Satsningar på nära och mer tillgänglig vård
 
SKL och regeringen har kommit överens om ett antal satsningar på totalt 9,4 miljarder kronor för att stärka svensk hälso- och sjukvård. 
– För att möta de förändrade behov vi ser och göra vården mer tillgänglig och jämlik behöver vi arbeta på nya sätt. Det här är viktiga satsningar för kommuner och regioner att kunna utveckla den svenska hälso- och sjukvården, säger Marie Morell, ordförande för sjukvårdsdelegationen på SKL.
 
Vd-krönika
Bråttom att rusta oss mot ett varmare klimat
 
 
Den globala uppvärmningen innebär mycket svåra utmaningar. Den kräver kraftfulla insatser i två parallella spår: utsläppen av koldioxid måste minska snabbt samtidigt som vårt samhälle görs tåligare mot de klimatförändringar som redan påbörjats.
 
 
Kömiljard ska minska väntetiderna till vård
 
SKL och regeringen är nu överens om en ny uppdaterad kömiljard. Under 2019 ska 1,6 miljarder kronor fördelas till regionerna för att minska väntetiderna till vården.
Tillgänglighet är mer än väntetider
Välfärdens utveckling i fokus i Almedalen
 
Nästa vecka deltar SKL:s politiska ledning på Almedalsveckan i Visby. SKL anordnar tre egna seminarier med fokus på klimatet, sjukvården och skolan. Alla seminarier webbsänds. 
SKL i Almedalen
 
Mer från SKL
 
Överenskommelse om psykisk hälsa klar
SKL och regeringen har enats om satsningar för att stärka den psykiska hälsan. Satsningen omfattar totalt drygt 1,7 miljarder kronor 2019. En stor del av medlen riktas till insatser för barn och unga.
Viktigt med långsiktig strategi
 
Kommunernas syn på arbetsmarknadspolitiken
Det finns en stor oro bland kommunerna för att stödet till de arbetssökande ska försämras och för att ekonomiskt bistånd ska öka. Det visar SKL:s enkät om förändringarna av arbetsmarknadspolitiken.
Stort ansvar för arbetsmarknadsinsatser
 
Strategi för effektiv och innovativ välfärd
För att ge kommuner och regioner förutsättningar att öka takten i den digitala utvecklingen har SKL tillsammans med koncernbolagen Inera och SKL Kommentus AB tagit fram en ny strategi. Syftet är att skapa en gemensam riktning och erbjuda vägledning.
Strategi för digital utveckling
 
SKL vill se lagändring för automatiskt beslutsfattande
Kommuner och regioner behöver samma juridiska möjligheter som statliga myndigheter har att utveckla verksamheten genom automatiserat beslutsfattande. SKL kräver en ändring av kommunallagen.
Modernt och sammanhållet regelverk behövs
 
Förslag för mer robusta bredbandsnät
Digitalisering av välfärden ställer ökade krav på kraftiga och tillförlitliga bredbandsnät. Samarbetsorganet Bredbandsforum, där SKL ingår, lämnar nu flera förslag för säkrare uppkopplingar.
Nytt nätverk för kommuner och regioner
 
Sverige behöver fler deltidsbrandmän
Den kommunala räddningstjänsten står inför stora utmaningar. Nästan fyra av fem har svårt att rekrytera deltidsbrandmän. Det krävs en gemensam kraftsamling för att rekrytera fler brandmän, skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Ge fler möjligheten att göra skillnad
 
Skatteverket bör lyssna bättre
SKL och flera andra tunga instanser inom hälso- och sjukvård uttrycker stark oro för Skatteverkets hållning när det gäller beskattning av vårdtjänster. Men Skatteverket slår ifrån sig oron och fördjupar sig i juridiska teknikaliteter. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en slutreplik på SvD Debatt.
Agerandet riskerar stora konsekvenser
 
Ny arena för innovationsspridning
Vi behöver bli bättre på att sprida innovationskraften som finns i offentlig sektor. Därför skapar SKL och Vinnova nu Innovationsveckan, en ny arena för innovation i offentlig sektor. Veckan pågår 30 september till 4 oktober med aktiviteter lokalt runtom i landet och nationellt via webbsändningar. 
Innovationsveckan
 
Fakta om välfärden
Hur många jobbar i kommunsektorn? Hur många elever går i skolan? Och hur nöjda är äldre med hemtjänsten? Nu har Välfärden i siffror uppdaterats med kortfattad fakta om välfärdens olika områden. Foldern presenterar välfärdens omfattning, resultat och hur den upplevs. 
Välfärden i siffror
 
Bloggar från SKL
 
Mer byråkrati leder inte till bättre affärer
Det finns utrymme för upphandlingar att utvecklas och bli bättre. Men att höja upphandlingsskadeavgiften och förlänga preskriptionstiden leder inte till mer nytta av skattemedlen. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Kommunerna kan inte ta försörjningsansvar för långtidsarbetslösa
Det är orimligt att arbetslösa ska leva på försörjningsstöd år efter år. Nu föreslår vi från SKL ett nytt arbetsmarknadsprogram och ersättningssystem för att minska långvarigt mottagande av ekonomiskt bistånd. Det skriver Leif Klingensjö, SKL. 
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Svenska lärare nöjda med sitt arbete men byter skola oftare
Över 90 procent av de svenska lärarna är nöjda med sitt arbete. En övervägande majoritet anser också att fördelarna med yrket tydligt uppväger nackdelarna. Samtidigt stannar de svenska lärarna kortare tid på sin arbetsplats än tidigare. Det framgår av Skolverkets presentation av resultatet från den internationella enkätundersakningen TALIS 2018. 
Tiden för administration minskar

Boverket ska föreslå hur bostadsbristen ska beräknas
Regeringen har givit Boverket uppdraget att lämna förslag på hur bostadsbrist ska beräknas. Beräkningarna ska kunna användas av offentliga aktörer i arbetet med bostadsförsörjningsfrågor. Idag saknas allmänt etablerade definitioner och begrepp vilket gör det svårt att bedöma behovet av bostäder. Uppdraget ska bland annat genomföras i samverkan med SKL.
Gemensam bild av bostadsbristen ska tas fram

Dags att redovisa intäkter för politiska aktörer
Kammarkollegiet vill påminna om att alla politiska aktörer som ska redovisa intäkter för 2018 ska göra detta senast den 1 juli 2019. Ta reda på om du eller din organisation berörs och lämna in din redovisning digitalt på Kammarkollegiets webbplats.
Redovisa intäkter

Beskattning av uthyrning av vårdpersonal
Skatteutskottet föreslår att regeringen skyndsamt ska göra en konsekvensanalys av Skatteverkets tolkning när det gäller momsplikt för uthyrning av vårdpersonal. Riksdagen har nu beslutat att ställa sig bakom utskottets förslag. 
Regeringen uppmanas att analysera Skatteverkets tolkning