Regeringen bör sätta punkt för detaljstyrda statsbidrag
 
Regeringens budget för 2020 innehåller inga ytterligare generella statsbidrag utöver tidigare aviserade och det är fortsatt många detaljstyrande statsbidrag.
– Välfärden behöver långsiktigt hållbara investeringar, särskilt i tider av ekonomisk nedgång. Regeringen borde öka de generella statsbidragen till vård, omsorg och skola. Statens överskott bör användas för att investera i modern välfärd, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
 
Vd-krönika
Bekymmersam budget 
 
 
När regeringens budget presenterades i förra veckan var det i vanlig ordning anslagsposter som granskades noga. 
 
 
Statliga investeringsstödet behöver förbättras
 
Det statliga investeringsstödet till byggande av hyres- och studentbostäder behöver förbättras för att mer effektivt motverka bostadsbristen. Det skriver SKL i ett remissvar.
– Vi vill samtidigt framhålla att det krävs fler och mer kraftfulla statliga åtgärder, säger Anders Knape, SKL.
Kommuner bör få förmedla byggda bostäder
Demokratin måste värnas och utvecklas
 
Riksdag, regioner och kommuner firar gårdagens demokratiska segrar och stärker demokratin för att möta dagens utmaningar. Så får vi en stark, lokalt förankrad, demokrati också i morgon. Det skriver Anders Knape, SKL i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Svensk demokrati firar 100 år
 
Mer från SKL
 
Regional fysisk planering bör inte regleras i PBL
Regional fysisk planering ska inte regleras i plan- och bygglagen. Det framhåller SKL i ett yttrande till regeringen. Om en regionplan ska ha ett värde bör den enligt SKL frikopplas från plan- och bygglagen och bygga på samverkan mellan kommuner och regioner.
 
Individuell mätning spar inte energi
SKL avstyrker ett generellt krav på individuell mätning och debitering av uppvärmning i flerbostadshus. Erfarenheter visar att det inte bidrar till energieffektivisering. Fastighetsägaren förlorar också drivkraften att hålla byggnaden energieffektiv. Det skriver SKL i ett yttrande till regeringen. 
Begränsa kraven om de införs
 
Kostnaden för inhyrda läkare minskar
SKL:s halvårsvisa sammanställning över kostnader för inhyrd personal visar att kostnaderna för inhyrda läkare minskar. För inhyrda sjuksköterskor ökar kostnaden.
– Arbetet för att nå en hyroberoende vård kommer att fortsätta, säger Fredrik Lennartsson, SKL. 
Bemanningstrend första halvåret 2019
 
SKL skriver under demokratideklaration
Den svenska demokratin fyller hundra år. Kommittén Demokratin 100 år har tagit fram en deklaration för att stärka demokratin som SKL har skrivit under. 
– Vi ansluter oss till deklarationen för att stärka demokratin och uppmanar fler att skriva under, säger Anders Knape, SKL.
Deklaration för en stark demokrati
 
Staten bör ta större ansvar för belysning på statlig väg
SKL:s styrelse har beslutat om ett nytt ställningstagande kring ägande av kommunal belysning längs statlig väg. Ställningstagandet tydliggör kommunernas behov och förutsättningar inför det beslut som Trafikverket ska ta i frågan.
Kommunal belysning längs statlig väg
 
Bloggar från SKL
 
Tio år av svårtolkade statsbudgetar
I tio år har jag tagit del av vår- och budgetpropositioner från olika regeringar och satt mig in i hur varje regering får ihop budgetar. Gång efter annan ser jag hur gamla satsningar kan presenteras som nya reformer bara genom att ändra i en del tabeller, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog. 
Ekonomibloggen
 
Samverkan för friskare arbetsplatser
Samverkan mellan fack och arbetsgivare är ett viktigt arbetsgivarpolitiskt verktyg för att finna lösningar på komplexa utmaningar, såväl nationellt som lokalt. Den 13 november bjuder SKL och de fackliga parterna in till ett webbsänt seminarium om hur kommuner och regioner kan utveckla strategier för friskare arbetsplatser. Det skriver Caroline Olsson, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Förskolans kompetensförsörjning i fokus
Hur ska vi möta rekryteringsbehoven i förskolan? Är förskolans uppdrag oändligt? Dessa angelägna frågor lyftes på SKL:s konferens om förskolans kompetensförsörjning. Klart är att det behövs en rad åtgärder för att möta rekryteringsbehoven, skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Lokala effekter av satsningar i höstbudgeten
I budgetpropositionen för 2020 genomför regeringen ett antal satsningar för att stärka kommuners och enskildas ekonomi. Regeringskansliet presenterar på sin webbplats hur ett antal av dessa satsningar fördelas på kommuner och landsting.
Budgetpropositionen för 2020

Regeringen inrättar nationellt råd för kompetensförsörjning inom vården
Socialstyrelsen får i uppdrag att inrätta ett nationellt vårdkompetensråd. Rådet ska långsiktigt samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården. Rådet ska till att börja med rikta sitt arbete mot de yrken som kräver högskoleutbildning.
Nationellt vårdkompetensråd

Nya regler om eget boende för asylsökande
Regeringen föreslår att reglerna om eget boende för asylsökande (EBO) ska ändras. Förslaget innebär att asylsökande som flyttar till och bor i eget boende i områden med socioekonomiska utmaningar som huvudregel inte ska ha rätt till dagersättning.
Förslag på ändrade regler för dagersättning

Skolans kostnader ökade 2018
Förra året kostade förskola, fritidshem, skola och kommunal vuxenutbildning totalt nästan 300 miljarder. Det visar Skolverkets officiella statistik om kostnader inom skolan för 2018.
Även antalet inskrivna barn och elever har ökat

Ny ansökningsperiod för Klimatklivet
Mellan den 24 september och 23 oktober är ansökan öppen för Klimatklivet där kommuner och andra organisationer kan söka investeringsstöd till åtgärder för minskade klimatutsläpp. Ansökan görs via Naturvårdsverkets webbplats och besluten från ansökningsomgången beräknas vara klara i början av 2020. 
Ansökan till Klimatklivet