Plan- och byggnytt
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
En fortsatt skön höst önskar vi på SKL alla våra läsare!

Ann-Sofie Eriksson, sektionschef planering, säkerhet och miljö, tfn 08-452 78 63,
ann-sofie.eriksson@skl.se
 
 
På gång inom området
 
Lagrådsremiss En utvecklad översiktsplanering
 
Den 25 oktober överlämnades lagrådsremissen En utvecklad översiktsplanering som föreslår nya bestämmelser om översiktsplanering enligt PBL. Regeringen föreslår bland annat att kommunen i början av varje mandatperiod ska anta en planeringsstrategi. I strategin ska kommunfullmäktige bedöma om översiktsplanen är aktuell och ta ställning till kommunens fortsatta arbete med översiktsplaneringen. Att kommunen tar fram en planeringsstrategi ska vara en förutsättning för att översiktsplanen ska anses vara aktuell. Planeringsstrategin föreslås ersätta de nuvarande kraven på aktualitetsprövning av översiktsplanen. Regeringen föreslår även ändrade bestämmelser om översiktsplanens innehåll. Lagändringarna föreslås i huvudsak träda i kraft den 1 april 2020.

Lagrådsremiss En utvecklad översiktsplanering
 
 
Regeringen föreslår större komplementbostadshus
 
I en proposition som överlämnades till riksdagen den 17 oktober i år föreslår regeringen att den tillåtna byggnadsarean för bygglovsbefriade komplementbostadshus (s.k. Attefallshus) utökas till 30 kvm. Utökningen föreslås bara omfatta komplementbostadshus och inte komplementbyggnader som även fortsättningsvis får uppta högst 25 kvm byggnadsarea för att vara bygglovsbefriade. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 mars 2020.

Regeringens proposition
 
 
SGI ska hjälpa kommuner använda Geokalkyl
 
Statens geotekniska institut, SGI, får 540 000 kronor för att hjälpa kommunerna att använda planeringsverktyget Geokalkyl. Utbildnings- och demonstrationsinsatser ska i första hand riktas till kommuner inom Nätverket för nya stadsdelar.

SGI ska dessutom genomföra en introduktionskurs för att nå ytterligare kommuner, samt fortsätta att ge stöd till de kommuner som redan börjat använda Geokalkyl.

Läs mer om Geokalkyl
 
 
Boverkets föreskrifter om detaljplaner
 
Boverket har tagit fram en kort film där de berättar om det fortsatta arbetet med föreskrifter om detaljplaner och hur tidplanen ser ut.

Här kan du se filmen
 
 
Våra kommande konferenser
 
 
Besöksnäring på agendan – nationell dialog om samhällets roll för utveckling, 4 december 2019 i Stockholm
 
Konferensen samlar politiker och ledande tjänstepersoner från hela Sverige för att diskutera turismpolitiska utmaningar och de offentliga aktörernas roll för en hållbar utveckling av besöksnäringen. Årets konferens sätter fokus på hållbar utveckling i relation till turism – hur går vi från globala mål till lokala strategier och genomförande?

Konferensen vänder sig till dig som är beslutsfattare i kommun, region eller statlig myndighet med ansvar för frågor som påverkar besöksnäringen. Du finns inom t ex samhällsplanering, miljö, kollektivtrafik, kultur, fritid, näringsliv och infrastruktur.

Vi har ett fåtal platser kvar för deltagande på plats men konferensen webbsänds också.

Program och anmälan
 
Presidiedagar för miljö-, plan- och byggnämnder 2020
 
Nu är det dags att boka in 2020 års presidiedagar i almanackan! Konferensen kommer att hållas den 23-24 mars 2020 på Bonnier Conference Center i Stockholm.

Presidiedagarna för miljö-, plan- och byggnämnder är en årligen återkommande konferens som vänder sig till i första hand ordförande och vice ordförande i miljö-, plan- och byggnämnder, men även övriga ledamöter, gärna tillsammans med chef på ledningsnivå i förvaltningen. Under dagarna lyfter vi aktuella frågor inom nämndernas ansvarsområden. Presidiedagarna är också ett uppskattat tillfälle att träffa kollegor från hela landet.

Mer information om konferensens innehåll samt möjlighet till anmälan kommer senare under hösten.

Kontakt: Kristina Isacsson, kristina.isacsson@skl.se eller Kerstin Blom Bokliden, kerstin.blom.bokliden@skl.se
 
Vi arrangerar en rad fördjupande konferenser inom olika områden. Samtliga SKL:s konferenser finns här
 
 
SKL tipsar
 
Hållbara städer i attraktiva regioner 21 november 2019
 
Tillväxtverket arrangerar en konferens i Malmö 21 november 2019 med lärdomar från svenska och europeiska projekt med fokus på hållbar stadsutveckling och du kan höra mer om hållbar stadsutveckling i ett europeiskt perspektiv. Det bjuds också på intressanta kommunexempel från Umeå, Halmstad och Ystads kommuner.

Läs mer och anmäl dig här
 
Låt staden grönska 5-6 december 2019
 
Den här konferensen riktar sig till dig som arbetar med eller ansvarar för stadsbyggnad och vill veta mer om varför och hur ekosystemtjänster kan integreras i den byggda miljön. Boverket arrangerar konferensen i samverkan med ArkDes, föreningen C/O City, Naturvårdsverket, oss på SKL och flera andra aktörer.