Vi borde fråga: Vad drömmer du om?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Blogg: Åsa Furén-Thulin
Vi borde fråga: Vad drömmer du om?
 
Kvalitet i socialtjänsten är så mycket mer än tillgång till effektiva kunskapsbaserade insatser. Det handlar lika mycket om samverkan, att mäta rätt saker och att på riktigt låta dem vi är till för vara dirigenter i sina egna liv.
 
Mer från SKL 
 
Öppna jämförelser socialtjänst 
 
Den 14 juni publicerades 2019 års öppna jämförelser för nio olika områden inom socialtjänsten. Bland annat märks en förbättring inom området våld i nära relationer och att den kommunala hälso- och sjukvården fått en ny egen öppen jämförelse. Resultaten baseras på Socialstyrelsens kommunenkät och tas fram i samverkan med SKL.
Förbättrat arbete för upptäckt av våld i nära relationer
Öppna jämförelser
 
Utskrivning – psykiatri och komplexa ärenden
 
SKL har tagit fram en skrift med konkreta råd om hur olika aktörer kan samverka när svåra frågor uppstår kring utskrivning från slutenvården – till exempel vid komplexa ärenden eller vid utskrivning från psykiatrisk vård. SKL kan även besöka din kommun eller region för en workshop eller dialog, kontakta magnus.wallinder@skl.se för att boka tid.
Skrift: God samverkan i komplexa situationer
 
Stöd att planera för nya särskilda boenden
 
SKL har tagit fram en rapport och ett metodstöd för att underlätta hållbara vägval vid planering av nya särskilda boenden för äldre. Materialet syftar till att ge stöd i arbetet med prognoser och underlag för beslut.
Särskilt boende för äldre
 
Beredd på värmebölja?
 
Förra sommaren var extrem, men även kortare värmeböljor kan innebära stora risker för äldre, personer med funktionsnedsättning, gravida, barn, kroniskt sjuka och de som tar viss medicin. Därför är det viktigt att ha rutiner på plats och nå ut med information. På SKL:s webbplats hittar du länkar till korta faktablad för olika målgrupper, stödmaterial och verktyg.
Stöd vid värmeböljor
 
Brukarundersökningar – dags för anmälan
 
Nu är det dags att anmäla sig till de nationella brukarundersökningarna inom individ- och familjeomsorgen, funktionshinderområdet och ensamkommande barn och ungas boendesituation. Undersökningarna genomförs september till oktober och är öppna för alla kommuner som stöd i arbetet med brukarmedverkan och systematiskt förbättringsarbete. Inom funktionshinderområdet och ensamkommandes boendesituation kan även privata aktörer delta.
IFO (sista anmälningsdag 1 augusti)
Funktionshinder (sista anmälningsdag 31 augusti)
Ensamkommandes boende (sista anmälningsdag 1 augusti)
 
 
Kurser & konferenser
 
27 augusti
Prostitution och människohandel 
 
Prostitution handlar oftast om tidigare sexuella övergrepp, en svår ekonomisk situation, finansiering av missbruk, eller regelrätt tvång. Människohandel för sexuella ändamål är en av de mest omfattande kriminella verksamheterna i världen, där främst kvinnor och barn utsätts. För de flesta resulterar det i svåra psykiska konsekvenser och stort behov av stöd. Vilken uppgift har socialtjänsten?
Prostitution och människohandel
 
 
2 september
Socialtjänstens utmaningar och möjligheter
 
Socialtjänsten innehåller några av de svåraste och mest komplexa samhällsuppdragen. Under en heldag dyker vi ner i de mest aktuella frågorna på nationell nivå. Seminariet riktar sig till dig som är politiker eller arbetar i socialtjänstens verksamhetsledning. 
Socialtjänstens utmaningar och möjligheter
 
 
5 september
Hemsjukvård i utveckling
 
Medicinska och tekniska framsteg gör att sjuka människor både kan och vill bo kvar hemma –men för att stödja dem att leva ett tryggt liv, krävs att professioner från olika vårdgivare samarbetar. Välkommen till en dag då vi genomlyser hemsjukvården, avlivar några myter och visar möjliga vägar till en nära vård. 
Hemsjukvård i utveckling
 
9 september
Behandlingsprogram för ungdomar, vad fungerar?
 
