Nyheter från SKL
 
 
Filmer om strategisk upphandling för förtroendevalda
 
SKL har tagit fram kortfilmer för dig som har att besluta om upphandlingsfrågor i ditt uppdrag som förtroendevald:

Vilka strategiska inköpsfrågor bör beaktas inför en upphandling? Hur kan ni i er verksamhet använda upphandling för att nå era mål?
Strategisk upphandling, försörjningsstrategi

Om att ställa miljökrav, att föra dialog med marknaden på kort och lång sikt för att möjliggöra utveckling, samt att formulera kraven utifrån resultat eller funktion så att det öppnar upp för nya lösningar och innovation.
Hållbar upphandling

Om nyttan med att följa upp avtal, behovet att skriva avtalet om möjligt utifrån funktion eller resultatmål för att möjliggöra förbättringar och utveckling under avtalsperioden. I filmen tar vi också upp riskerna med otillräcklig uppföljning, som att kraven inte uppfylls eller att fusk och oegentligheter inte upptäcks.
Uppföljning upphandlingskontrakt - avtalsuppföljning

Avtalssamverkan
 
SKL tar fram en rapportserie om avtalssamverkan som avser att underlätta för kommuner och regioner att nyttja möjligheterna till avtalssamverkan. Innehållet behandlar de vanligast förekommande rättsliga och praktiska frågeställningarna och ger exempel på hur de kan lösas i praktiken vid samverkan.
Tillsyn och prövning

Forskningsstudie granskar digitala vårdmöten med läkare
 
SKL har presenterat en forskningsstudie som studerat 17 300 digitala vårdkontakter. Resultaten visar att det främst är yngre användare och att de flesta är nöjda med sin vårdkontakt.
Viktig bygga kunskap om digitala vårdtjänster

Färre inhyrda läkare
 
Kostnaderna för inhyrda läkare minskar men ökar för inhyrda sjuksköterskor. Det visar den halvårsvisa sammanställningen över kostnader för inhyrd personal.
Därför är oberoende viktigt

Nytt inom upphandlingsrätt
 
SKL sammanställer regelbundet ny lagstiftning, nya rättsfall och annan juridisk information samt SKL:s kursutbud inom upphandlingsområdet.
September 2019
 
 
SKL Kurs och konferens
 
 
Hållbar upphandling för att realisera agenda 2030
 
I Sverige behöver vi arbeta mer med mål 12 i Agenda 2030, som avser hållbar konsumtion och produktion. Hur kan kommuner och regioner i sitt arbete med att uppnå dessa mål använda upphandling som ett verktyg?
Hållbar upphandling är en strategisk ledningsfråga - Kvalitetsmässan 2019

Systemhotande välfärdsbrottslighet
 
Kommuner och regioner kan hamna i situationer där man utsätts för korruption, fusk och oegentligheter. Välfärdsbrottsligheten är i vissa fall systematisk och organiserad, i andra fall baserad på möjligheter och bristande kontroller. I alla fall är det särskilt allvarligt och kan bli av systemhotande karaktär då det handlar om allmänna medel som utnyttjas.
Stödmaterial som kan användas för att bekämpa brottsligheten - Kvalitetsmässan 2019

Digitala vårdtjänster för en smartare välfärd
 
Patienterna förväntar sig digitala kontaktvägar och efterfrågar tillgänglig vård 24/7. Men sjukvårdens logik och styrmodeller utmanas av den digitala transformationen. Det är angeläget att potentialen i och värdet av digitala vårdformer kan realiseras, inte bara i form av värde för patienten, utan också som effekt för den egna verksamheten.
Digitala vårdtjänster är här för att stanna!  - Kvalitetsmässan 2019

Grundkurs i offentlig upphandling
 
En tre dagars grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 19-21 november 2019 i Stockholm
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Slutbetänkande för mer jämlik vård
Utredningen Styrning för en mer jämlik vård har lämnat sitt slutbetänkande. Uppdraget har varit att lämna förslag som syftar till att på ett effektivt sätt uppnå målen i hälso- och sjukvårdslagen, med fokus på jämlik vård. Utredningen föreslår bland annat att den digitala revolutionen ska få ett brett genomslag i vården och bli en mer integrerad del i all hälso- och sjukvård.
Slutbetänkande för mer jämlik vård - Regeringen
 
”Nätläkarna måste integreras i den fysiska primärvården”
Primärvårdens organisation har stora brister. Vi vill att patienten knyts närmre den valda vårdcentralen med en rättsligt reglerad listning. Och att ha separata system för digitala kontakter och annan vård är inte långsiktigt hållbart, nätläkarnas verksamhet måste därför integreras i ett reformerat vårdval, skriver särskilde utredaren Göran Stiernstedt med flera.
Valfrihet som utgår från kontinuitet ger bättre vård - Debattartikel från DN
 
Uppdaterad information om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet
Information om domstolspraxis och prissättningsfrågor. Det är en del av innehållet i Konkurrensverkets nyligen uppdaterade informationsmaterial om bestämmelserna om konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.
Informationsmaterialet vänder sig både till offentliga och privata aktörer
 
"Nya avgifter slår mot idéburna aktörer"
Reglerna innebär att samtliga sökanden, stor som liten, ska betala samma avgift på 30 000 kronor för en ansökan om ett nytt tillstånd och 21 000 kronor för att ändra i ett befintligt tillstånd, skriver Ulrika Stuart Hamilton.
Riksdagen har beslutat om avgifter för alla nya verksamheter - debattartikel från NWT
 
Regeringen inrättar nationellt vårdkompetensråd
Regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att inrätta ett nationellt vårdkompetensråd. Rådet ska långsiktigt samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården.
En stärkt bemanning i hälso- och sjukvården är en prioriterad fråga för regeringen
 
 
Karensen bort i ny upphandling
Västra Götalandsregionen (VGR) tar bort det omstridda karenskravet för Lundby närsjukhus i en ny upphandling efter vårens fiasko med anbudsbojkott från de stora vårdföretagen.
Det tidigare karenskravet fick hård kritik - Upphandling 24
 
Så här hämtar du in uppgifter om leverantörers obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter
Upphandlingsmyndigeten har tagit fram ett webbstöd där vi informerar om hur du kan hämta in uppgifter om obetalda skatter och socialförsäkringsavgifter i upphandlingar.
Webbstöd redogör för de olika alternativen att hämta in uppgifter
 
Varför beställarnätverk
Beställarnätverk är en möjlighet att tillsammans åstadkomma det som är svårt och möta samhällsutmaningar. Att tänka nytt och utveckla sin verksamhet utifrån morgondagens behov är en utmaning för många upphandlande myndigheter och enheter.
Innovationsupphandling mer resurskrävande än traditionell upphandling - Upphandlingsmyndigheten