Strandskydd och riksintressen hindrar nya bostäder
 
Landet över arbetar kommuner aktivt för att det ska byggas fler bostäder snabbt och till rimliga kostnader. Men arbetet försvåras ofta av komplicerade regelverk. En enkätstudie som SKL har tagit fram visar att regelverk för strandskydd och riksintressen hindrar bostadsbyggandet. Regeringen måste agera,  skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Svenska Dagbladet.
 
 
SKL presenterar höstens ekonomirapport 
 
Den 16 oktober klockan 10.00 presenterar SKL Ekonomirapporten. SKL:s ordförande Anders Knape och SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog presenterar innehållet i rapporten i en öppen webbsändning. 
Presentation av SKL:s ekonomirapport
Vesna Jovic lämnar vd-posten i SKL
 
Vesna Jovic har beslutat att lämna tjänsten som vd för SKL. Tillförordnad vd, från och med den 15 oktober till dess att SKL:s styrelse sammanträder i slutet av oktober, blir Staffan Isling.
Vesna Jovic kliver av uppdraget som SKL:s vd
 
Mer från SKL
 
Webbinarium om Strategi för hälsa, Nära vård och Kraftsamling för psykisk hälsa 
Den 16 oktober klockan 8.30 anordnar SKL ett öppet webbinarium om tre uppdrag som bidrar till ett mer hälsofrämjande samhälle. Vi diskuterar vad uppdragen innebär, hur de hänger ihop och hur de förstärker varandra. 
Anmäl dig här
 
Bloggar från SKL
 
Nu är det åter dags för en av SKL:s viktigaste rapporter
Imorgon presenterar vi en av höstens mest angelägna rapporter: Ekonomirapporten. Den borde vara obligatorisk läsning för alla som tycker till om välfärdens utmaningar, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Bättre arbetsmiljö för socialsekreterare
Arbetsmiljöverket har släppt en rapport där man visar att arbetsmiljön har blivit bättre för socialsekreterare inom socialtjänsten. Preliminära resultat från en studie från Högskolan i Gävle visar också att yrkesgruppens arbetsvillkor har förbättrats, skriver Caroline Olsson, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Bilden av förlossningsvården måste utgå från fakta
Vi har en trygg och säker vård för gravida, nyblivna föräldrar och nyfödda barn. Men vi behöver fortsätta utveckla vården och då är det viktigt att vi utgår från en gemensam nulägesbild, skriver Fredrik Lennartsson, SKL.
Vårdbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Färre patienter besöker akuten
Antalet besök på sjukhusens akutmottagningar minskade förra året. Samtidigt är väntetiderna fortsatt långa. Hälften av besöken 2018 varade i över 3 timmar och 40 minuter. Kvinnor får generellt vänta längre tid innan de får en läkarbedömning än män. Det visar statistik från Socialstyrelsen.
Statistik om sjukhusbundna akutmottagningar

Betänkande från Tillitsdelegationen
Tillitsdelegationen har lämnat betänkande om tillitsbaserad styrning i statsförvaltningen. Betänkandet innehåller bland annat förslag på hur utvecklingen av tillitsbaserad styrning och ledning i offentlig sektor bör fortsätta. 
Med tillit följer bättre resultat

Rapport om användande av digitala samhällstjänster
Internetstiftelsens årliga studie av svenska folkets internetvanor innehåller i år ett särskilt kapitel om digitala samhällstjänster, exempelvis inom bygglov, kollektivtrafik, vård och skola.  Studien konstaterar att fler än 7 av 10 använder digitala samhällstjänster. Många har nytta av tjänsterna men äldre, lågutbildade och låginkomsttagare riskerar ett digitalt utanförskap. 
Svenskarna och internet 2019

Kommuners och regioners skuldsättning ökar
Kommuninvests årliga rapport visar att den kommunala låneskulden fortsätter att öka som en följd av stora investeringsbehov och försämrade resultat i kommunsektorn. Kommuninvest bedömer också att skuldsättningen kommer att fortsätta öka under kommande år.
Den kommunala låneskulden

En nationell anhörigstrategi ska utredas
Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att analysera behoven hos anhöriga som vårdar eller stödjer närstående äldre personer. Myndigheten ska exempelvis undersöka hur utbrändhet och stress hos anhöriga kan identifieras i ett tidigt skede för att förebygga ohälsa. 
Regeringen tar initiativ till nationell anhörigstrategi