Nyheter från SKL
 
 
Webbsändning: Ägar- och ledningsprövning av huvudmän för fristående förskolor
 
Med anledning av skärpta krav på insikt, lämplighet och ekonomiska förutsättningar hos fristående huvudmän anordnar SKL en webbsändning om hur kommunernas prövning avseende huvudmän för fristående förskolor kan gå till.
Till webbsändningen

Lena Micko blir civilminister
 
Lena Micko har  utsetts till civilminister och lämnar därmed sina uppdrag i Sveriges Kommuner och Landsting.
Betonar vikten av ökade generella statsbidrag

Ekonomirapporten från SKL
 
16 oktober presenterade SKL en av höstens mest angelägna rapporter: Ekonomirapporten. Den är grunden för budgetplaneringen i kommuner och regioner och borde även vara obligatorisk läsning för alla som tycker till om välfärdens utmaningar.
Mild lågkonjunktur väntar nästa år
 
 
SKL Kurs och konferens
 
 
Hållbar upphandling för att realisera agenda 2030
 
I Sverige behöver vi arbeta mer med mål 12 i Agenda 2030, som avser hållbar konsumtion och produktion. Hur kan kommuner och regioner i sitt arbete med att uppnå dessa mål använda upphandling som ett verktyg?
Hållbar upphandling är en strategisk ledningsfråga - Kvalitetsmässan 2019

Systemhotande välfärdsbrottslighet
 
Kommuner och regioner kan hamna i situationer där man utsätts för korruption, fusk och oegentligheter. Välfärdsbrottsligheten är i vissa fall systematisk och organiserad, i andra fall baserad på möjligheter och bristande kontroller. I alla fall är det särskilt allvarligt och kan bli av systemhotande karaktär då det handlar om allmänna medel som utnyttjas.
Stödmaterial som kan användas för att bekämpa brottsligheten - Kvalitetsmässan 2019

Digitala vårdtjänster för en smartare välfärd
 
Patienterna förväntar sig digitala kontaktvägar och efterfrågar tillgänglig vård 24/7. Men sjukvårdens logik och styrmodeller utmanas av den digitala transformationen. Det är angeläget att potentialen i och värdet av digitala vårdformer kan realiseras, inte bara i form av värde för patienten, utan också som effekt för den egna verksamheten.
Digitala vårdtjänster är här för att stanna!  - Kvalitetsmässan 2019

Grundkurs i offentlig upphandling
 
En tre dagars grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 19-21 november 2019 i Stockholm

Att motverka tystnadskulturer
 
Välkommen till ett kostnadsfritt lunchseminarium där vi djupdyker i frågor kring rapporteringskanaler. 2017 lanserades en unik överenskommelse inom sektorn vård, omsorg och personlig assistans. Överenskommelsen innehåller konkreta riktlinjer för hur sektorns aktörer kan agera för att undvika korruptionsrisker.
Välkommen 5 november 2019, 11.30 - 13.00 i Stockholm
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Förslag på skärpta regler för vem som får driva apotek
Sedan apoteksmarknaden omreglerades 2009 gäller att förskrivare eller läkemedelsföretag inte får driva apotek. Syftet är främst att motverka risken för överförskrivning av läkemedel. Detta har bedömts kunna uppstå om det finns ekonomiska incitament utöver de medicinska behoven hos patienten. Läkemedelsverket har på regeringens uppdrag gjort en översyn av dessa begränsningar och föreslår nu att även vårdgivare ska omfattas av begränsningen.
Läkemedelsverket föreslår också att öppenvårdsapotek inte heller ska kunna äga vårdgivare
 
Framgångsrik matchning vid upphandling med sysselsättningskrav
Stockholms stad ställer krav på sysselsättning i sina upphandlingar – och gör matchningen till ett stöd för både arbetslösa och leverantörer. För en hemlös kvinna ledde till exempel ett jobb på Stockholm Parkering till en tillsvidareanställning inom skadedjurssanering. Hon fick äntligen en stabil boendesituation, medan leverantören kunde välkomna en lojal medarbetare.
Möten och kravprofiler ger noggranna matchningar
 
Danderyd avvecklar kommunal hemtjänst
Kommunfullmäktige i Moderatledda Danderyd, strax norr om Stockholm, har beslutat att lägga ner den kommunala hemtjänsten. Framöver kommer de äldre enbart att kunna få hjälp från privata utförare.
Den kommunala hemtjänsten läggs ner från och med den 1 maj 2020 - Aftonbladet

Protokoll från Kommunfullmäktige:
Kommunfullmäktige Danderyd 2019-10-14 Förslag till avveckling av hemtjänst i egenregi
 
Min Doktor expanderar – öppnar åtta nya mottagningar i höst
Med start i mitten av oktober växer Min Doktor. Under hösten öppnas åtta nya drop-in mottagningar, bland annat fyra i Skåne, men även i Västerås, Linköping och Umeå. Dessutom öppnas ytterligare en mottagning i Göteborg.
Målet är att bidra till en bättre folkhälsa - Min doktor
 
”Förenkla för småföretagen"
Antalet anbud per offentlig upphandling minskar. Många småföretagare tycker det är krångligt att lämna anbud, skriver Magnus Johansson på Företagarna i en debattartikel. Upphandlarna måste hjälpa till och göra upphandlingsdokumenten enklare.
Det finns en stor potential bland Sveriges småföretag -  debattartikel från Upphandling 24
 
Arbetsrättsliga villkor i upphandling för konkurrens på lika villkor
Det är viktigt med konkurrens inom offentlig upphandling för att våra gemensamma resurser ska användas effektivt. Men det måste vara konkurrens på lika och schyssta villkor. Det förekommer idag att företag som vinner upphandlingar anlitar svart arbetskraft eller åsidosätter arbetsrättsliga villkor. Det är inte att använda våra gemensamma resurser effektivt.
Viktig att ställa arbetsrättsliga villkor i upphandlingar och att följa upp villkoren - Upphandlingsmyndigheten
 
"Av de 100 mest uppskattade vårdcentralerna drivs 69 i privat regi"
De privat drivna vårdcentralerna är uppskattade av sina patienter och bidrar till att höja patientnöjdheten i primärvården, framför allt när det gäller den viktiga frågan om kontinuitet för patienten.
De privat drivna vårdcentralerna har i snitt något högre patientnöjdhet -  argumenterande text från Vårdföretagarna
 
Enklare formulär förbättrar europeisk upphandlingsstatistik
Som ett led i digitaliseringen av den offentliga upphandlingen har Europeiska kommissionen beslutat om en större uppdatering av standardformulären för upphandling (e-Forms). De nya formulären gör det enklare för upphandlande organisationer att annonsera och för företag att hitta upphandlingar. Samtidigt kommer underlaget för att ta fram statistik att förbättras.
De nya formulären ger även bättre underlag för statistik - Upphandlingsmyndigheten