Nyheter från SKL
 
 
Nationell strategi för Nära vård nödvändig
 
Framtidens vård och omsorg utgår ifrån individens behov och förutsätter ett nära samarbete mellan kommuner och regioner samt mellan olika vårdgivare. Men det krävs både lagändringar och att statens roll tydliggörs. Idag finns det flera laghinder som gör det svårt för både huvudmännen och andra vårdgivare att dela infomration. - Det är inte rimligt att en patient själv ska behöva ta ansvar för att förmedla sin sjukdomsbild till olika vårdgivare när kommuner och regioner inte har rätt att byta patientinformation med varandra.
SKL:s förslag till utredningen God och nära vård

 
Tufft ekonomiskt läge för socialtjänsten
 
SKL:s ekonomirapport visar en dyster prognos för socialtjänsten. Kommunerna behöver fortsätta effektivisera, förändra och tänka nytt. Samtidigt måste staten ge rätt förutsättningar.
Kommunerna tänker redan nytt, men behöver göra mer
 
 
SKL Kurs och konferens
 
 
Cirkulära krav i offentlig upphandling
 
Delegationen för cirkulär ekonomi, Sveriges Kommuner och Landsting och Upphandlingsmyndigheten bjuder gemensamt in till ett seminarium om cirkulär ekonomi och offentlig upphandling. Seminariet vänder sig främst till dig som arbetar som upphandlare, inköpare, inköpsansvarig, miljöstrateg eller har en annan funktion som kopplar till offentlig upphandling.
Välkommen 25 november 2019 i Stockholm

Informationsmöte Säker digital kommunikation
 
Välkommen till en dag där din organisation kan ta del av erfarenheterna från årets pilotverksamhet och vägen framåt 2020 för projektet Säker digital kommunikation. Projektet har som mål att etablera en standard för säker digital kommunikation mellan offentliga aktörer och privata utförare av offentligt uppdrag.
Välkommen 11 december i Stockholm

Grundkurs i offentlig upphandling
 
En tre dagars grundkurs som tar upp alla viktiga regler och bestämmelser som en upphandlare bör känna till för att utföra sitt arbete på bästa sätt.
Välkommen 19-21 november 2019 i Stockholm

Upphandling i samverkan
 
Välkomna till en konferens om ideella aktörers roll i upphandlingsprocesser. Vilka hinder finns för civilsamhällesaktörer att delta i offentliga upphandlingar? Hur relaterar upphandling och IOP till varandra? Arrangemanget är en avslutningskonferens för ett lärnätverk om upphandlingsfrågor där SKL deltagit tillsammans med civilsamhällets aktörer. NOD och Upphandlingsmyndigheten är arrangörer av konferensen.
Välkommen 12 december i Stockholm
 
 
Nyhetstips från omvärlden
 
 
 
Så mycket tjänar samhället på sysselsättningskrav i offentlig upphandling
Kan man räkna på den samhällsekonomiska effekten av att ställa sysselsättningskrav i offentlig upphandling? Ja, nu kan man det. Upphandlingsmyndigheten lanserar en beräkningsmodell som svarar på vad effekten av sysselsättningskrav blir på olika nivåer – för staten, regionen, kommunen och arbetsgivaren.
Beräkningsmodellen ingår i UMs stöd för sysselsättningskrav i offentlig upphandling
 
"Att nätläkare går back kan vara optimalt"
Att det etablerats ett antal företag som erbjuder snabb kontakt med läkare vid videomöten och chatt har väl vid det här laget knappast undgått någon. I detta nummer av Ekonomisk Debatt konstaterar Björn Ekman att den nya marknaden möts med skepsis av aktörer inom och utom den ordinära vården.
Debattartikel från Nationalekonomiska föreningens Ekonomiska debatt
 
Valfriheten inom välfärden är åter hotad
Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Christina Cedergren, Cedergruppen och Anders Morin, Svenskt näringsliv.
Välfärden behöver ökad samverkan mellan offentlig sektor och näringslivet - Svenskt Näringsliv
 
