Förändringar av kostnadsutjämningen behövs
 
Förändringar av kostnadsutjämningssystemet krävs för att hantera utmaningarna i välfärden. SKL ställer sig i huvudsak bakom utredningens förslag, men med vissa invändningar.
– Vi ser att förändringar i kostnadsutjämningen behövs, även om vi ställer oss kritiska till vissa enskilda delar i utredningens förslag, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 
Vd-krönika
En rapport som påverkar 
 
 
En av de absolut viktigaste rapporterna från SKL är Ekonomirapporten. Den har stor betydelse, inte bara för kommunerna och regionerna, men även för riksdag och regering. Läs hela krönikan
 
 
Mer från SKL
 
Nytt avtal klart med Vårdförbundet
SKL, Sobona och OFR Hälso- och sjukvård, där Vårdförbundet ingår, har enats om ett nytt avtal för omkring 90 000 medarbetare i vården. Det centrala avtalet är sifferlöst för att ge utrymme för lokal lönebildning. Avtalet gäller från 1 april 2019 till 31 mars 2022. 
Treårigt avtal med Vårdförbundet
 
Standardiserade vårdförlopp för fler sjukdomsområden
Standardiserade vårdförlopp ska nu införas inom flera sjukdomsområden.
– Det kommer bidra till en mer god och jämlik vård över hela landet, säger Marie Morell, ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation.
Ger goda resultat inom cancervården
 
Förslag urholkar skydd för ökade läkemedelskostnader
SKL kritiserar läkemedelsutredningens förslag att regionerna ska ta över ansvaret för läkemedelskostnaderna. Kostnaderna riskerar att öka snabbt och slå hårt mot regionernas ekonomi.
Regionernas kostnader kan komma att öka
 
120 miljoner för ökad tillgänglighet i barnhälsovården
Regeringen och SKL har kommit överens om 120 miljoner kronor till regionerna för att öka tillgängligheten i barnhälsovården. Medlen ska främst rikta sig till familjer som lever i socioekonomiskt utsatta områden.
Satsning på uppsökande verksamhet
 
200 miljoner till nationella kvalitetsregister
SKL och regeringen har kommit överens om en fortsatt utveckling av nationella kvalitetsregister. Överenskommelsen omfattar totalt 200 miljoner kronor för 2019. Det finns i dagsläget drygt hundra kvalitetsregister som får nationellt stöd.
Överenskommelse om kvalitetsregister
 
Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och könsstympning
SKL välkomnar att skyddet stärks för barn som riskerar att föras utomlands för att giftas bort eller könsstympas. Det skriver SKL:s styrelse i ett remissyttrande till regeringen.
Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet
 
SKL välkomnar förslag i skogsbrandsutredning
SKL har nu yttrat sig över utredningen av fjolårets omfattande skogsbränder. Utredningen redovisar viktiga lärdomar och lämnar i huvudsak bra förslag om hur räddningsinsatser kan förbättras.
SKL delar utredningens bedömning
 
Säkrare beslut med digital tjänst 
Bättre kvalitet och ökad rättssäkerhet är två av fördelarna med den digitala tjänsten för ekonomiskt bistånd, SSBTEK, enligt kommuner och myndigheter. 
– Det innebär en säkrare process för den som söker, säger Leif Klingensjö, SKL.
Rättssäker handläggning med digital tjänst
 
LSS-personalen behöver ett nationellt kunskapslyft
I januariöverenskommelsen lovar S, MP, L och C investeringar i vården och omsorgens personal. Det är välkommet, skriver SKL:s vd Vesna Jovic och Riksförbundet FUB:s ordförande i en debattartikel i Altinget.
Kunskapslyft inom LSS
 
Effektiviseringar räcker inte för att klara utmaningarna
Nya arbetssätt är nödvändiga för att möta ett ökat behov av välfärd. Men de offentliga finanserna behöver också ses över, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog i en debattreplik i Dagens Samhälle.
Även staten har ett ansvar
 
