Äntligen ses villkoren för likvärdighetsbidraget över
 
SKL har under lång tid drivit frågan om att regeringen måste se över antalet riktade statsbidrag och villkoren för likvärdighetsbidraget. Nu aviserar regeringen en översyn av villkoren.
– Jag hoppas att regeringen tar tillvara de erfarenheter som kommunerna och Skolverket har av hur villkoren nu är utformade och ser över dessa skyndsamt. Det brådskar för kommunerna, säger Mats Gerdau, ordförande i SKL:s beredning för utbildningsfrågor.
 
 
Vd-krönika
Klimat är en kommunal fråga
 
 
Flera miljoner barn, unga och vuxna har de senaste veckorna demonstrerat för att världens ledare ska göra mer för att stoppa klimatförändringarna. De har rätt i att det inte görs tillräckligt. Det är dags att växla upp klimatarbetet.  Läs hela krönikan
 
 
Lena Micko blir ny civilminister i regeringen
 
Lena Micko har idag utsetts till civilminister och lämnar därmed sina uppdrag i Sveriges Kommuner och Landsting. Lena Micko är idag 2:e vice ordförande och ledamot i SKL:s styrelse.
Ersättare kommer att utses inom kort
Lågkonjunktur och ökad arbetslöshet nästa år
 
SKL:s nya skatteunderlagsprognos visar att ekonomin under 2020 beräknas gå in i en lågkonjunktur. Såväl antalet sysselsatta som antalet arbetade timmar kommer att minska.
– Trycket på kommuner och regioner kommer att öka, säger SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Konjunkturavmattningen fortsätter
 
Mer från SKL
 
Forskningsstudie om digitala vårdmöten
En forskningsstudie som har undersökt 17 300 digitala vårdkontakter har presenterats. Resultatet visar att personer mellan 0-30 år står för majoriteten av kontakterna och att de flesta är nöjda med sin vårdkontakt.
– En vetenskaplig utvärdering av de digitala vårdtjänsterna behövs, säger Emma Spak, SKL.
Rapport om digitala vårdmöten med läkare
 
Risk för lägre tjänstepension 
Staten höjer pensionsåldrarna för att fler ska jobba längre. Samtidigt vill man införa krångliga pensionsregler som riskerar lägre tjänstepensioner för anställda i kommuner och regioner. Det skriver Agneta Jöhnk, SKL, i en debattartikel publicerad i Aftonbladet.
Förslaget strider mot den svenska modellen
 
Jämställdhet i fokus för högnivåforum 
SKL:s ordförande deltog i förra veckan på ett högnivåforum i New York för lokala och regionala myndigheter, bland annat för att diskutera måluppfyllelsen av Agenda 2030.
– Ett mer jämställt samhälle är en förutsättning för att övriga mål i Agenda 2030 ska nås, säger Anders Knape.
Jämställdhet en viktig del av Agenda 2030
 
Lärare prisas med Guldäpplet 2019
Tre lärare belönas med Guldäpplet för sitt arbete med hur digitalisering kan bidra till att ge alla elever, oavsett förutsättningar, möjligheter att lyckas i skolan. Priset delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne. SKL är en av flera partners och ingår i juryn.
Förnyelse av undervisning uppmärksammas
 
Innovationsveckan pågår runt om i landet
Nu är Innovationsveckan igång, med över 120 programpunkter att ta del av runtom i landet och via webben. Omröstningen till “Lätt att sprida”-priset är öppen fram till torsdag kl 15.00. Vinnaren tillkännages under SKL:s och Vinnovas avslutningssändning på fredag.
 
Bloggar från SKL
 
Välkomna förbättringar för komvux
Regeringen har i budgetpropositionen för 2020 presenterat flera förslag för att ge vuxenutbildningen bättre förutsättningar. Det är välkommet. Verksamheten blir allt viktigare för samhället och för individen, skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Öppna förskolor unik arena för integration
I höstbudgeten presenterades en förstärkt satsning på språkundervisning för föräldralediga. Ett viktigt område att lyfta! En kanal som når utrikes födda föräldrar är landets öppna förskolor. Här görs otroligt mycket, skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Två nya ministrar i regeringen
Under tisdagen presenterade Stefan Löfven två nya statsråd i regeringen. SKL:s 2:e vice ordförande Lena Micko blir ny civilminister och Ardalan Shekarabi efterträder Annika Strandhäll som socialförsäkringsminister. 
Förändringar i regeringen

Kostnadsvillkoret för likvärdighetsbidraget ska ses över
Regeringen har presenterat fördelningen av medel inom statsbidraget för likvärdighet inom skolan. Totalt fördelas 4,9 miljarder kronor nästa år. Regeringen avser också att se över kostnadsvillkoret för att säkerställa att bidraget även i fortsättningen ska kunna bidra till stärkt likvärdighet i svensk skola.
Fördelning av likvärdighetsbidraget

Slutbetänkande för mer jämlik vård
Utredningen Styrning för en mer jämlik vård har lämnat sitt slutbetänkande. Uppdraget har varit att lämna förslag som syftar till att på ett effektivt sätt uppnå målen i hälso- och sjukvårdslagen, med fokus på jämlik vård. Utredningen föreslår bland annat att den digitala revolutionen ska få ett brett genomslag i vården och bli en mer integrerad del i all hälso- och sjukvård. 
Slutbetänkandet Digifysiskt vårdval

Preliminära siffror för kostnadsutjämningen
SCB har presenterat preliminära siffror för utfallet av kostnadsutjämningen för kommuner och regioner 2020. Siffrorna är beräknade utifrån hur kostnadsutjämningen skulle se ut om regeringens nya förslag blir verklighet. Beräkningen visar att effekten skulle bli att fler resurser omfördelas från större städer till glesbygden. 
Beräknat utfall av ändrad kostnadsutjämning
 
Många äldre nöjda med bemötande inom äldreomsorg
Majoriteten av de som har någon form av äldreomsorg tycker att de blir bemötta på ett bra sätt av personalen, men nästan 6 av 10 upplever att de har besvär av ensamhet. Det visar Socialstyrelsens nationella undersökning. Resultatet visar också att det finns stora skillnader mellan kommuner.
Socialstyrelsens nationella undersökning om äldreomsorgen

Åtgärder för bättre kvalitet på sfi och komvux
Regeringen har beslutat om tilläggsdirektiv till utredningen Stärkt kvalitet och likvärdighet inom komvux för elever med svenska som andraspråk. Några av frågorna som ska utredas är förbättrad styrning, utvecklat systematiskt kvalitetsarbete och tidsatta mål i de individuella studieplanerna inom sfi.
Kvalitetslyft av sfi utreds