SKL blir Sveriges Kommuner och Regioner
 
SKL:s styrelse har beslutat om att föreslå kongressen om en namnändring till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Kongressen tar i så fall detta beslut den 27 november 2019.
– Det är viktigt att vi som medlemsorganisation speglar våra medlemmar tydligt och eftersom alla landsting nu är regioner är detta ett naturligt steg, säger Anders Knape, ordförande för SKL.
 
 
Vd-krönika
Förenkla, förnya, förbättra
 
 
Jag är både stolt, glad och förväntansfull inför mitt nya uppdrag som vd för SKL.  Läs hela krönikan
 
 
Satsning på första linjens digitala vård
 
Regeringen vill utveckla första linjens digitala vård, 1177 Vårdguiden. För att stötta regionernas utvecklingsarbete får SKL, som en del av en treårig ansökan, 33 miljoner kronor under 2019.
– Genom att utveckla fler digitala tjänster kan vi möta invånarnas förväntningar på en modern och tillgänglig vård, säger Marie Morell, ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation.
Viktig del inom Vision e-hälsa 2025
Granskningen av utjämningssystemet brister
 
Riksrevisionens granskning av utjämningssystemet har allvarliga metodbrister. SKL delar därför inte revisionens slutsatser om en kraftigt ändrad omfördelningen mellan kommunerna.
– SKL anser att det är behovsskillnader, inte kostnader, som ska ligga till grund för utjämningen, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.
 
Mer från SKL
 
Den klimatvänliga fjärrvärmen fortsätter att missgynnas
Regeringen och Boverket föreslår ny förordning och nya byggregler, bland annat med målsättningar om teknikneutralitet mellan hållbara energisystem. Det är steg i rätt riktning, men problemet med att fjärrvärmen missgynnas fortsätter.
Kompletterande regler behövs
 
Biblioteksvision utan lösningar
SKL välkomnar den övergripande visionen att bibliotek är en plats för alla, men avstyrker många av förslagen i Kungliga bibliotekets nya nationella biblioteksstrategi.
– Strategin innehåller onödig detaljstyrning som riskerar att slå fel, säger Anders Knape.
Förslag till ny nationell biblioteksstrategi
 
Forskningspolitiken ska möta samhällets utmaningar
Staten behöver fortsätta satsa på tillämpad forskning som behandlar stora samhällsutmaningar. Det skriver SKL i sina synpunkter till regeringen inför 2020 års forskningspolitiska proposition.
Mer tillämpad välfärdsforskning behövs
 
Bra med skärpta krav för alternativ vård
Det är bra att stärka patientsäkerheten för de som söker behandling hos utövare av komplementär och alternativ medicin. Det skriver SKL i ett yttrande till regeringen.
– Det behövs en bättre reglering av branschen, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
Betänkande om alternativ medicin
 
Reseavdragsförslag kräver mer analys 
Ett nytt avdragssystem för resor till och från arbetet behövs. Regeringens förslag har positiva delar men förslaget bör i högre grad gynna rörligheten på arbetsmarknaden och glesbygden. SKL föreslår därför i sitt yttrande vissa justeringar i förslaget.  
Förslag om skattelättnad för arbetsresor
 
Staffan Isling ny vd på SKL
SKL:s styrelse har beslutat att anställa Staffan Isling som ny vd på SKL.
– Jag ser fram emot att fortsätta utveckla SKL som en stark medlems- och arbetsgivarorganisation för kommuner och regioner, säger Staffan Isling.
Ny vd på SKL
 
Anders Henriksson ny 2:e vice ordförande för SKL 
SKL:s styrelse har beslutat att utse Anders Henriksson till ny 2:e vice ordförande för SKL. Anders Henriksson är också ny gruppledare för Socialdemokraterna i SKL.
Anders Henriksson efterträder Lena Micko
 
Barnens hälsa är hela samhällets ansvar
Många barn rör sig för lite och fler än någonsin lider av fetma. Fler barn och unga upplever att de lider av psykisk ohälsa. Dessutom ökar ojämlikheten i hälsa mellan olika grupper. Vi står inför en stor samhällsutmaning, skriver Anders Knape, SKL, i en debattartikel i Altinget.
Utvecklingen måste vändas
 
