Nyheter från SKL
 
 
Regeringen stärker första linjens digitala vård
 
Regeringen vill utveckla och modernisera första linjens digitala vård, 1177 Vårdguiden. För att stötta regionernas utvecklingsarbete får SKL 33 miljoner under 2019.
Väntetiderna i svensk hälso- och sjukvård måste kortas och vård ska ges efter behov

Staffan Isling ny vd på SKL
 
SKL:s styrelse har idag beslutat att anställa Staffan Isling som ny vd på SKL. Staffan Isling tillträder omgående.
Viktigaste ledorden är att förenkla, förnya och förbättra
 
 
SKL Kurs och konferens
 
 
Cirkulära krav i offentlig upphandling
 
Delegationen för cirkulär ekonomi, Sveriges Kommuner och Landsting och Upphandlingsmyndigheten bjuder gemensamt in till ett seminarium om cirkulär ekonomi och offentlig upphandling. Seminariet vänder sig främst till dig som arbetar som upphandlare, inköpare, inköpsansvarig, miljöstrateg eller har en annan funktion som kopplar till offentlig upphandling.
Välkommen 25 november 2019 i Stockholm

Hållbar upphandling för att realisera agenda 2030
 
I Sverige behöver vi arbeta mer med mål 12 i Agenda 2030, som avser hållbar konsumtion och produktion. Hur kan kommuner och regioner i sitt arbete med att uppnå dessa mål använda upphandling som ett verktyg?
Hållbar upphandling är en strategisk ledningsfråga - Kvalitetsmässan 2019

Systemhotande välfärdsbrottslighet
 
Kommuner och regioner kan hamna i situationer där man utsätts för korruption, fusk och oegentligheter. Välfärdsbrottsligheten är i vissa fall systematisk och organiserad, i andra fall baserad på möjligheter och bristande kontroller. I alla fall är det särskilt allvarligt och kan bli av systemhotande karaktär då det handlar om allmänna medel som utnyttjas.
Stödmaterial som kan användas för att bekämpa brottsligheten - Kvalitetsmässan 2019

Digitala vårdtjänster för en smartare välfärd
 
Patienterna förväntar sig digitala kontaktvägar och efterfrågar tillgänglig vård 24/7. Men sjukvårdens logik och styrmodeller utmanas av den digitala transformationen. Det är angeläget att potentialen i och värdet av digitala vårdformer kan realiseras, inte bara i form av värde för patienten, utan också som effekt för den egna verksamheten.
Digitala vårdtjänster är här för att stanna!  - Kvalitetsmässan 2019

Grundkurs i offentlig upphandling
 
En tre dagars grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 19-21 november 2019 i Stockholm
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Upphandlingsdokument som leverantörer förstår ger fler anbud
Upphandlingsmyndigheten har tagit fram ett nytt webbstöd för hur du som upphandlare utformar tydliga och enkla upphandlingsdokument. Mindre byråkratiska upphandlingsdokument som har en tydlig struktur och är lätta att förstå bidrar till att fler leverantörer vill delta i den offentliga affären.
Upphandlingsdokumenten upplevs som byråkratiska och svåra att förstå
 
Välkommet med beslut som skapar förutsättningar för att samla in data om annonserade upphandlingar
Nu har riksdagen beslutat om propositionen Statistik på upphandlingsområdet vilket skapar förutsättningar för att i framtiden samla in uppgifter om annonserade upphandlingar från annonsdatabaserna till en nationell statistikdatabas.
Obligatoriskt med efterannonsering för alla upphandlingar - Konkurrensverket
 
Hur ställer kommuner och regioner arbetsrättsliga villkor i upphandlingar?
Upphandlingslagarna innehåller sedan 2017 bestämmelser om att vissa upphandlingar ska innehålla arbetsrättsliga villkor. Syftet är att säkerställa att de som utför offentliga kontrakt ska ha schyssta arbetsvillkor. Upphandlingsmyndigheten vill nu ta reda på hur bestämmelserna tillämpas av kommuner och regioner.
Upphandlingsmyndigheten tar reda på hur bestämmelserna om arbetsrättsliga villkor i upphandlingar tillämpas
 
