Arbetsmarknadspolitiken bör förändras i dialog med SKL
 
I dagens regeringsförklaring lyftes bland annat den pågående förändringen av arbetsmarknadspolitiken. Statsministern uttalade att Arbetsförmedlingen ska kunna ge service under reformperioden.
– SKL ser nu fram emot att det så viktiga reformarbetet fortsätter i nära dialog med SKL och kommunerna, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 
 
Vd-krönika
Nu prövas dataskyddsförordningen 
 
 
Jag vet att det är många av våra medlemmar som jobbar hårt för att uppfylla kraven i GDPR. Alla vill göra rätt. Nu har Skellefteå tagit emot det första beslutet om sanktionsavgift från Datainspektionen.
 
 
SKL tar initiativ till kraftsamling för psykisk hälsa
 
SKL samlade igår ett stort antal aktörer för en bred kraftsamling för den psykiska hälsan i Sverige.
– För att vända utvecklingen och stärka den psykiska hälsan krävs samordnade och långsiktiga insatser från alla delar av samhället, säger Anders Knape, SKL.
Verkningslöst med skatt på förbränning av avfall
 
Att beskatta förbränning av avfall är en verkningslös insats för miljön och klimatet. Det har en statlig utredning slagit fast. Trots det vill regeringen nu göra idén till verklighet. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
Fokusera istället på insatser i tidigare skeden
 
Mer från SKL
 
SKL välkomnar prövning av sanktionsbeslut
Datainspektionen har utfärdat första sanktionsavgiften utifrån GDPR, för ett pilotprojekt med ansiktsigenkänning. SKL stödjer Skellefteå i deras överklagandeprocess.
– Det blir en möjlighet att fördjupa och förtydliga Datainspektionens analyser och slutsatser, säger Jenny Birkestad, SKL.
 
Förebygg hot och hat mot förtroendevalda
Förtroendevalda måste ges förutsättningar att verka under trygga förhållanden för att en fungerande demokrati ska bibehållas. Under hösten anordnar SKL en heldagskonferens för att ge stöd till kommuner och regioner i deras arbete med att förebygga och hantera hot, hat och våld mot förtroendevalda.
Webbsänd konferens 21 november
 
Nominera till Lätt att sprida-priset
Har er verksamhet infört en lösning som skapat stort värde för medborgarna och personalen? Kan lösningen lätt införas i och återanvändas av andra verksamheter? Då kan ni vara med och tävla om Lätt att sprida- priset. Bidrag kan lämnas in fram till den 18 september.
Vinnare röstas fram under Innovationsveckan
 
Bloggar från SKL
 
Staten, ta ansvar för arbetsmarknaden och flyktingmottagandet!
Befolkningsförändringarna är den största utmaningen för kommunernas ekonomi – inte flyktingmottagandet. Staten försvårar dock situationen genom att retirera från sitt ansvar och tänka kortsiktigt. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Psykisk ohälsa vanligt bland äldre 
Var tredje kvinna och var femte man över 77 år har besvär med ångest. Även depression är så vanligt bland äldre personer att det kan beskrivas som ett folkhälsoproblem. Samtidigt är skillnaderna i psykisk hälsa stora mellan olika grupper. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten och Aging Research Center.
Rapport om psykisk ohälsa bland äldre

Beslut om pilotområden för nationell högspecialiserad vård
Socialstyrelsen har beslutat om tre första pilotområden inom nationell högspecialiserad vård.  I september kommer regionerna att få möjlighet att ansöka om tillstånd bland annat för att bedriva viss vård vid endometrios. Det handlar om komplex och sällan förekommande vård som kräver särskild kompetens och volym och som ska koncentreras till högst fem enheter i Sverige.
Nationell högspecialiserad vård

Snart nya krav på tillgänglighet för nya offentliga webbplatser
Den 23 september 2019 ska nya offentliga webbplatser leva upp till kraven på tillgänglighet. Myndigheten för digital förvaltning informerar om vad som räknas som en ny webbplats och vad offentliga aktörer måste göra för att leva upp till kraven.
Tillgänglighet till digital offentlig service

Nya statsråd i regeringen
I samband med att statsministern den 10 september presenterade regeringsförklaringen tillkännagjordes också vissa förändringar i regeringen. Ann Linde blir ny utrikesminister och Eva Nordmark blir ny arbetsmarknadsminister. Anna Hallberg efterträder Ann Linde i rollen som utrikeshandelsminister. 
Förändringar i regeringen
Regeringsförklaringen