Medarbetarnas kompetens är central
Antal barn i förskolan ökar snabbare än det utbildas förskollärare och barnskötare. Många som saknar fullständig barnskötarutbildning har dock både lång erfarenhet och är långt ifrån outbildade. Det behöver vi ta tillvara på. Det skriver SKL och Kommunal i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Barnskötare behövs i en växande förskola
 
Bloggar från SKL
 
Färre kommuner räddar inte ekonomin
Kommunerna behöver bättre förutsättningar att sköta sina uppdrag i framtiden. Det är tydligt i den senaste Ekonomirapporten från SKL. Men hur det bör ske råder det minst sagt delade meningar om. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Starka omvärldsfaktorer påverkar nästa års avtalsrörelse
Kollektivavtalen för merparten av de 1,2 miljoner anställda i kommuner och regioner ska förhandlas om under våren 2020. De nya huvudöverenskommelserna behöver ta hänsyn till flera utmaningar i omvärlden. Det skriver Niclas Lindahl, SKL.
Arbetsgivarbloggen
 
Konsekvensanalysen brister
Förslaget om att kommunerna får ansvar för att erbjuda sammanhållen utbildning för nyanlända som omfattas av utbildningsplikt är i grunden positivt. Dock speglar analysen i delbetänkandet från den så kallade KLIVA-utredningen inte kommunernas kostnader, skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Granskning av digitalisering lyfter viktiga utmaningar men missar statens roll
Skolinspektionen har granskat teknik- och matematikundervisning med digitala verktyg i årskurs 7-9 på 27 skolor i landet. Det blir en hel del ris och en del ros i rapporten. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Hälsofrämjande insatser lönar sig
Förbättrad hälsa skapar stora vinster, både för individen och samhället i stort. SKL:s ekonomirapport visar på vilka direkta ekonomiska vinster vi kan se genom att arbeta mer hälsofrämjande. Det skriver Fredrik Lennartsson, SKL.
Vårdbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Regeringen stärker första linjens digitala vård
Regeringen vill utveckla och modernisera första linjens digitala vård. Besökare på 1177 Vårdguiden ska bland annat kunna beskriva sina symtom digitalt och lotsas fram till egenvårdsråd eller till ett digitalt eller fysiskt vårdbesök. För att stötta regionernas utvecklingsarbete får SKL 33 miljoner under 2019.
SKL får medel för stöd till utveckling av 1177

Utredning om ökat deltagande och bättre språkutveckling i förskolan
En utredning ska på uppdrag av regeringen lämna förslag för ökat deltagande i förskolan. Uppdraget är också att föreslå hur förskolans arbete med språkutveckling i svenska kan stärkas samt att se till att personalen i förskolan har rätt kompetens.
Utredning om språkutveckling inom förskolan

Skolverket kräver tillbaka 15 miljoner
Flera kommungrupper som anordnar yrkesförarutbildning med statsbidrag får nu återkrav från Skolverket på totalt drygt 15 miljoner kronor. Totalt omfattas 240 kommuner av återkravet. Beslutet grundas på kontroller som konstaterar att eleverna inte fått det arbetsplatsförlagda lärande som är ett villkor för att få statsbidraget.
Återkrav på statsbidrag för yrkesförarutbildning

Beslut om statistik för annonserade upphandlingar
Riksdagen har beslutat om en proposition som skapar förutsättningar för att samla in statistik om annonserade upphandlingar till en nationell databas. Enligt propositionen ska Konkurrensverket få ansvar som registermyndighet för annonsdatabaserna.
Statistik på upphandlingsområdet

Migrationsverkets prognos är oförändrad
Prognosen för antalet asylsökande för 2020 och framåt ligger tillsvidare fast. Kommunerna beräknas ta emot runt 25 000 nyanlända med uppehållstillstånd i år och runt 21 000 nästa år. Det skriver Migrationsverket i sin oktoberprognos.
Prognosen står fast trots skärpt omvärldsläge

Förslag på nya bestämmelser för utvecklad översiktsplanering
Regeringen har överlämnat lagrådsremissen En utvecklad översiktsplanering som innehåller förslag på nya bestämmelser i plan- och bygglagen. Regeringen föreslår bland annat att kommunen i början av varje mandatperiod ska anta en planeringsstrategi samt att krav ska kunna ställas på att översiktsplanen ska finnas i digital form.
Nya bestämmelser för översiktsplanering