Fira demokratin 100 år
För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. 1919 hölls således de första kommunalvalen med en allmän och lika rösträtt för män och kvinnor.

Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete och beslutet ses som en milstolpe i den svenska demokratins historia. Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum där demokratins genombrott i Sverige kommer att högtidlighållas på olika sätt. Här finns material till skolor, utställningar med mera.
 
Regeringen har tillsatt en kommitté som 2018-2021 ska genomföra en samling insatser och aktiviteter för en stark demokrati. Sveriges Kommuner och Landsting har lämnat förslag på insatser till kommittén för att uppmärksamma jubileet och för att stödja och stärka utvecklingen av lokal demokrati. Det är dock ännu inte klart om regeringen ger SKL resurser för detta.
 
Med anledning av 100 års firandet arrangerar SKL den 18 september en eftermiddag med seminarier och efterföljande högtidlig jubileumsmiddag i Stockholms stadshus för företrädare för alla kommuner och regioner samt särskilt inbjudna gäster.
Läs mer om riksdagens firande av demokratin
 
Fullmäktige och revisionen
Revisionen är ett lokalt demokratiskt kontrollinstrument som granskar på fullmäktiges uppdrag. Med sin granskning kan revisorerna bistå fullmäktige i uppdraget att följa upp och utveckla organisationen och verksamheten.

Under hösten arrangerar SKL tre konferenser som riktar sig till fullmäktiges presidium och revisionen. Utvecklingsdagen belyser kärnfrågorna och ger rikliga möjligheter till samtal mellan presidiet och revisorerna. Målet är att ge fakta, inspiration och verktyg för fortsatt samarbete på hemmaplan.

Konferensen arrangeras på följande platser:
  • Alvesta, 16 oktober
  • Luleå, 22 oktober
  • Stockholm, 21 november
 
Inför Nämndemannavalet 2019
Nämndemän representanterar befolkningen och bidrar med insyn i domstolarnas verksamhet.  8 500 nämndemän tjänstgör vid tingsrätter, hovrätter, förvaltningsrätter och kammarrätter.

I Domstolsverkets nyhetsbrev inför Nämndemannavalet 2019 kan du bland annat läsa mer om nämndemannakåren och vikten av att nämndemannakåren speglar befolkningen. Till exempel behövs det nämndemän i alla åldrar, men det behövs fler yngre.

Uppdraget som nämndeman är opolitiskt och det behövs en breddad rekrytering utanför partikretsarna även om det är de politiska partierna som nominerar nämndemän. Partierna får i och med sin relativa storlek i kommun och region-/landstingsfullmäktige nominera olika många nämndemän. Du kan bli nämndeman även om du står utanför partipolitiken, men du behöver ändå bli nominerad av ett politiskt parti.
 
I nyhetsbrevet kan du också läsa om hur en domstol förbereder för att nämndemän ska kunna börja tjänstgöra under kommande mandatperiod. Du får även en inblick i hur det går till vid en förvaltningsrätt.
Här kan du läsa nyhetsbrevet
 
Öppen inbjudan till Gothia Cup i demokratisamtal
Ett Gothia Cup för demokratisamtal. Det är tanken bakom nya International Youth Think Tank med säte i Göteborg där unga människor i Europa sammanstrålar med olika makthavare för att diskutera framtidens utmaningar. Initiativtagare till projektet är EU-kommissionär Cecilia Malmström och Urban Strandberg, docent i statsvetenskap.
 
I en tid när populism och nationalism frodas i Europa hotas de grundläggande värdena för det öppna samhälle vi lärt oss tar för givna. Därför är det viktigare än någonsin att verka för optimism och kritiskt tänkande för att stärka demokratin. Det är bakgrunden till den Göteborgsbaserade International Youth Think Tank som arrangeras i samband med Kvalitetsmässan på Svenska Mässan och med stöd av Kungl. Vetenskaps- och Vitterhets-Samhället i Göteborg och Global Business Gate.
 
Genom att öppet bjuda in unga människor i åldrarna 18-24 år från Europa till den första årliga ungdomskonferensen i november är tanken att sammanföra dagens europeiska makthavare med morgondagens.
EU-kommissionär Cecilia Malmström berättar om projektet
Läs mer om Youth Think Tank
 
Kvalitetsmässan 2019
Kvalitetsmässan arrangeras den 12-14 november i Göteborg. Sveriges Kommuner och Landsting arrangerar och deltar vid flera seminarier och finns även representerade med en monter på mässan.

Kvalitetsmässan arrangeras vartannat år och 2017 lockade mässan många människor till Svenska Mässans lokaler i Göteborg, 4 500 konferensdeltagare och totalt 7 300 besökare. Dessutom fanns 150 utställare på plats. 
Ta del av Kvalitetsmässans program
 
Hot, hat och våld mot förtroendevalda
Gemensamt demokratiuppdrag – erbjudande om lokalt samtal mellan media och förtroendevalda
Förtroendevalda och journalister har ett viktigt demokratiskt uppdrag, och deltar återkommande i det demokratiska samtalet. Den hårda samtalstonen samt hat- och hotfulla uttryck riskerar att tysta både journalister och politiker. Sveriges Kommuner och Landsting och Medieinstitutet Fojo erbjuder 2-4 kommuner att genomföra samtal på lokal nivå, där företrädare för förtroendevalda och journalister kan mötas i ett konstruktivt samtal.

