Välkommen till höstens konferens om förskolans kompetensförsörjning 
 
Välkommen till SKL:s konferens där vi bland annat tar upp hur vi använder förskollärares och barnskötares kompetens, likvärdiga förutsättningar för kvalitet i förskolan, samt kompetenshöjning av medarbetare som redan arbetar i förskolan. Nu är programmet klart, passa på att anmäla dig före 18 juni för att ta del av vår boka tidigt rabatt. Konferensen äger rum i Stockholm den 18 september. 
 
 
Styrning och ledning matematik
 
Inbjudan att delta i matematiksatsning för grundskolan 
 
Satsningen Styrning och ledning matematik handlar om att
implementera en undervisningsmodell i matematik i årskurs f-3
som är framtagen av Nationellt centrum för matematikutbildning (NCM). Målet är att stärka lärarna i sin undervisning och förbättra elevernas matematikkunskaper. Arbetet är inriktat på styrning och ledning, undervisning och kompetensutveckling för lärare. Nu finns chansen för nya kommuner att ansluta sig med start hösten 2019. Sista anmälningsdag 1 juli 2019.
 
stödmaterial
 
Rektors första hundra dagar – digital verktygslåda
 
Nu finns ett operativt stödmaterial i form av en digital verktygslåda för dig som ny skolledare i förskola och skola. Syftet med stödet är att hjälpa dig att strukturera din arbetsorganisation och erövra ditt uppdrag som rektor under de första hundra dagarna. SKL har tagit fram stödet tillsammans med föreningen för Sveriges skolchefer, Jönköpings kommun samt Lärarförbundet skolledare. 
 
ny rapport
 
Elevernas syn på skolan
 
Merparten av eleverna har en positiv syn på skolan. Det visar rapporten ”Elevernas syn på skolan” där SKL redovisar Skolinspektionens skolenkät för elever i grundskolans årskurs 5 och 9 samt gymnasieskolans år 2. Syftet med rapporten är att inspirera kommuner att följa upp och arbeta med resultaten inom ramen för det systematiska kvalitetsarbetet. Resultat på kommun- och skolenhetsnivå finns i databasen Kolada.
 
 
Utlysning av medel till skolor för att förebygga kränkningar och våld
 
Vill din skola ha stöd att tidigt förebygga kränkningar och våld? Nu utlyser SKL medel till kommunala skolhuvudmän som vill pröva metoden Mentors in Violence Prevention eller andra kunskapsbaserade metoder. Ansök senast 30 september.
 
 
Kurs och konferens
 
Höstens evenemang om gymnasieskolan - boka datum!
 
Under hösten arrangerar SKL konferensen Gymnasieantagning i praktiken, den 15 oktober i Stockholm och den 22 oktober i Göteborg. Konferensen vänder sig till dig som arbetar med antagning till gymnasieskolan eller som på andra sätt berörs av frågorna. Under dagen lyfter vi aktuella frågor med anknytning till gymnasieantagning. Hela programmet presenteras på skl.se i slutet av juni.

SKL:s årliga grundkurs i gymnasieantagning äger rum i Sigtuna den 26-28 november. Utbildningen går igenom både regelverk och praktiskt antagningsarbete. Mer information om kursen presenteras i augusti på skl.se, 

Missa inte heller nästa Gymnasiekonferens, som arrangeras i Stockholm våren 2020. Information om datum och program kommer i höst.
 
Skolhusgruppens utmärkelse: Stort A till SKL
 
SKL har tilldelats Skolhusgruppens pris ”Högsta betyg Stort A" för initiativet med en förstudie om ett nationellt centrum för lärandemiljöer. Motivationen löd: ”SKL har under flera år visat ett stort engagemang för skolans och förskolans fysiska miljö. Genom förstudien har SKL på ett inspirerande sätt lyckats föra samman den fysiska miljöns frågor med de pedagogiska frågorna till en helhetssyn på skolan och lärandemiljön.”
 
 
Rapport
 
Att bygga skola på vetenskaplig grund – hur gör man det?
 
Genom ”gåturer” i nio befintliga skolmiljöer med olika professioner och användargrupper har värdefulla erfarenheter om skolmiljöernas funktionalitet kartlagts, dokumenterats och analyserats. Resultaten presenteras i rapporten ”Ifous fokuserar: Skolmiljöer. Utvärdering och erfarenhetsåterföring i fysisk skolmiljö”. Rapporten innehåller tvärvetenskapliga forskningsresultat samt punkter att diskutera inom kommuner inför utveckling av befintliga skolmiljöer eller planering av nya skolor.
 
Om nyhetsbrevet
Nyhetsbrevet Skola och förskola ges ut av Sveriges Kommuner och Landsting. Det vänder sig till
dig som är politiker, chef eller ledare inom skolområdet eller helt enkelt är intresserad av vad SKL gör inom skola och förskola. Följ också skoldebatten på SKL:s skolblogg.
Kontakt: hanna.sallemark@skl.se

LÄS MER PÅ SKL SKOLA FACEBOOK