Straffskärpning för brott mot förtroendevalda välkomnas
 
Hot, hat och våld mot förtroendevalda är ett allvarligt hot mot demokratin. SKL välkomnar att regeringen nu skickar ett färdigt förslag på strängare straff till lagrådet.
– Äntligen, det här har SKL efterfrågat under så lång tid. Det är ett viktigt steg för att värna demokratin och förtroendevaldas uppdrag, säger Anders Knape, SKL:s ordförande. 
 
 
Vd-krönika
Så kan vi värna vårt vatten
 
 
Vrid på kranen, och ut strömmar rent vatten. Det har länge varit så självklart för oss i Sverige. Men nu behöver vi alla göra vad vi kan så att vattnet räcker. Läs hela krönikan
 
 
Mer från SKL
 
Skatteverket kan inte beskatta utan lagstöd
SKL har i en skrivelse återigen påtalat för Skatteverket att de inte kan besluta om beskattningsåtgärder kring underleverantörer som tillhandahåller sjukvård innan rättsläget är klarlagt. 
Frågorna är inte rättsligt avgjorda
 
Fler utbildningsplatser för studievägledare behövs
Det finns många bra förslag i utredningen om en utvecklad studie- och yrkesvägledning. Men de kommer att vara svåra att genomföra i och med rekryteringsläget. Det skriver SKL i ett yttrande. 
Tre sökande på varje plats
 
Handbok om förplanering i kommuner
Ständiga förändringar ställer stora krav på politiker och tjänstepersoner. Innan budgetarbetet behöver nyckelpersoner dela bilden av nuläget och kommande utmaningar.  SKL har tagit fram en handbok som inspiration för arbetet med att bygga en gemensam bild inför budgetprocessen. 
Förplanering i budgetprocessen
 
Workshop för kvinnor som är toppolitiker
SKL:s ordförande Anders Knape bjuder i oktober in till en workshop för kvinnor som är toppolitiker. Under workshoppens två dagar ligger fokus på att stärka uppdraget som politisk ledare och att dela erfarenheter om ledarskap och makt. 
Workshop för kvinnliga toppolitiker
 
Kostnadsutjämningen måste följas upp
SKL beslutade nyligen om remissvar kring utredningen av kostnadsutjämningen. Frågan är särskilt svår för förbundet, eftersom det är ett nollsummespel mellan kommuner och mellan regioner. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Standardiserat vårdförlopp för jämlik vård
Nu satsar staten och regionerna på att utveckla nya standardiserade vårdförlopp för fler sjukdomsgrupper. Målet är en mer jämlik och tillgänglig vård där patienten kan bli mer delaktig och vårdpersonal arbeta effektivare. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL. 
Vårdbloggen
Uppströms i Ängelholm 
I omställningen till nära vård är förebyggande insatser en av grundpelarna. Ett sätt att uttrycka det på är att vården och omsorgen ska jobba uppströms. Eller som det gamla ordspråket säger, det är bättre att stämma i bäcken än i ån. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL. 
Vårdbloggen
 
En förenklad bild av ungas psykiska hälsa
Vi har alla nåtts av larmrapporter om ökande psykisk ohälsa bland ungdomar. Men har den psykiska ohälsan verkligen ökat så mycket som beskrivs? På Skolriksdagen tidigare i maj arrangerade SKL ett seminarium som lyfte just denna fråga, skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Skärpt syn på brott mot förtroendevalda
Regeringen föreslår en ny särskild straffskärpningsgrund för brott som begås mot förtroendevalda. Vid bedömningen av straffvärdet ska det tas särskild hänsyn till om brottet har begåtts mot en person på grund av att han eller hon eller någon närstående har haft ett uppdrag som förtroendevald.
Lagrådsremiss om brott mot förtroendevalda

Socialstyrelsens uppföljning av satsning på psykisk hälsa
De senaste årens satsning inom området psykisk hälsa har förbättrat förutsättningarna för en mer tillgänglig vård av god kvalitet. Det konstaterar Socialstyrelsen i sin uppföljning av överenskommelser mellan staten och SKL. I rapporten skriver myndigheten också att satsningens utformning inte har bidragit till en mer jämlik vård och omsorg. 
Läs rapporten på Socialstyrelsens webbplats

Sexuella trakasserier och övergrepp är ett folkhälsoproblem
Nästan hälften av alla kvinnor har någon gång varit utsatta för sexuella övergrepp och trakasserier. Det visar Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsstudie om sexuell och reproduktiv hälsa. I de flesta frågor som rör sexualiteten är skillnaderna stora mellan könen.
Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsstudie

Årets stadskärna har utsetts
Östersund har utsetts till årets stadskärna 2019 av föreningen Svenska stadskärnor, där SKL är en samverkanspartner. Utmärkelsen delas ut till den svenska stad eller ort som har visat störst framsteg, utveckling och förnyelse av centrum. Östersund var en av de tre finalisterna, tillsammans med Karlskrona och Åmål.
Årets stadskärna 2019