Kommunerna kan inte ta hela ansvaret för socialtjänstens digitalisering
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blogg: Åsa Furén-Thulin
Kommunerna kan inte ta hela ansvaret för socialtjänstens digitalisering
 
För få fart på socialtjänstens digitalisering krävs ändrade regelverk och stöd från staten. Det är hög tid för en nationell satsning – för det är orimligt att kommunerna ska axla detta själva.
 
SKL på Vitalis
 
21-23 maj kan du träffa SKL på Vitalismässan. Vi har en gemensam monter med Inera,
E-hälsomyndigheten och Socialstyrelsen där vi bjuder på seminarier, workshops och samtal. Välkommen monter B04:12 för att prata digitalisering och e-hälsa med oss.
Det här händer i vår monter

Vi medverkar även med en mängd seminarier i det stora programmet. Missa inte våra programpunkter om socialtjänstens digitalisering.
Digitalisera Socialtjänsten
 
Varför hänger digital utveckling ihop med verksamhetsutveckling? Vad tycker kommunerna och hur arbetar SKL med frågan? En fördjupning om socialtjänstens behov, pågående projekt och verktyg.
Torsdag 21 maj kl. 14-15
Digitalisera – vad är grejen?
 
Socialtjänsten står inför en stor omställning. Samtidigt är vägen full av utmaningar kring ledning, styrning, lagstiftning, investeringar, kravställning och samverkan. Var börjar man och vilket stöd finns att få?
Onsdag 22 maj kl. 11.30–12
 
Mer från SKL 
 
Nya stöd för systematisk uppföljning
 
På Kunskapsguiden finns tre nya stöd för socialtjänstens arbete med individbaserad systematisk uppföljning: ett presentationsmaterial, ett utbildningsmaterial samt juridisk information. Stöden har utvecklats av SKL, Regionala samverkans- och stödstrukturer och Socialstyrelsen.
Kunskapsguiden – stöd för systematisk uppföljning
 
Systematisk uppföljning av stöd till våldsutsatta
 
2019-2020 ger SKL ett särskilt stöd till kommuner som vill följa upp stödet till våldsutsatta vuxna. Verksamheter som deltar får utbildning, handledning och möjlighet att byta erfarenheter och jämföra med varandra. Projektet genomförs inom ramen för SKL:s kvinnofridssatsning och syftar till öka kunskap om kvinnofridsarbetes kvalitet och resultat och bidra till verksamhetsutveckling. Vill du delta? Sista dag för anmälan 14 juni. 
Projekt SU-Kvinnofrid 
 
Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och könsstympning
 
Utredningen "Ökat skydd mot hedersrelaterad brottslighet" (SOU 2018:69) föreslår att ett  utreseförbud införs i lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU. Förslaget  stärker socialtjänstens möjligheter att skydda barn mot tvångsäktenskap och könsstympning. Det skriver SKL:s styrelse i ett remissyttrande till regeringen.
Stärkt skydd mot tvångsäktenskap
 
LSS-personalen behöver ett nationellt kunskapslyft
 
I januariöverenskommelsen lovar S, MP, L och C investeringar i vården och omsorgens personal. Vi utgår från att satsningen omfattar LSS-personalen. Det skriver SKL:s vd Vesna Jovic och FUB:s ordförande Harald Strand i en debattartikel.
Nationellt kunskapslyft
 
Förändringar av kostnadsutjämningen behövs
 
Förslagen i betänkandet ”Lite mer lika” (SOU 2018:74) leder till betydande förändringar av kostnadsutjämningen. SKL ställer sig i huvudsak bakom utredningens förslag, men är bland annat kritisk till förändringarna i modellen för individ- och familjeomsorgen. 
Förändringar av kostnadsutjämningen
 
Informationsmöte nationella brukarundersökningar
 
Vill din kommun vara med i SKL:s nationella brukarundersökningar? Välkommen till informationsmöte där vi går igenom det praktiska inför genomförandet. Mötena sker på webben.

Funktionshinderområdet 27 maj kl. 9.30-12
För anmälan mejla anna.thomsson@skl.se

IFO och ensamkommandes boendesituation 14 juni kl. 9-10.30
För anmälan mejla pani.hormatipour@skl.se
 
Rekommendation kunskapsstyrning – deadline 15 juni
 
15 juni är sista dagen att svara på SKL:s rekommendation att gemensamt finansiera socialtjänstens kunskapsstyrning som omfattar kvalitetsregister, brukarundersökningar, systematisk uppföljning och samordning. Idag publicerar SKL två filmer där Högsby och Jönköping berättar om vikten av att jobba tillsammans i dessa frågor.
Stödmaterial om rekommendationen
 
Kurser & konferenser
 
11 juni
Tvärprofessionellt arbete för att främja barns utveckling
 
Hur kan socialtjänst, hälso- och sjukvård och skola samordna insatser för barn och unga i riskzonen? Välkommen till en heldag med inspirerande exempel från Gotland, Falun och Stockholm. Du får även höra mer om Skottlandsmodellen och Socialstyrelsens arbete kring tidigt samordnade insatser. 

