Tappa inte bort den lokala kriskunskapen
 
Den statliga utredningen av förra årets omfattande skogsbränder lämnar flera bra förslag på hur framtida räddningsinsatser kan förbättras. Att flytta ansvar från länsstyrelserna är däremot inte ett av dem.

Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape, tillsammans med Minoo Akhtarzand, ordförande för Landshövdingegruppen, i en debattartikel publicerad i Svenska Dagbladet. 
 
Vd-krönika
Skolan behöver arbetsro 
 
 
Det har blivit dags för elever och skolpersonal att gå på välförtjänt ledighet. Skolan är ständigt het i debatten och så ska det vara. Vi behöver en konstruktiv diskussion som handlar om skolans utveckling. Det kommer att vara fokus på vårt skolseminarium i Almedalen. 
 
 
 
Mer från SKL
 
Fler nyanlända i arbete tack vare extratjänster
Andelen nyanlända som arbetar eller studerar efter två år i etableringsprogram ökade kraftigt 2018. Uppgången beror främst på kommuner och regioners möjlighet att anställa på extratjänster.
Extratjänster en viktig insats i etableringen
 
Arbetsmiljöarbete viktigt i en förändrad arbetsmarknad
Arbetsgivare och medarbetare har behov av livslångt lärande och kompetens- och karriärväxling. Därför förhandlar SKL med facket för att stärka kompetensutveckling och omställning. Det skriver Agneta Jöhnk, SKL, i en debattartikel i tidningen Arbetet. 
Välfärdens verksamheter förändras kraftigt
 
Försäkringskassan avgör ersättning för utomlandsvård
Patientföreningen för hyperhidros hävdar att SKL försöker hindra att patienter som lider av sjuklig svettning får vård. Självklart ska de patienter som lider av hyperhidros få den behandling de behöver, skriver Åsa Sandgren, SKL, i en debattreplik i Aftonbladet.
Kostnaderna har ibland blivit orimligt höga
 
Mätning av vårdrelaterade infektioner i slutenvården
Varje år mäts förekomsten av vårdrelaterade infektioner (VRI) inom slutenvården. Resultatet för 2019 års mätning visar att 9,2 procent av alla observerade patienter vid mättillfället hade en vårdrelaterad infektion. Föregående år var andelen 8,9 procent. 
Resultaten varierar mellan regionerna
 
Ramavtal ska möta behovet av fler förskolor
Det behövs drygt 700 nya förskolor i Sverige de närmsta åren. SKL:s och SKL Kommentus upphandling går in i en ny fas och man räknar med färdigt ramavtal innan årsskiftet. 
Pressade priser och enklare process
 
Guldlänken 2019 till projekt om öppna data
Vinnare av Guldlänken 2019 är projektet ÖdiS, Ökad användning av öppna data i Stockholmsregionen. Priset tilldelas för en bred satsning på ökad användning av öppna data. Alla 26 Stockholmskommuner är med i projektet. Bakom Guldlänken står SKL, Vinnova och Regeringskansliet. 
Prisutdelning
 
Offentliga rummet är live!
Konferensen Offentliga rummet pågår 10 - 12 juni. En mötesplats som ger förutsättningar för att skapa en smartare välfärd med hjälp av digitalisering. Se livesändninagar och programinslag via webben.
Studio OR - live från Offentliga rummet
 
Kostnaderna ökar snabbare än intäkterna
En minut i SVT:s nyhetssändningar är viktiga sekunder för att beskriva utmaningarna som kommuner och regioner har med att möta en åldrande befolkning. Men det är också svårt att hinna förklara hela bilden.
Ekonomibloggen
 
Ny chef för SKL:s hälso- och sjukvårdssektion
Emma Spak blir ny chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKL. Emma är i dag nationell samordnare för Nära vård på SKL.
Emma Spak tillträder 11 september
 
Nytt från omvärlden
 
Riskområden inom klimat ska kartläggas
Regeringen ger Statens geotekniska institut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap i uppdrag att identifiera områden i Sverige där det finns risk för klimatrelaterade ras, skred, erosion och översvämningar. Uppdraget innebär också att beskriva sannolikhet och samhällsekonomiska konsekvenser.
Kartläggning av riskområden för ras, skred, erosion och översvämningar

Fokus på tillgänglighet i framtidens vård
Det tredje delbetänkandet inom utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård innehåller analyser bland annat inom områden som samverkan, ersättningssystem och förebyggande arbete. Syftet är att långsiktigt stärka svensk primärvård och den nära vården.
Primärvården har bäst förutsättningar att se till hela vårdbehovet

Ojämn fördelning av statlig närvaro och service
Den statliga närvaron och servicen är ojämnt fördelad över landet. Det framgår av länsstyrelsernas kartläggning som överlämnats till regeringen.
Kartläggning av statlig service i kommunerna

Skolverket tar fram stöd för hur olika grupper kan avlasta lärare
I vårändringsbudgeten för 2019 föreslår regeringen 475 miljoner kronor till ett statsbidrag för att fler lärarassistenter ska kunna anställas. Syftet är att lärarna i större utsträckning ska kunna fokusera på undervisningen. Nu får Skolverket i uppdrag att ta fram stödmaterial för hur lärarassistenter, socionomer och andra yrkesgrupper ska kunna avlasta lärare.
Stödmaterial och lärande exempel ska tas fram