
 
 
Arbetsgivarbloggen
 
Avtal som stärker vården
Vi är överens med Vårdförbundet om att kompetensförsörjningen är en av vårdens största utmaningar. Därför är det viktigt att ett nytt avtal möter den situationen. Vi vet sedan tidigare att efterfrågan på hälso- och sjukvårdstjänster kommer att öka markant de kommande åren.

Som arbetsgivare behöver vi tänka nytt och varje rekrytering vi står inför är ett bra tillfälle för det. Det skriver Niclas Lindahl i det senaste inlägget på Arbetsgivarbloggen.
 
 
Notiser
 
Nätverk för ledare av heltidsprojekt
Att fler arbetar heltid i välfärden är en prioriterad fråga för SKL. Det långsiktiga målet är att heltidsarbete ska bli norm.

Nätverkets målgrupp är projektledare eller motsvarande med ledningens uppdrag att leda övergången till en heltidsorganisation. Första träffen är 26 september.

Anmäl mig till heltidsnätverk 2019-2021
 
 
Quiz om välfärden
Vilket är Sveriges vanligaste yrke? Vilka branscher har de bästa jobbmöjligheterna kommande fem åren? Hur många arbetar inom kommuner och regioner?

Nu finns ett quiz med 12 frågor tillgängligt för dig att testa dina kunskaper och utmana dina kollegor!

Vad kan du om jobben i välfärden?
 
 
Region Kalmar läns arbete med friskare arbetsplatser
Fler hälsoinspiratörer och högre friskvårdsbidrag. Det är två av de saker som Region Kalmar län har genomfört med stöd av en lokal handlingsplan för friskare arbetsplatser.

Inspiration kom från parternas centrala avsiktsförklaring för friskare arbetsplatser.

Artikeln i sin helhet på Suntarbetsliv
 
 
Utlandsutbildade möter svenska kollegor
På webbplatsen Vägen till jobben finns information hur man kan möta rekryteringsutmaningen i skola, vård och omsorg genom att ta tillvara nyanländas kompetens.

Hur kan vägen till jobb se ut? Hur har andra arbetsgivare gjort? Ta del av ett exempel på hur Stockholms stad arbetar.

Stockholms stad förbereder utlandsutbildade lärare för jobb
 
 
Hur intresserade är unga av välfärdsjobben?
Det har SKL låtit Ungdomsbarometern undersöka i en ny studie som presenteras måndag 26 augusti.

På seminariet diskuteras också hur kommuner och regioner kan arbeta mer effektivt med att attrahera och rekrytera framtidens medarbetare.

Anmäl mig till seminariet
 
 
Save the date! Konferens inför avtalsrörelsen 2020
I höst kommer avtalskonferenser med anledning av nästa års avtalsrörelse hållas. Konferenserna anordnas vid följande datum:
- Göteborg, 4 november
- Malmö, 11 november
- Luleå, 13 november
- Stockholm, 15 november.

Inbjudan och anmälan skickas ut efter sommaren.
 
 
Save the date! Konferens om kommunernas kompetensförsörjning
I höst startar SKL en serie med temadagar om kommunernas kompetensförsörjning. Den första temadagen äger rum 1 oktober i Stockholm och handlar om fler vägar till jobb och breddad rekrytering.
Det blir ett tillfälle för dig som jobbar med HR, personal- och kompetensförsörjningsfrågor i en kommun att nätverka och utbyta erfarenheter. Håll utkik efter inbjudan och program!