Främja barns utveckling
 
 
24 augusti
Prostitution och människohandel 
 
Prostitution handlar ofta om att sakna alternativ – det kan vara en konsekvens av sexuella övergrepp, finansiering av missbruk eller regelrätt tvång. Människohandel för sexuella ändamål är en av de mest omfattande kriminella verksamheterna i världen, där främst kvinnor och barn utsätts. För de flesta innebär det svåra psykiska konsekvenser och stora behov av stöd. Vilken uppgift har socialtjänsten att hjälpa utsatta? 

Prostitution och människohandel
 
 
2 september
Socialtjänstens utmaningar och möjligheter
 
Socialtjänsten innehåller några av de svåraste och mest komplexa samhällsuppdragen. Under en heldag dyker vi ner i de mest aktuella frågorna på nationell nivå. Seminariet riktar sig till dig som är politiker eller arbetar i socialtjänstens verksamhetsledning. 

Socialtjänstens utmaningar och möjligheter
 
 
5 september
Hemsjukvård i utveckling
 
Medicinska och tekniska framsteg gör att sjuka människor både kan och vill bo kvar hemma –men för att stödja dem att leva ett tryggt liv, krävs att professioner från olika vårdgivare samarbetar. Välkommen till en dag då vi genomlyser hemsjukvården, avlivar några myter och visar möjliga vägar till en nära vård. 

Hemsjukvård i utveckling
 
 
10 september
IBIC i ledning och styrning
 
Över hälften av kommunerna har infört eller påbörjat införa IBIC. Arbetssättet synliggör behov och ger kunskap att arbeta individorienterat, men kan också utmana resursfördelning, avgiftssystem och skapa frustration för många i organisationen. Lär dig mer om hur du leder och styr förbi hindren och använder IBIC för att öka kvalitet och effektivitet.

IBIC i ledning och styrning
 
 
10–11 september
Att leda utvecklingsarbeten i vård och omsorg
 
Lär dig  hur du förbereder, genomför och vidmakthåller förbättringar i vården och omsorgen. Utbildningen vänder sig till dig som leder eller stödjer utvecklingsarbeten som berör flera verksamhetsområden. Utbildningen startar med ett förmöte på Skype den 29 augusti.
 
 
 
Nytt från omvärlden
 
Tillfälligt kommunbidrag för ensamkommande unga
Regeringen har beslutat om tillfälligt kommunbidrag för att ensamkommande unga ska kunna bo kvar under asylprocessen. Medlen fördelas till kommunerna utifrån hur många unga, 17,5 år eller äldre, som var inskrivna hos Migrationsverket den 31 mars 2019. Bidraget betalas ut av Migrationsverket senast 3 juni 2019 och motsvarar cirka 86 000 kronor per ung.
Kommunbidrag ensamkommande

Kampanj mot tvångsgifte 
Under sommarlovet riskerar många barn och ungdomar att bli bortgifta under utlandsresor. Nu finns en kampanj för att öka kunskapen och förhindra att detta sker. Bakom årets kampanj står Länsstyrelsen Östergötland, Jämställdhetsmyndigheten och Utrikesdepartementet.
Kampanjen "Saknad"

Skyddad titel för undersköterskor
Utredningen om reglering av yrket undersköterska föreslår att en skyddad titel införs. Regleringen föreslås träda i kraft 2025 och innebär att bara de som har en viss utbildning eller kompetens får använda titeln undersköterska. 
Stärkt kompetens i vård och omsorg (SOU 2019:20)

Utredning om funktionshinderpolitiken
Styrutredningen om funktionshinderpolitiken lyfter fram sju områden som viktiga för att rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska förverkligas: Arbete, utbildning, transport, kultur, hälso- och sjukvård, social välfärd samt bostad. Utredningen föreslår även att en nationell samordnare tillsätts och att Myndigheten för delakthet ska ansvara för övergripande uppföljning.
Styrkraft i funktionshinderspolitiken SOU 2019:23
 
Webbsändningar från SKL
 
Live den 3 juni
 
13.30–14.30 Agenda för integration
15.30–16.30 Äldre och funktionsnedsättning

Titta i efterhand

Vill du medverka i våra sändningar? Kontakta karin.falck@skl.se