Låt kommuner själva bestämma om de vill gå samman
 
SKL ser med stor oro på förslag i den pågående kommunutredningen. Något som diskuteras är statligt tvingande kommunsammanslagningar, vilket varken efterfrågas eller löser kommunernas utmaningar. SKL är inte emot att kommuner slår sig samman. Sådana initiativ ska dock vara sprungna helt och hållet ur lokala initiativ enligt det lokala självstyrets princip – och av helt andra skäl än de utredningen pekar på. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
 
Vd-krönika
Krav på generella bidrag flyttar in i regeringen
 
 
När Lena Micko i förra veckan blev statsråd med ansvar för kommunsektorn fick regeringen en minister som på riktigt vet och förstår utmaningarna för kommunerna och regionerna.  Läs hela krönikan
 
 
Låt oss förbättra förlossningsvården
 
Svensk förlossningsvård kan och ska bli ännu bättre. SKL har tagit fram fem strategier om hur vårdens nyckelaktörer kan arbeta för att förbättra vården före, under och efter graviditet. Det skriver Marie Morell, ordförande SKL:s sjukvårdsdelegation, och Anna-Lena Hogerud, vice ordförande SKL:s sjukvårdsdelegation, i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Vi behöver forma en gemensam bild
SKL välkomnar utredning om molntjänster
 
Regeringen har tillsatt en utredning om statliga myndigheters it-drift och rättsliga förutsättningar för att använda privata leverantörer av it-drift.
– Rättsläget kring de här frågorna behöver klarläggas. SKL välkomnar därför utredningen som nu kommer att ge en bredare belysning och bättre vägledning för våra medlemmar i arbetet med utveckling i en digital tid, säger Jenny Birkestad, SKL.
Ett stort steg i rätt riktning
 
Mer från SKL
 
Filmer som stöd för strategisk upphandling 
SKL har tagit fram korta filmer om strategisk upphandling som riktar sig till förtroendevalda i kommuner och regioner. Filmerna handlar bland annat om försörjningsstrategier, om att upphandla hållbart samt om nyttan med att följa upp avtal.  
Öka din kunskap om strategisk upphandling
 
Bloggar från SKL
 
Statliga lagförslag riskerar att slå hårt mot tjänstepensionen
Regeringen och Finansinspektionen föreslår lagar och föreskrifter som riskerar att leda till att medarbetare i välfärdsyrken får lägre tjänstepension. Det är ett obegripligt och rättsosäkert agerande av staten, skriver Agneta Jöhnk, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
Den sanna bilden av välfärden
Det skrivs mycket om kommunernas ekonomi just nu. I en kvällstidning uppmuntras läsarna att ”berätta vilka problem du upplever i din kommun” och i en annan står det att skolan är i fritt fall. Om jag inte visste bättre skulle jag bli extremt oroad, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Motverka machokulturen på yrkesprogram
Fackförbundet Byggnads publicerade i torsdags rapporten En värld för män och inga andra – om värderingar och machokultur på gymnasieskolans yrkesprogram. I rapporten lyfts flera sätt att stoppa machokulturen. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
En stor majoritet av kommunerna vill samverka om kunskapsstyrning 
Hela 90 procent av kommunerna har antagit SKL:s rekommendation att gemensamt finansiera socialtjänstens kunskapsstyrning. Det är en enorm kraft i det, skriver Mari Forslund, SKL. 
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Alla hjälpmoment vid andning och sondmatning ska vara assistansgrundande
Regeringen föreslår att samtliga hjälpmoment för andning och sondmatning ska kunna ge rätt till personlig assistans. Hjälpbehov som ryms inom det normala föräldraansvaret ska också vara assistansgrundande när det rör sig om behoven andning och sondmatning. 
Förslag på utvidgad grund för personlig assistans

Fler obehöriga lärare och förskollärare ska kunna få examen
Regeringen föreslår att fler obehöriga lärare och förskollärare samt barnskötare ska kunna nå en behörighetsgivande examen genom den särskilda satsningen VAL, vidareutbildning av lärare och förskollärare. Framför allt kommer betydligt fler som i dag arbetar i förskolan att kunna studera till förskollärare då det även kommer att bli möjligt för barnskötare att studera inom VAL.
Vidareutbildning öppnas upp för fler

Ökade krav på återvinning av avfall från bygg och rivning
För att nå målen i EU:s avfallsdirektiv föreslår regeringen ändringar bland annat i miljöbalken och plan- och bygglagen. Byggsektorn står för en tredjedel av allt avfall som skapas i Sverige. Regeringen föreslår därför att införa ett krav på källsortering för att mer material ska kunna återvinnas. För ge invånarna likvärdig service ska kommunerna ta ansvar för hushållens bygg- och rivningsavfall.
Förslag om krav på återvinning av byggavfall
 
Uppdrag för bättre kompetensförsörjning på landsbygden
Tillväxtverket ska på uppdrag från regeringen analysera och föreslå åtgärder för att underlätta kompetensförsörjningen på landsbygden. Åtgärderna ska underlätta för företag och offentliga arbetsgivare att rekrytera rätt kompetens och därigenom bidra till en livskraftig landsbygd.
Tillväxtverket ska utreda kompetensförsörjning på landsbygden