Kommunernas roll i arbetsmarknadspolitiken utreds
 
SKL välkomnar regeringens utredning om kommunernas framtida roll i arbetsmarknadspolitiken. Men det krävs betydligt mer för att komma till rätta med den allvarliga situation som råder. 
 
 
Vd-krönika
Kommunerna och Arbetsförmedlingen
 
 
Arbetsmarknadspolitiken är fortfarande ett statligt ansvar, men kommunernas framtida roll i arbetsmarknadspolitiken ska utredas. 
 
 
Tre vägledningar för användning av molntjänster
 
SKL har tagit fram vägledningar för molntjänster med fokus på juridik och informationssäkerhet, för kommuner och regioner.
Vägledningarna ska förmedlas via seminarier
 
 
Bloggar från SKL
 
Mer nyanser i debatten, tack
Just nu pågår en debatt om skolan, som handlar om för eller emot – ja, här kan man nästan sätta in vad som helst. På många håll pratar man om skolan som om alla klassrum vore lika, alla elever vore lika och alla skolor vore lika, skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Kommunerna som leverantörer åt Arbetsförmedlingen ska utredas
Regeringen ska tillsätta en särskild utredare för att bedöma rättsläget kring möjligheten för kommuner att agera leverantörer åt Arbetsförmedlingen. 
Kommuners roll i arbetsmarknadspolitiken ska utredas

Begränsad användning av AI i hälso- och sjukvården
Socialstyrelsen har kartlagt användandet av artificiell intelligens (AI) i svensk hälso- och sjukvård. Enligt myndighetens rapport kan vårdkvaliteten förbättras på olika sätt med hjälp av AI. 
Kartläggning av förekomsten av artificiell intelligens

Majoriteten använder Agenda 2030 i hållbarhetsarbetet
Statskontoret att presenterat en delrapport över användande av Agenda 2030 inom hållbarhetsarbete. Rapporten visar att omkring 70 procent av kommunerna och nästan alla regioner uppger att de använder Agenda 2030. 
Enkät om användande av Agenda 2030

Orsaken till patienters vårdkontakt ska registreras i nationellt system
Patienter som söker sig till vården får ange orsak till kontakten. Kontaktorsaken registreras i dag främst i form av fritext. Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett nationellt kodverk för detta.
Vårdkedjan ska knytas ihop när kontaktorsak registreras systematiskt