Nyhetsbrev
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kartläggningen Psykiatrin i siffror
 
Uppdrag Psykisk Hälsas kartläggning omfattar siffror från 2018 i samtliga regioner och presenterar jämförelsetal mellan regionerna gällande den psykiatriska vården inom barn- och ungdomspsykiatrin, vuxenpsykiatrin och rättspsykiatrin i Sverige. Årets rapport möjliggör jämförelser mellan åren 2016-2018 och en nyhet för i år är en lättillgänglig nationell överblick över nyckeldata med hjälp av infografik.

Läs de tre rapporterna och ta del av infografiken här

Rapporterna presenterades på en konferens den 15 maj som finns filmad och går att ta del av här.
Uppföljning av stimulansmedel till riktade insatser inom området psykisk hälsa 
 
Förra veckan släpptes Socialstyrelsens uppföljning av hur stimulansmedlen till riktade insatser inom området psykisk hälsa under åren 2016-2018 har använts och vilka effekter som har uppnåtts.
 
Socialstyrelsen ser bland annat att behoven av utvecklingsarbete inom området psykisk hälsa är stora och att fortsatta långsiktiga satsningar därför är viktiga. 
 
Läs rapporten här
Psykisk hälsa-huset i Almedalen 2019
 
Kommer du till Almedalen? Missa inte de intressanta seminarierna i Psykisk hälsa-huset. Programmet finns på hemsidan. Följ gärna huset på Facebook för löpande uppdateringar. 

Aktiviteterna i Psykisk hälsa-huset samordnas av Akademiska sjukhuset och huset samlar ett flertal aktörer som arbetar inom området.
Psykisk ohälsa – vad gör vi för att minska stigmat?
 
Test av VIP för psykisk hälsa - ångest och depression
 
Personer som arbetar inom regioner och kommuner kan vara med och testa de nya nationella vård- och insatsprogrammen för psykisk hälsa. Under de närmaste månaderna kommer samtliga VIP finnas tillgängliga för test. Under perioden 15 maj - 15 juni testas VIP ångest och depression.  

Läs mer här
”Fråga hur vi mår, inte hur det går”
 
Maskrosbarn har släppt rapporten ”Fråga hur vi mår, inte hur det går” om elevers och skolpersonals upplevelser av att kunna ge, respektive få, stöd för att trygga betyg och psykisk hälsa. Över 2 000 elever och skolpersonal har deltagit.
 
Läs mer om Maskrosbarn på deras Facebooksida.
Genombrott.nu fortsätter växa
 
Genombrott.nu är ett visuellt och lättanvänt verktyg, som gör det enklare att förändra och förbättra verksamheter. Både patienter/brukare, närstående och personal kan lämna förslag på hur verksamheten kan förbättras. 

Under 2019 har 75 nya arbetsplatser börjat använda www.genombrott.nu. Totalt finns det 639 arbetsplatser anslutna. Arbetet med att förbättra socialtjänst, vård och omsorg fortsätter - nu finns det 3685 avslutade förbättringsidéer (PDSA) på inspirationssidan!