Nyheter från SKL
 
 
Mer byråkrati leder inte till bättre affärer
 
Det finns utrymme för upphandlingar att utvecklas och bli bättre. Men att höja upphandlingsskadeavgiften och förlänga preskriptionstiden leder inte till mer nytta av skattemedlen.
Svenskt näringslivs reformförslag riskerar ökad byråkrati

Unga vill jobba i välfärden
 
Intresset för välfärdens yrken är stort bland unga, visar en ny studie från SKL. Hälften kan tänka sig att jobba inom skolan och fyra av tio kan tänka sig ett jobb inom hälso- och sjukvården.
Välfärdsyrkena är viktiga och meningsfulla
 
 
SKL Kurs och konferens
 
 
Fördjupningsdag i upphandlingsjuridik
 
Konferensen behandlar frågor med hög aktualitet som har anknytning till den offentliga upphandlingen.
Välkommen 24 september 2019, Stockholm

Digitaliserad socialtjänst
 
En digitaliserad välfärd framförs som svaret på många av våra behov och önskemål för den framtida socialtjänsten. Under en heldag ägnar vi oss åt att utforska möjligheter och hinder för en digitaliserad socialtjänst.
Välkommen 16 september 2019, Stockholm

Hållbar upphandling för att realisera agenda 2030
 
I Sverige behöver vi arbeta mer med mål 12 i Agenda 2030, som avser hållbar konsumtion och produktion. Hur kan kommuner och regioner i sitt arbete med att uppnå dessa mål använda upphandling som ett verktyg? Hållbar upphandling är en strategisk ledningsfråga.
Kvalitetsmässan i Göteborg 13 nov 2019, seminarium 103
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Möjligheter leverantörer har att samarbeta med andra i upphandlingar
Upphandlingsmyndigheten har tagit fram material för att ge leverantörer en god överblick över de möjligheter som finns för samarbete med underleverantörer eller andra samarbetspartners i upphandlingar. Genom samarbete ökar även förutsättningarna för mindre företag att delta i offentliga upphandlingar.
Syftet är att öka förutsättningarna för en god konkurrens
 
"Skattemedel i miljardklassen klantas bort"
Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
Inför spendanalyser och kategoristyrning för att prioritera upphandling - debattartikel från Svenskt Näringsliv
 
 
Statsbidrag till landstingen för moms på bemanningstjänster
Regeringen föreslår i budgeten för 2020 ett tillfälligt statsbidrag till landstingen för mervärdesskattekostnader för hyrpersonal inom vården. Satsningen omfattar 210 miljoner kronor per år under en treårsperiod.
Underlättar för privata vårdgivare att anpassa sig till det nya rättsläget
 
Barcelonas väg till hållbar upphandling
Ett paradigmskifte har ägt rum inom Barcelonas offentliga upphandling. Från utvärdering på lägst pris är nu hållbarhet i fokus. En stor anledning till behovet av förflyttning var hög arbetslöshet och dåliga arbetsförhållanden. Nu används offentlig upphandling som strategiskt verktyg och arbetsmarknaden har förändrats.
Ny lag gav ny kraft - Upphandlingsmyndigheten
 
Ändra utvärderingsmodell under anbudstiden – är det möjligt?
Upphandlingslagarna gör det möjligt för upphandlare att göra väsentliga ändringar i upphandlingsdokumenten under anbudstiden. Nathalie Miskin och Joakim Lavér, Hannes Snellman, tar upp om detta även innebär en möjlighet att ändra utvärderingsmodell.
Utrymmet för ändringar i upphandlingsdokument har utökats till väsentliga ändringar - Upphandling 24
 
Så fifflar vårdcentralerna med journaler – för att få högre ersättning
Åtta vårdcentraler ska genom systematiska metoder medvetet ha använt sig av irrelevanta diagnoser, visar Västra Götalandsregionens granskning. Det har bidragit till att de granskade vårdcentralerna fått mer pengar.
Fler diagnoser ger mer pengar - SVT

Även länk till handlingarna från Västa Götalandsregionen
 
Karolinska institutet gjorde en otillåten direktupphandling
Karolinska institutet har genomfört en otillåten direktupphandling av molekylärbiologiska produkter. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att Karolinska institutet ska dömas att betala 8 000 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.
Inköpen i detta ärende har skett utan öppenhet
 
”Värna valfriheten – vårdmoms måste bort"
De privata vårdgivarna ska också i fortsättningen ges förutsättningar att vara med och bidra till att utveckla den svenska hälso- och sjukvården. Men då måste det råda lika villkor för offentliga och privata aktörer, skriver liberalerna Gilbert Tribo, Anna Starbrink och Jonas Andersson.
 Helt fel att fördyra personalkostnaden för en stor del av vårdgivarna - debattartikel från SvD