Hallå finansministern, så här kan du minska 90 miljardersgapet!
 
Finansdepartementet beräknar ett underskott på 90 miljarder kronor för kommunsektorn till 2026. SKL delar den bedömningen och pekar på sex åtgärder som staten genast kan vidta för att minska gapet och använda de samlade offentliga finanserna på ett effektivt sätt.

Anders Knape, SKL:s ordförande, Carola Gunnarsson, 1:e vice ordförande, och Lena Micko, 2:e vice ordförande, presenterar åtgärderna i en debattartikel i Aftonbladet. 
 
Vd-krönika
Många viktiga samtal om välfärd
 
 
Halvtid för Almedalsveckan och SKL deltar i över 170 öppna samtal och seminarier. Vi är med och byter tankar och lyssnar på många viktiga berättelser. Almedalen är verkligen en arena för bra dialog och kloka möten och vi får och tar tusentals tillfällen att föra in de lokala och regionala perspektiven i samtalen.
 
 
Klimatförändringarna kan få allvarliga följder lokalt
 
Temperaturen ökar mer i Sverige än globalt i de pågående klimatförändringarna. Ett varmare klimat riskerar att få allvarliga följder lokalt, visar en ny rapport som SKL låtit göra.
– Kommuner och regioner behöver höja sina insatser och är redo att göra det, säger Carola Gunnarsson, SKL:s 1:e vice ordförande.
Många åtgärder måste till
Skolan stjälps av villkorade statsbidrag
 
Sex kommuner ska betala tillbaka närmare 24 miljoner kronor av det statliga likvärdighetsbidraget.
– Likvärdighetsbidraget är det yttersta exemplet på problematiken med riktade statsbidrag, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
Villkorade statsbidrag konserverar skolan
 
Mer från SKL
 
Nationellt avtal för krissituationer klart
SKL, Sobona och de fackliga organisationerna i välfärdssektorn är överens om ett nationellt avtal för krissituationer. 
− Med ett avtal på plats är vi förberedda om någon krissituation skulle drabba Sverige i sommar, säger Joakim Larsson, ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation.
Större flexibilitet vid krissituationer
 
Så får vi fart på omställningen till nära vård Omställningen till nära vård kräver förändringar i kultur, arbetssätt och i lagstiftning. Därför behövs en nationell strategi där stat, regioner och kommuner är överens om målbilden. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Altinget.
Förändring krävs på många nivåer
 
Samlande arena för psykisk hälsa
Kortsiktiga projekt och satsningar räcker inte för att stärka den psykiska hälsan. SKL vill nu bli en samlande arena för en långsiktig kraftsamling där många olika aktörer medverkar.
– Vi måste bryta utvecklingen med allt fler som mår psykiskt dåligt, säger Anders Knape.
Kraftsamling för psykisk hälsa
 
SKL på plats i Almedalen
Välfärdens finansiering, ett förändrat klimat och digitalisering av sektorn. Det är några av de stora ämnena som just nu diskuteras i Almedalen. SKL deltar i ett stort antal seminarier och våra egna seminarier går också att ta del av via webbsändningar i efterhand. 
Välfärdens utveckling i fokus
 
Nödvändig utredning om informationsöverföring
SKL välkomnar regeringens besked om en utredning om informationsutbyte inom och mellan hälso- och sjukvård och socialtjänst. Lagen behöver anpassas för att bättre utgå ifrån individens behov.
Utgå från individ istället för organisation
 
Nytt ramavtal för bokning av kultur- och fritidsanläggningar 
Med start den 1 september kan kommuner, genom ett nytt upphandlat ramavtal, köpa in it-tjänster som underlättar för allmänheten att boka lokaler och anläggningar inom kultur och fritid.
Svår bokning blir enklare
 
Vårdskadorna inom akutsjukvården minskar
SKL:s senaste journalgranskningsrapport visar att vårdskadorna inom akutsjukvården minskar. Andelen vårdskador är nu den lägsta på sex år. 
Granskning av vårdskador inom akutvård
 
Lokalt inflytande främjar demokratin
För 25 år sedan grundades Regionkommittén och Europarådets Kongress för lokala och regionala myndigheter. SKL:s ordförande deltog i firandet, och betonar i en debattartikel vikten av lokalt och regionalt beslutsfattande.
Debattartikel: Lokalt och regionalt inflytande främjar demokratin
Nyhet: Institutioner firar 25 år
 