Barn och ungdomar med allvarliga beteendeproblem har ofta komplexa behov. Men vilka metoder är effektiva? Under en heldag på SKL går vi igenom tre manualbaserade behandlingsprogram – effekter, resultat och vilka resurser som krävs.
Behandlingsprogram ungdomar
 
 
10 september
Workshop: Hur säkerställer vi ett tryggt liv hemma?
 
SKL har tilldelats medel från regeringen för att identifiera framgångsfaktorer och hinder inom bland annat hemsjukvården. Nu behöver vi din hjälp i arbetet! Delta i SKL:s workshop om hur socialtjänsten och hälso- och sjukvården kan minska återinskrivningar på sjukhus, och trygga en sammanhållen omsorg hemma utifrån lagen om samverkan vid utskrivning.
 
 
10 september
IBIC i ledning och styrning
 
Över hälften av kommunerna har infört eller påbörjat införa IBIC. Arbetssättet synliggör behov och ger kunskap att arbeta individorienterat, men kan också utmana resursfördelning, avgiftssystem och skapa frustration för många i organisationen. Lär dig mer om hur du leder och styr förbi hindren och använder IBIC för att öka kvalitet och effektivitet.
IBIC i ledning och styrning
 
 
18 september + 4 november
Systematisk uppföljning i socialtjänsten
 
I höst erbjuder SKL och Socialstyrelsen en utbildning i praktisk verksamhetsuppföljning. Under två workshops, 18 september och 4 december, får du möjlighet att vässa dina kunskaper i systematisk uppföljning på individ-, grupp- och verksamhetsnivå. 
Systematisk uppföljning socialtjänst
 
 
8 november
Brukarundersökningar:
Det spelar roll vad du efterfrågar
 
Utan analys säger inte brukar- och patientundersökningar någonting. Det spelar också roll vad du som politiker eller högre tjänsteperson frågar efter. Under en heldag på SKL får du tips om hur du kan få syn på skillnader när det gäller kön, socioekonomi och funktionsnedsättning – och hur du kan styra mot en mer jämställd socialtjänst genom att involvera brukare och organisation.
Det spelar roll vad du efterfrågar
 
Nytt från omvärlden
 
Kunskapsstöd för stärkt säkerhet på HVB
Socialstyrelsen har på regeringens uppdrag tagit fram ett kunskapsstöd om omsorg, gränssättning och våldsförebyggande arbete för personal på Hem för vård eller boende (HVB) för barn och unga.
Kunskapsstöd för personal på HVB

Nytt om våld på Kunskapsguiden
Nu finns en samlad information om våld på Kunskapsguiden. Det riktar sig i första hand till socialtjänsten och behandlar teman som hedersrelaterat våld och förtryck, könsstympning, och människohandel.
Tema våld

Mer pengar till arbetet mot mäns våld mot kvinnor
Regeringen har beslutat att tillföra 50 miljoner kronor till kommuner och regioners arbete mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Utvecklingsmedlen ska fördelas av Socialstyrelsen. Socialstyrelsen får också medel för att förstärka tillgången till kunskapsstöd.
Socialdepartementet pressmeddelande 

Stärkt skydd för barn som bevittnat våld 
Utredningen Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar våld (SOU 2019:32) föreslår att särskilda straffbestämmelser om barnafridsbrott införs. Förslaget innebär att den som begår en brottslig gärning mot en närstående person ska dömas för barnfridsbrott, om gärningen bevittnas av ett barn och är ägnad att skada barnets trygghet eller tillit.
Utredning föreslår kriminalisering

Förslag om ändrade regler för EBO
Regeringen föreslår att reglerna om eget boende för asylsökande (EBO) ska ändras. Förslaget innebär att asylsökande som väljer att bo i områden med socioekonomiska utmaningar inte ska ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag.
Lagrådsremiss: socialt hållbart eget boende

Utredning av migrationspolitiken
Regeringen har beslutat att en kommitté ska utreda den framtida migrationspolitiken. Kommittén ska bland annat se över uppehållstillstånd, anhöriginvandring och försörjningskrav.
Pressmeddelande justitiedepartementet
 
SKL:s webbsändningar om socialtjänsten
 
Möt SKL:s experter och få koll på vad som händer i kommunerna, på SKL och på nationell nivå. Titta live eller i efterhand.
Onsdag 28 augusti
 
13.00–14.00 Agenda för integration
15.30–16.30 Äldre och funktionsnedsättning

Vill du medverka i våra sändningar? Kontakta karin.falck@skl.se