Anmäl ert intresse här
Att fatta svåra beslut och möta motstånd – webbseminarium
SKL erbjuder dig som ledande förtroendevald en seminarieserie i fyra delar med möjlighet att fortsätta samtalet i kommunen eller regionen. Vi vill skapa samtal om svåra prioriteringar inför beslut och ge dig underlag att skapa strategier i de politiska processerna.
För anmälan
Att förebygga hot, hat och våld mot förtroendevalda
Förtroendevalda måste ges förutsättningar att verka under trygga förhållanden för att bibehålla en fungerande demokrati. SKL anordnar den 21 november en konferens om att förebygga och hantera hot, hat och våld mot förtroendevalda.

Målgrupp är förtroendevalda och säkerhetsansvariga i kommun och region. Under dagen presenteras det senaste resultatet från ”Politikernas trygghetsundersökning”, som Brottsförebyggande rådet genomfört för valåret 2018 , samt hur demokrati- och hatgrupperna vid polisen arbetar. Vi möter kommunexempel som berättar om ansvarsfördelning med mandat, roller och ansvar sker när det gäller hot och hat mot förtroendevalda, samt hur arbetet ser ut för att systematiskt förebygga att hot och hat uppstår.

Dagen inleds av SKLs ordförande Anders Knape. Detaljerat program presenteras efter sommaren.
Mer information och anmälan
 
Ledarprogram för toppolitiker
Ett etablerat program för kommunstyrelsens ordförande, regionstyrelsens ordförande, oppositionsråd och heltidsarvoderade råd. Fokus är att stärka uppdraget som politisk ledare i att styra och leda en kommun eller en region samt att stärka demokratin. Målet är att ge stöd för att öka genomslag och resultat av politiken.

Ledarprogrammet erbjuds nu i två olika omgångar där första omgången startar 2019 och andra omgången 2020.
  • 12-13 september - Styrning och ledning
  • 31 oktober-1 november - Samspel och kommunikation
  • 9-10 januari 2020 - Det politiska ledarskapet
  • 13-14 februari 2020 - Uppdraget och omvärlden
Sista anmälningsdag 26 juni.
  • 16-17 januari 2020 - Styrning och ledning
  • 5-6 mars 2020 - Samspel och kommunikation
  • 2-3 april 2020 - Det politiska ledarskapet
  • 14-15 maj 2020 - Uppdraget och omvärlden
Sista anmälningsdag 29 november.
Mer information
 
Nätverk för toppolitiker under hela mandatperioden
En arena där vi arbetar med aktuella teman utifrån ditt uppdrag att styra och leda en kommun eller region samt att stärka demokratin. Vi bestämmer teman tillsammans. I nätverket ges möjligheten att utbyta erfarenheter, coacha varandra, få stöd, reflektera och delta i inspirerande föreläsningar för att skapa framtiden. Målet är att öka genomslag och resultat av politiken.
  • 26–27 september 2019
  • 6–7 februari 2020
  • 27 -28 augusti 2020
  • För år 2021 och 2022 bestämmer vi datum tillsammans.
Sista anmälningsdag är den 23 augusti.
Läs mer om nätverket
 
Exklusiv workshop för toppolitiker som är kvinnor
Den 16-17 oktober 2019 bjuder SKL in en work shop för dig som är toppolitiker och kvinna. Vi kommer att arbeta med att stärka uppdraget som politisk ledare och dela erfarenheter om ledarskap och makt. Det här blir tredje tillfället som vi skapar ny kunskap om det speciella att vara toppolitiker och kvinna.

Sista anmälningsdag är den 6 september.
 
Mer information om work shop
 
Mänskliga rättigheter i kommuner och regioner
 
Sedan 2014 har SKL enligt en överenskommelse med regeringen genomfört ett stort antal utvecklingsinsatser inom området mänskliga rättigheter. Tillsammans med kommuner och regioner har SKL skapat kunskap och erfarenhet om rättighetsbaserat arbete, hur man kan integrera mänskliga rättigheter i styrning och ledning samt vad det innebär att vara en MR-kommun och region. På senare år har även kopplingen till Agenda 2030 och social hållbarhet blivit allt viktigare.

Välkommen till en konferens den 5 september som syftar till att återkoppla aktuella erfarenheter samt att sätta in ert arbete i ett större sammanhang. Medverkar gör SKL:s ordf Anders Knape, statssekreterare Karin Strandås, RWI:s direktör Morten Kjaerum samt företrädare för kommuner och regioner.
Mer information och anmälan
 
MR-dagarna i november
I år arrangeras MR-dagarna i Linköping den 14-16 november. Temat är rätten till hälsa. Sveriges Kommuner och Landsting är en av samarbetsorganisationerna och är med och arrangerar flera seminarier. 

Mänskliga Rättighetsdagarna är Nordens största forum för frågor som rör mänskliga rättigheter. För anställda och förtroendevalda inom offentlig
sektor erbjuder dagarna ett ypperligt tillfälle för kompetensutveckling.
Mer information och anmälan
 
Stöd och utbildning för nyvalda politiker
 
I samband med valet kommer SKL att lansera en portal med stödmaterial och utbildningar, för  nyvalda eller omvalda förtroendevalda, inom olika områden som rör det politiska uppdrag. Även den som är utbildningsansvarig i kommun, landsting eller region kan ta del av materialet för sin utbildningsplanering för kommande mandatperiod.

Materialet som presenteras i denna ingång är på grundläggande basnivå innehåller bland annat:
  • kostnadsfria webbutbildningar och kunskapsfilmer
  • erbjudande om grundutbildningar
  • publikationer och annat material att ladda ned eller beställa