Premiär för film om idéburen välfärd
Allt du vill veta om idéburen välfärd. Det är titeln på en kort film som Famna precis har färdigställt.
Filmen berättar om fördelarna med idéburen välfärd - Famna
 
Etableringskontroll 2019
Inför skolstarten höstterminen 2019 genomförde Skolinspektionen etableringskontroller på 58 friskolor i 36 kommuner. 12 av dessa skolor hade någon form av brist. Här kan du ta del av hela statistiken över etableringskontrollen för 2019.
Skolinspektionen granskar nu även ägar- och ledningskrets
 
Politiska mål för ökad sysselsättning genom upphandling
Göteborgs stad upphandlar för över 20 miljarder kronor per år och den politiska ledningen vill att pengarna används till den bästa affären, såväl ekonomiskt som socialt och ekologiskt. I stadens inköps- och upphandlingspolicy slås fast att staden ska arbeta för sysselsättningsfrämjande åtgärder i upphandling och hur det ska gå till.
Kommunikation ger förståelse och kunskap - Upphandlingsmyndigheten
 
Örebro kommun avbryter omvandling av hemvård: ”Uppfyller inte grundläggande krav”
Nästa år skulle omsorgsdelen inom hemvården i Örebro förändras. I det nya valfrihetssystemet skulle hälften av marknaden vara kommunens och andra halvan delas upp på privata aktörer. Nu avbryter kommunen omvandlingen – eftersom inget företag som lagt anbud i upphandlingen har uppfyllt kraven.
För låg kvalitet - SVT Nyheter
 
Lagligt, lämpligt och listigt
När det offentliga konkurrerar med det privata näringslivet finns det risk för att konkurrensen snedvrids och att det blir fråga om konkurrens på olika villkor. Detta drabbar ofta små lokala företagare och riskerar skada förtroendet mellan näringslivet och offentliga aktörer.
När det offentliga får bedriva verksamhet sida vid sida med näringslivet så ska det ske på ett sätt som inte snedvrider konkurrensen.
 
Pressad vårdcentral ber om listningsstopp för nya patienter
Ännu en vårdcentral i länet vänder sig nu Region Halland för att få godkänt på att sätta stopp för omlistning av patienter till kliniken.
Efterlyser tak för antal patienter per läkare - SVT Nyheter
 
Åsele kommun sa nej till valfriheten
Lagen om valfrihetssystem som ger kommuninnevånare möjlighet att välja vilken som skall utföra de tjänster som man vill ha inom till exempel hemtjänst och omsorg. För att införa LOV i kommunen krävs politiskt fattade beslut.
Åsele kommunfullmäktige sa nej - Lokaltidningen
 
Privat omsorgsjätte tar över LSS-boenden – ska spara 18 miljoner
Privata omsorgsföretaget Nytida tar över driften av tio grupp- och servicebostäder i Järfälla. Enligt kommunen innebär det att man kan spara 18 miljoner kronor under 2020 och 2021.
Preliminärt datum för övergången är 1 april 2020 - Mitt i Stockholm
 
Vårdcentraler i Västra Götaland åker på straffavgift
Det blir ekonomiska sanktioner för 22 vårdcentraler i Västra Götalandsregionen som bedömts eller misstänks ha påverkat ACG-poängen för att få mer ersättning. Totalt handlar det om 100 miljoner kronor.
Vårdcentralerna kommer i genomsnitt att betala tillbaka 225 000 kronor i månaden i 20 månader - Läkartidningen
 
Svenska nätläkare dominerar i Europa – Kry i topp
Striden hettar till i Europa mellan nätläkarna. Än så länge sitter Kry på tronen vad gäller popularitet – men hack i häl har de en utmanare som finansieras av saudiarabiska miljarder.
Svenska bolagen toppar också listan vad gäller nätläkare som har tagit in mest riskkapital - DI