Minskad statlig detaljstyrning behövs framöver
 
Sverige är på väg mot lågkonjunktur. Kommuner och regioner effektiviserar för att hålla budget och klara sina uppdrag. Men staten måste också ta ett större ansvar för en fortsatt god välfärd.
– Det brådskar att sätta in åtgärder som gör att kommuner och regioner kan fortsätta leverera en välfärd med goda resultat, säger Anders Knape, SKL:s ordförande.
 
 
Kortare väntetider till operation i tolv regioner
 
Jämfört med september förra året har 12 regioner minskat väntetiderna till operation eller behandling i specialistvården. Det visar nypublicerade siffror som ligger till grund för de första utbetalningarna av den nya kömiljarden till regionerna.
Förbättrad tillgänglighet till specialistvård
Översyn av gymnasielagen kan inte vänta
 
Snart har gymnasielagen funnits i ett och ett halvt år. Reglerna är otydliga och tolkningen svår, något som får stora konsekvenser både för de unga och för kommunerna. Det skriver SKL:s ordförande Anders Knape i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Farhågorna med lagen har besannats
 
Mer från SKL
 
Inte för sent att backa från förslaget
Regeringen och dess samarbetspartier har enats om att införa en skatt på avfallsförbränning. Att lägga fram ytterligare en skatt som drabbar fjärr- och kraftvärmen är anmärkningsvärt. Det skriver SKL, Avfall Sverige och Energiföretagen Sverige i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Regeringen bör ta till sig av kritiken
 
Nödvändig översyn av redovisningsregler
Redovisningsreglerna för de kommunala bostadsföretagen behöver förändras. SKL ser därför positivt på att bokföringsnämnden fått i uppdrag att se över regelverket och hoppas nu att översynen kan leda till större förutsägbarhet. 
Hänsyn bör tas till lokala förhållanden
 
Bloggar från SKL
 
Ekonomiska situationen är tuff, men tillsammans löser vi den!
Ekonomirapporten visar på en alltmer ansträngd ekonomi i kommuner och regioner, som följd av demografins utveckling och den förväntade lågkonjunkturen under nästa år, skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Långsiktigt arbete för friskare arbetsplatser 
Arbetsmiljön diskuteras flitigt på många arbetsplatser i välfärdens verksamheter. Det är bra och nödvändigt. Oavsett hur en chef eller medarbetare upplever arbetsmiljön på just deras arbetsplats är målet en ständig förbättring. Det skriver Agneta Jöhnk, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Ökad förändringstakt nödvändig i välfärdens verksamheter
Ekonomirapporten visar att en hårt ansträngd ekonomi, ett starkt demografiskt tryck och statliga neddragningar gör det allt tuffare att hitta rätt kompetens till välfärdens yrken. Förändringstakten i kommuner och regioner behöver nu öka, skriver Agneta Jöhnk, SKL. 
Arbetsgivarbloggen
 
Stort intresse för förebyggande arbete
Andelen skolbarn som anger att de utsatts för mobbning har ökat, menar SCB i en lägesbild. SKL ser att intresset för att utveckla det förebyggande arbetet mot kränkningar är stort hos skolhuvudmän och skolor. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Tufft ekonomiskt läge för socialtjänsten
SKL:s ekonomirapport visar en dyster prognos för socialtjänsten. Kommunerna behöver fortsätta effektivisera, förändra och tänka nytt. Samtidigt måste staten ge rätt förutsättningar. Det skriver Åsa Furén-Thulin, SKL.
Socialtjänstbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Utredning av regionernas sjukvårdsinvesteringar
Staten vill få en tydligare bild av hälso- och sjukvårdens utveckling i landet och tillsätter därför en utredning som ska kartlägga regionernas planerade och pågående investeringar. Utredningen ska också analysera hur investeringarna förhåller sig till hälso- och sjukvårdens utveckling på nationell nivå. 
Kartläggning av investeringar inom sjukvården

Kvalitetsbrister i SCB:s arbetskraftsundersökning
Statistiska centralbyrån har hittat brister i Arbetskraftsundersökningarna som har påverkat statistikens kvalitet. Bristerna kan spåras tillbaka till juni 2018. Som ett resultat av detta är arbetslösheten överskattad samt sysselsättningen något underskattad. Detta innebär att utfallet ska tolkas med försiktighet, särskilt avseende förändringar på ett års sikt. 
Brister i SCB:s statistik om arbetslöshet och sysselsättning

Kraftig ökning av läkemedel till barn efter gratisreformen
Reformen om kostnadsfria läkemedel till barn har fått ett brett genomslag, enligt en uppföljning från Socialstyrelsen. Andelen barn som hämtar ut läkemedel har ökat och även  antalet uttag av läkemedel. Under 2016, när reformen infördes, ökade uttagen mer bland barn i familjer med lägre inkomster och utbildning än i andra familjer.
Uppföljning av reformen om kostnadsfria läkemedel till barn

Tre av fyra elever sysselsatta efter introduktionsprogram
En studie från Skolverket visar att en majoritet av eleverna som har påbörjat gymnasieskolans introduktionsprogram har fått jobb eller studerar vidare fem år senare. De flesta av eleverna som arbetar är sysselsatta inom vård och omsorg. 
Skolverkets uppföljning av introduktionsprogram

Ökning av ungdomsarbetslösheten sedan förra året
Statistik från Arbetsförmedlingen visar att ungdomsarbetslösheten ökar för första gången sedan 2013. I slutet av september var 49 000 ungdomar i åldrarna 18-24 år inskrivna som arbetslösa, vilket är 700 fler än för ett år sedan.
Statistik om ungdomsarbetslöshet

Friskare medarbetare om chefen tar en aktiv roll
När arbetsgivaren tidigt kommer in i sjukskrivningsprocessen så leder det till friskare medarbetare som snabbare kommer tillbaka i arbete. Det visar ett lokalt projekt där flera kommuner har deltagit tillsammans med Försäkringskassan. 
Tidigare insatser ger resultat