Beredskap inför värmebölja
Även kortare värmeböljor kan innebära stora risker för äldre, personer med funktionsnedsättning, gravida, barn, och kroniskt sjuka. På SKL:s webbplats finns länkar till korta faktablad för olika målgrupper, stödmaterial och verktyg.
Stöd vid värmeböljor
 
Bloggar från SKL
 
Avtalet stärker Sveriges krisberedskap
Nu finns ett nytt avtal på plats, Krislägesavtalet. Avtalet berör omkring 800 000 anställda i kommuner och regioner och kan aktiveras när ett särskilt krisläge uppstår – exempelvis vid bränder eller terrorhot – och kan alltså börja användas redan i sommar. Det skriver Jeanette Hedberg, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Fokus, fokus, fokus
Många kloka ord sades i måndags på SKL:s seminarium i Almedalen, ”Lokala förutsättningar, nationella ramar – så utvecklar vi skolan”. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
Värre effekter än förväntat
Skolverket har krävt kommuner på återbetalning av likvärdighetsbidraget. I stora delar på grund av hur bidraget är konstruerat. Några exempel är sådant som vi i förhand uppmärksammade Utbildningsdepartementet på. Andra hade vi inte ens kunnat föreställa oss, skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Tydligare läroplan för förskolan
Den här veckan har sommaren börjar på riktigt, och även om många barn är på ledighet så pågår förskolans verksamhet under hela sommaren. Men en helt vanlig vecka är det inte, nu har nämligen ett par viktiga förändringar för förskolan trätt i kraft.
Skolbloggen
 
Frigör tid till kärnuppdraget
I årets Almedalen uppmärksammas bland annat att demografin kommer att ställa allt högre krav på välfärden. Det är därför viktigt att kommuner och regioner kan ägna så mycket av sin tid som möjligt åt kärnverksamheterna. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Vi behöver använda kompetensen rätt 
Alla ska ha tillgång till en trygg och säker förlossningsvård. För att kunna vara trygg hela vägen genom vårdkedjan måste lösningarna vara långsiktiga och hållbara. Sätt den gravida kvinnan och hennes familj i fokus och använd medarbetarnas kompetens rätt. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL. 
Vårdbloggen
 
Bilden av stress behöver nyanseras 
Under de senaste årtiondena har stress varit den arbetsmiljöfråga som exponerats mest i media. Men vi behöver saklig och balanserad information. Flera forskare har höjt ett varnande fingrar för att själva oron och ängslan för stress ökar problemen, skriver Caroline Olsson, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Hög tid att ta tillvara på introduktionsprogrammens potential
Uppskattningsvis 50 000 elever kommer i höst att gå på något av gymnasieskolans introduktionsprogram. Av dessa kommer någonstans runt åtta av tio att lämna gymnasieskolan utan examen. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL. 
Skolbloggen
 
Sommartips
 
Lyssna på SKL:s poddar i sommar
Ta del av glädje och utmaningar i uppdraget som politisk ledare i kommuner och regioner eller förkovra dig i frågor om medborgardialog, medskapande och demokrati på lokal och regional nivå. 
Podcast om politiskt ledarskap
Demokratiresan - en podcast om demokrati
 
Nytt från omvärlden
 
Lagar och förordningar som träder i kraft 1 juli
Regeringen har sammanställd viktiga lagar och förordningar som börjar gälla vid halvårsskiftet.  Det gäller exempelvis rökförbud på uteserveringar, undantag på bygglovskrav för altaner samt ny legitimation för hälso- och sjukvårdskuratorer. 
Viktigare lagar och förordningar inför halvårsskiftet 2019

Arbetsförmedlingen ska förbereda intensivår för nyanlända
Regeringen har beslutat att ge Arbetsförmedlingen i uppdrag att ta fram förslag inför införandet av ett intensivår för nyanlända inom etableringsprogrammet. Syftet är en snabbare etablering på arbetsmarknaden med målet att deltagarna ska komma i arbete inom ett år.
Förslag för snabbare etablering på arbetsmarknaden

Nya möjligheter att söka stöd för klimatinvesteringar
I augusti öppnar Naturvårdsverket möjligheten att ansöka om investeringsstöd för lokala och regionala åtgärder för minskade klimatutsläpp. Det går även att ansöka om ett särskilt stöd för att installera laddningsstationer för elbilar. 
Investeringsstöd från Klimatklivet