Plan- och byggnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Trevlig midsommarhelg och en riktigt skön sommar önskar vi på SKL alla våra läsare!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef planering, säkerhet och miljö, tfn 08-452 78 63,
ann-sofie.eriksson@skl.se
 
 
Domstolarna försenar och fördyrar nya bostäder
 
Domstolars handläggning av överklagade detaljplaner och bygglov drar ofta ut på tiden. Det gör att planerade byggen, inte minst av nya bostäder, försenas och fördyras. Det visar en ny studie med uppgifter från Domstolsverket som SKL har tagit fram.
 
 
Anmälningsplikt till EU riskerar fördröja detaljplaner
 
EU-domstolen har i ett förhandsavgörande meddelat att vissa krav som ställs i detaljplaner ska anmälas och prövas mot EU:s tjänstedirektiv. SKL uppmanar regeringen att agera mot detta.

Läs mer här
 
 
Digitalisering av detaljplaner
 
Digitalisering av äldre detaljplaner kan genomföras för olika syften och på olika sätt. I dag finns inga krav på att äldre planer ska digitaliseras och kommunernas förutsättningar att genomföra ett sådant arbete på ett rättssäkert och ekonomiskt hållbart sätt skiljer sig åt. Nu finns en digital handbok och plattform med konkreta instruktioner till kommuner för hur man kan komma igång med digitalisering av nya och gamla detaljplaner enligt befintlig standard. Handboken har tagits fram av projektet DigSam, Digital samhällsbyggnadsprocess. På PBL Kunskapsbanken finns också information om vad som är viktigt att tänka på om man vill påbörja ett digitaliseringsarbete.
Ny skrift
Förebygga suicid i fysisk miljö
 
 
SKL har tagit fram en skrift om hur kommuner kan arbeta med att förebygga suicid genom insatser i den fysiska miljön. Erfarenheter från flera svenska kommuner lyfts fram i skriften.

Skriften går att beställa/ladda ner i SKL:s webbutik


 

Kommande konferenser
 
 
 

Bygglovchefskonferens 2019 – final call
 
Den 26 september är det dags för årets bygglovchefskonferens i Stockholm. Ur innehållet:
  • Tre kommuner med helt olika förutsättningar berättar om hur de systematiskt arbetat med verksamhetsutveckling och kompetensförsörjning.
  • Boverket presenterar sitt arkitekturuppdrag och riksarkitektens nya roll. Vi diskuterar kring vilka verktyg Boverket kan tillhandahålla och hur kommunerna kan verka för en god arkitektur genom hela lov- och byggprocessen?
  • Hur ska modernare byggregler skapa förutsägbarhet samtidigt som det ger utrymme för innovation?
  • Aktuella lagändringar och intressanta rättsfall.
Kvällen före konferensen kan ni som vill träffa kollegor under trevliga former även delta i en kvällsaktivitet. Vi har bjudit in journalisten Mark Isitt för ett samtal om arkitektur och stadsbyggande. Kvällen inleds med mingel och avslutas med middag.

För att kunna se till att vi får rätt storlek på lokal behöver vi få era anmälningar senast i juni.

Läs mer och anmäl er här!
 
SKL:s detaljplanekonferens 2019
 
Välkommen till den årliga detaljplanekonferensen från SKL – ett tillfälle till kunskap, inspiration och nätverkande för dig som arbetar med detaljplanering!

Konferensen äger rum den 3-4 september 2019. Under två dagar varvar vi föreläsningar med diskussioner i grupp, rättsfall, omvärldsbevakning och erfarenhetsutbyte mellan kommunerna. I år fokuserar vi bland annat på frågor om social och ekologisk hållbarhet i planeringen. Vi tittar på olika kommunexempel och diskuterar bland annat planbestämmelser och den senaste vägledningen kring detaljplaner med Boverket.

Läs mer och anmäl dig här
 
Översiktsplanekonferens 9 oktober i Stockholm
 

Tema: Samhällets digitalisering och krav på framtidens infrastruktur.

Smarta städer, e-handel och mobilitetstjänster möjliggör för nya lösningar kopplade till hållbart byggande och utveckling men ställer också nya krav och utmanar rådande fysiska strukturer, lagstiftning och arbetssätt. 5G-utbyggnad, kapacitetsbrist i elnät och förändrad post- och paketmarknad är några av de utmaningar som på olika sätt behöver hanteras inom ramen för den strategiska planeringen på både lokal och regional nivå.

Boka redan nu in datum för en spännande dag om hur förändrade livsmönster som drivs av och driver på digitaliseringen påverkar stadsrummet och den kommunala planeringen. Fullständigt program skickas ut i augusti.
 
Övriga konferenser
 
Vi arrangerar en rad fördjupande konferenser inom olika områden. Samtliga SKL:s konferenser finns här
 
 
Tips om kurser och konferenser
 
Boverkets webbaserade utbildningar
 
Boverket har nu publicerat webbutbildningar för den som är ny på jobbet som lovhandläggare respektive detaljplanehandläggare. Målet är att handläggaren ska stärkas i sin roll och få ökade kunskaper om lagstiftningen.
Utbildning i digitaliseringens möjligheter
 
Lantmäteriet har tillsammans med Boverket och Länsstyrelsen fått i uppdrag från regeringen att driva en kompetenssatsning om digitaliseringens möjligheter i plan- och byggprocessen. Med anledning av detta finns det via Lantmäteriet möjlighet att delta i en utbildning inom digitalisering med fokus på samhällsbyggnadsprocessen, alternativt boka in en egen utbildning till din organisation.

Utbildningen erbjuds som gratisutbildning där deltagarna står för sin tid. Lantmäteriet står för utbildare samt kostnader för det praktiska arrangemanget, dvs lokaler m.m. Utbildningen är riktad till högre chefer och politiker inom kommuner men är tillräckligt allmän för att även andra organisationer och roller med fördel kan delta. Antal deltagare är anpassningsbart.

Digitaliseringens möjligheter