Staten måste ta ansvar för välfärden 
 
Finansdepartementet beräknar ett underskott på 90 miljarder kronor för kommunsektorn till 2026. SKL delar den bedömningen och pekar på vikten av att staten tar sitt ansvar för välfärden.  
– När antalet äldre och yngre ökar i snabbare takt än befolkningen i yrkesverksam ålder, uppstår ett glapp. Det kommer krävas betydande statliga tillskott för att vi ska kunna bibehålla och utveckla vår välfärd, säger Anders Knape, SKL:s ordförande.
 
Vd-krönika
Nya perspektiv med vårdstatistik 
 
 
I förra veckan publicerade SKL Hälso- och sjukvårdsrapporten 2019. Den är en sammanställning över den övergripande hälso- och sjukvårdsstatistik som publicerats under året. Hela rapporten är spännande läsning och bland annat ger den en mycket bra bild av hur det går med omställningen till Nära vård.
 
 
SKL:s hälso- och sjukvårdsrapport 2019
 
Allt färre drabbas av hjärtinfarkt eller stroke. Höftfrakturerna minskar och vården blir allt bättre på att rädda liv. Det är några av resultaten i Hälso- och sjukvårdsrapporten 2019.
Jämförelser och utveckling inom vård
Domstolar försenar och fördyrar nya bostäder
 
Domstolarnas handläggning av överklagade planer och beslut för nya bostäder drar ofta ut på tiden, visar en ny studie från SKL.
– Regeringen behöver införa tidsgränser för handläggningen, säger SKL:s ordförande Anders Knape. 
Ärenden fastnar i långa processer
 
Mer från SKL
 
Detaljplaner får inte fördröjas av EU
EU-domstolen har meddelat att vissa krav i detaljplaner ska anmälas och prövas mot EU:s tjänstedirektiv. SKL uppmanar regeringen att agera mot detta.
– Beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
Viktigt att få till ett undantag
 
Ny ersättning för digitala vårdtjänster
SKL:s styrelse rekommenderar regionerna en ny gemensam utomlänsersättning för digitala vårdtjänster i primärvården. 
– SKL ser digitala vårdtjänster som en självklar och naturlig del av vårdutbudet och rätt använda gör de vården bättre, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen.
Ny rekommendation om ersättningar
 
Regioner bör få större ansvar för landsbygdspolitik
Flytta ansvar och verktyg för landsbygdens utveckling från länsstyrelserna till regionerna. Det uppmanar SKL regeringen. SKL:s förslag innebär att regionerna får bättre förutsättningar att ta ett helhetsansvar för länets utveckling. 
Skrivelse till regeringen om landsbygdspolitik
 
SKL positivt till samtal om Agenda 2030
SKL samtalar gärna med regeringen om hur parterna kan bidra till kommuners och regioners förverkligande av FN:s globala hållbarhetsmål. Det föreslår också Agenda 2030-delegationen.
Bra förslag om hållbar tillväxt
 
Förbättrat arbete för upptäckt av våld i nära relationer 
Det systematiska arbetet med att upptäcka om någon är utsatt för våld i nära relationer förbättras. Det visar 2019 års öppna jämförelser inom socialtjänst som SKL presenterar tillsammans med Socialstyrelsen.
Öppna jämförelser inom socialtjänst
 
Orimligt att beskatta utan stöd i lag
Sedan lång tid tillbaka har ersättning för vårdtjänster inte varit belagd med moms. Skatteverket bör därför genast dra i bromsen och inte låta nya regler träda ikraft den 1 juli.
Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 
Momsfri vård en grundprincip
 
SKL utlyser medel till skolor
Vill din skola ha stöd att tidigt förebygga kränkningar och våld? Nu utlyser SKL medel till kommunala skolhuvudmän som vill pröva metoden Mentors in Violence Prevention eller andra kunskapsbaserade metoder. Senast 30 september vill SKL ha din ansökan.
Utlysning av medel till skolor
 
Stöd att planera för nya särskilda boenden
SKL har tagit fram en rapport och ett metodstöd för att underlätta hållbara vägval vid planering av nya särskilda boenden för äldre. Materialet syftar till att ge stöd i arbetet med prognoser och underlag för beslut.
Planeringsstöd - särskilt boende för äldre
 
Bloggar från SKL
 
Sjukvården räddar betydligt fler liv idag
SKL har publicerat 2019 års hälso- och sjukvårdsrapport. Den visar att förekomsten av flera folksjukdomar minskat kraftigt och att sjukvården räddar många fler liv idag jämfört med för 20 år sedan. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL. 
Vårdbloggen
 
Underskottsprognoserna kräver handling
Förra veckan presenterades kommunernas och regionernas egna prognoser för 2019. De visar att mer än hälften av regionerna och 110 kommuner räknar med underskott i årets resultat, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Utbildade barnskötare behövs
I studenttider vill vi rikta ett särskilt grattis till alla som tar examen från barn- och fritidsprogrammet. Er kompetens behövs och ni är efterlängtade nya medarbetare på landets förskolor! Det skriver Caroline Olsson, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Är språk ett hinder? 
Att kunna tala och göra sig förstådd med hjälp av språket gör att man känner sig mer inkluderad, såväl i samhället som på sin arbetsplats. En viktig pusselbit till att underlätta denna inkludering är att arbeta med språkutveckling på arbetsplatsen, skriver Agneta Jöhnk, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Tydligare förutsättningar för utländsk vårdpersonal vid kriser
Socialstyrelsen ska ta fram ett förslag till regelverk gällande behörighet för utländsk hälso- och sjukvårdspersonal att verka i Sverige vid kriser. Myndigheten ska också föreslå hur utländsk hälso- och sjukvårdspersonal redan innan en kris inträffar skulle kunna ges behörighet i Sverige.
Uppdrag till Socialstyrelsen från regeringen

Löneskillnader mellan könen fortsätter minska
Medlingsinstitutets granskning av den officiella lönestatistiken visar att skillnaden i löner mellan könen var 10,7 procent år 2018, vilket är en minskning jämfört med året innan. En stor del av skillnaden beror på olikheter när det gäller till exempel yrke, ålder och utbildning. Tar man hänsyn till sådana mätbara faktorer återstår en oförklarad skillnad på 4,4 procent.
Medlingsinstitutets rapport om löneskillnader

Stöd i arbetet mot våld i nära relationer
Regeringen ger drygt 53 miljoner kronor till arbetet mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld 2019. Socialstyrelsen ska fördela 50 miljoner till utvecklingsarbete i kommuner och regioner. 
Medel till ökad kvalitet i arbetet mot våld i nära relation

Ineffektivt statligt stöd till ökat bostadsbyggande
Riksrevisionen har granskat det statliga stödet till kommunerna för att öka bostadsbyggandet. Granskningsrapporten visar att stödet har varit ineffektivt och borde ha utformats annorlunda.
Svårigheter att planera för stödet

Bostadsbyggandet minskar
Bostadsbyggandet i landet fortsätter att minska, både i år och nästa år. Det visar Boverkets senaste prognos. Myndigheten beräknar att minskningen främst gäller byggandet av småhus och bostadsrätter.
Boverkets byggprognos