Nyheter från SKL
 
 
Gäller LOU vid hyra av lokal?
 
Kommuner och regioner har löpande behov av att hyra in verksamhetslokaler för att bl.a. möta förändrade demografiska behov. Upphandlande myndigheter som ska hyra lokaler behöver beakta lagen om offentlig upphandling (LOU).
Tips och råd

Information om vad som gäller vid inhyrning av externt ägda verksamhetslokalet från AffärsConcept

Bygga vackert
 
God arkitektur ger en estetisk upplevelse, men bidrar också till långsiktig användbarhet och vikänsla för brukarna. I denna skrift ges exempel på ett antal projekt genomförda i svenska kommuner som visar att god arkitektur inte behöver kosta och att en medveten satsning på byggd kvalitet kan ge långsiktiga mervärden.
Att bygga vackert med kvalitet och estetiska värden

Äldreboendekris i kommunerna?
 
Samtidigt som vi blir allt fler äldre, rapporterar media om brist på äldreboenden. Men är situationen så kritisk som det låter? Faktum är att kön inte har blivit längre och att många äldre vill och kan få avancerad omsorg hemma.
Särskilt boende är ingen universallösning
 
 
SKL Kurs och konferens
 
 
Fördjupningsdag i upphandlingsjuridik
 
Konferensen behandlar frågor med hög aktualitet som har anknytning till den offentliga upphandlingen.
Välkommen 24 september 2019, Stockholm

Digitala vårdmöten med läkare
 
Välkommen till en presentation av forskningsrapporten Digitala vårdmöten med läkare.
Välkommen 25 september 2019, Stockholm
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Hämta in uppgifter om leverantörers obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter
Upphandlingsmyndigeten har tagit fram ett webbstöd där vi informerar om hur du kan hämta in uppgifter om obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter i upphandlingar.
En grund för uteslutning i en upphandling är obetalda skatter - Upphandlingsmyndigheten
 
"Offentlig upphandling för minskad klimatpåverkan"
De svenska utsläppen av växthusgaser ska ner till noll senast år 2045. Men utsläppen minskar långsamt. Med nuvarande takt kommer vi inte att nå målet. Ett sätt att öka takten är att i offentliga upphandlingar ställa krav på minskad klimatpåverkan. Något som det finns stora möjligheter att göra och som många företag dessutom efterfrågar.
Lagen om offentlig upphandling ger stora möjligheter att ställa hållbarhetskrav - Debattartikel från Upphandlingsmyndigheten
 
Golvpriser – både otillåtet och olämpligt?
Oavsett om golvpriser och fasta priser kan anses tillåtna enligt upphandlingslagstiftningen eller inte – är det affärsmässigt att använda sig av bestämda prisnivåer i offentliga upphandlingar? Fredrik Linder och Mikael Dubois, Hamilton Advokatbyrå, anser att användning av golvpriser och fasta priser ofta kan vara kontraproduktivt.
Var försiktiga med användandet av golvpriser och fasta priser i upphandlingar - Upphandling 24
 
LOU ändras när landstingen försvinner
Regeringen aviserar ändringar i lagarna om offentlig upphandling. Orsaken till justeringarna är att landstingsbegreppet föreslås försvinna.
Landstingsbegreppet ska nu suddas ut ur svenska lagar - Inköpsrådet
 
"Öppenhet ger bättre offentlig upphandling"
Sekretess försvårar möjligheterna att göra bra affärer och maximera nyttan för skattepengarna. Större öppenhet skulle ge effektivare upphandling, skriver Ellen Hausel Heldahl och Birgitta Laurent.
Ökad öppenhet  - debattartikel från Svenskt Näringsliv
 
Webbplattform ska stärka cirkulär upphandling
Kunskap och vägledning – det är nyckelområden när miljöinstitutet IVL lanserar en särskild webbplattform för att stödja cirkulär upphandling.
Siten vänder sig både till leverantörsledet och upphandlande myndigheter - Upphandling 24