Avtal som stärker vården
Nu har vi ett nytt avtal klart för omkring 90 000 medarbetare i vården. I avtalet prioriteras särskilt yrkesskickliga medarbetare, vilket förbättrar möjligheterna till ökad lönespridning och fortsatt god löneutveckling i vården. Det skriver Niclas Lindahl, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Försämrad ekonomi ställer krav på förändring
Försämrad ekonomi och fortsatta demografiska utmaningar innebär att de kommande åren blir tuffa för kommuner och regioner. Förändringar är absolut nödvändiga för att möta de ökande välfärdsbehoven. Det skriver Agneta Jöhnk, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Kommunerna kan inte ta hela ansvaret för socialtjänstens digitalisering
För att få fart på socialtjänstens digitalisering krävs ändrade regelverk och stöd från staten. Det är hög tid för en nationell satsning. Det är orimligt att kommunerna ska axla detta själva, skriver Åsa Furén-Thulin, SKL. 
Socialtjänstbloggen
 
Kritik mot 3:12-regeländringarnas effekter missförstås
Vår ekonomirapport har återigen väckt intresse. Fler hör av sig med frågor, kommentarer eller kritik kring bedömningar eller analys av kommunsektorns behov. Det är väldigt bra och roligt, skriver Annika Wallenskog, SKL.
Ekonomibloggen
 
Stor ökning av besöken till BUP
Antalet besök i barn- och ungdomspsykiatrin blir fler. Bemanningen inom psykiatrin har stärkts de senaste åren och kapaciteten ökar. Men behoven ökar ännu snabbare, visar den SKL:s rapport Psykiatrin i siffror 2018. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL.
Vårdbloggen
 
Samverkan om utveckling av fritidshemmen
Den 14 maj firades Fritidshemmens dag. Jag vill därför passa på att uppmärksamma en del av det goda arbete som görs för att utveckla fritidshemmen samt för att möta de stora behoven av strategisk kompetensförsörjning. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
Fokus på förskolan
Förra veckan var det mycket firande. I samband med Förskolans dag passar det bra att informera om lite av det som SKL har på gång inom förskoleområdet, skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Tystna inte - ny webbplats om hot och hat
Brottsoffermyndigheten har tagit fram en webbplats som riktar sig till personer som deltar i samhällsdebatten och som riskerar att utsättas för hot och hat, exempelvis politiskt förtroendevalda och journalister. Webbplatsen innehåller bland annat information om vad som kan vara brottsligt, hur en polisanmälan går till och var det finns stöd och hjälp att få.  
Tystna inte

Bättre statistik om offentlig upphandling
Regeringen vill i en lagrådsremiss få fram bättre statistik om offentlig upphandling. Statistiken ska kunna svara på hur vanligt det är att miljö- eller arbetsrättsliga krav ställs i upphandlingar. Statistiken ska bland annat bygga på uppgifter i annonser om upphandlingar.
Förslag om statistikinsamling inom upphandling

Folkhälsomyndigheten ska ge utökad vägledning inom tobak
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en utökad tillsynsvägledning till länsstyrelser och kommuner. Myndigheten ska även genomföra insatser för att skapa kännedom hos allmänheten, och följa upp effekterna av den nya tobakslag som träder i kraft den 1 juli 2019.
Regeringsuppdrag för minskat tobaksbruk

Antal personer med sociala ersättningar och bidrag minskar
Antalet personer som försörjdes med sociala ersättningar och bidrag minskade med 4,4 procent år 2018. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån, SCB. Siffrorna visar att det är stora skillnader mellan olika delar i landet. Andelen var lägst i pendlingskommuner nära en storstad och högst i landsbygdskommuner.
Statistik om sociala ersättningar och bidrag

Ökat intresse för statsbidrag till lärlingsutbildning
I vår ska Skolverket fördela 191 miljoner kronor i statsbidrag för elever i gymnasial lärlingsutbildning. Totalt har 144 kommuner och fristående skolor ansökt om statsbidraget. Ansökningarna uppgår till 277 miljoner kronor vilket innebär att kommuner och fristående skolor därmed inte kommer att få så mycket bidrag som de sökt.
Kommuner kan behöva skjuta till egna pengar

Sjukvården är den viktigaste frågan för dagens unga
En studie från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor visar att sjukvården har blivit den allra viktigaste samhällsfrågan för dagens unga. Enkätundersökningen som myndigheten har genomfört visar också att intresset för politik har ökat bland Sveriges unga, men att få känner att de kan påverka. 
Unga med attityd 2019