Korruption hinder för hållbarhetsmålen i Agenda 2030
I demokratiska samhällen är tillit en viktig grundpelare, något som korruption helt underminerar. Korruption snedvrider inte bara den ekonomiska välfärden, utan är direkt skadlig för såväl miljön som för enstaka individer. Regnskog skövlas och djurarter dör ut. Korruption påverkar vart och ett av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 och hur korruption utgör ett hinder för hela agendan.
Antikorruption - viktigaste hållbarhetsfrågan, IMM – Institutet mot mutor
 
Ny lag skapar möjligheter för bättre upphandlingsstatistik
Riksdagen har fattat beslut om en ny lag om upphandlingsstatistik. Upphandlingsmyndigheten välkomnar lagen som skapar möjligheter för mer digital och tillgänglig statistik. Lagen börjar gälla den 1 juli 2020 och ett halvår senare ska upphandlingar annonseras i registrerade annonsdatabaser.
Goda möjligheter att samla in och publicera uppgifter om upphandlingar - UM
 
”Alla ska ringa 1177”
1177 Vårdguiden ska digitaliseras för att bli vägen in i vården. Meningen är att man ska ha en ingång. Alla svenskar ska ringa 1177, säger socialminister Lena Hallengren.
Så här tänker sig Inera att det framtida 1177 Vårdguiden ska fungera - Dagens Medicin
 
”Avtalsuppföljning ett måste”
Kommuner och regioner måste kontrollera att de får det de betalar för. Det måste vara en självklarhet i inköpsarbetet att säkerställa att skattebetalarnas pengar nyttjas på bästa sätt.
Avtalsuppföljning ger god konkurrens och lika villkor - Debattartikel från Upphandling 24
 
Västmanlands offentliga vårdcentraler ska drivas som en intraprenad
Regionstyrelsen har beslutat att länets tolv offentligt drivna vårdcentraler, från och med årsskiftet, ska drivas som en intraprenad. Det innebär att verksamheten drivs under företagsliknande former, med bland annat eget ansvar för ekonomi, verksamhet och personal.
Värna konkurrensneutralitet - SVT Nyheter
 
"Sätt patienterna före vinstintresset: Avskaffa rekvisitionssystemet för hörapparater"
Det är svårt att se att någon annan än de större hörapparattillverkarna har något att vinna på systemet med rekvisitioner.” Den slutsatsen drar Region Skånes egen utredning av Rekvisition hörapparat, som innebär att patienter istället för att få en hörapparat från regionens upphandlade sortiment kan få en hörselcheck för att köpa en annan hörapparat. Trots denna svidande kritik står det borgerliga styret fast vid att rekvisitionssystemet ska finnas kvar.
Rekvisitionssystemet minskar valfriheten - Debattartikel från Socialdemokraterna
 
"Så släpps fler småföretag in"
Nu lanserar organisationen Företagarna en småföretagsvänlig upphandlingspolicy i sju punkter. Kungälvs kommun är först ut att lyfta den vid en träff med lokala företagare.
Småföretagarvänlig upphandlingspolicy

Vi vill se fler småföretag i offentliga upphandlingar - Debattartikel från Företagarna
 
Nya förslag hotar 80 mottagningar
Ica skulle storsatsa på sjuksköterskeledda mottagningar landet runt. Nu avvaktar livsmedelsjätten i väntan på besked.
Nätläkarbolagen ser utredningen som ett hot - Vårdfokus
 
Gotland återinför utmaningsrätten
Utmaningsrätten innebär en möjlighet för företag att lämna förslag på viss verksamhet inom regionen som de anser sig kunna sköta på ett annat, mer ekonomiskt sätt. Regionen ska då pröva om man anser att den verksamheten skall upphandlas. Det är ett sätt att stimulera såväl företagande som kvalitetsutveckling genom nytänkande, säger Regionstyrelsens ordförande, Eva Nypelius (C).
Riktlinjer för utmaningsrätt, handlingar till fullmäktige, ärende 5

Regionfullmäktiges protokoll 2019-10-21 §250
 
Kommunen stänger sin hemtjänst
Nordanstigs kommun slutar att erbjuda hemtjänst i Bergsjö och Gnarp och lämnar över områdena till privata utförare. Det har visat sig svårt att få ner kostnaderna i vår hemtjänst med så pass många utförare på ett så här litet kundunderlag. Åtgärden har sin grund i de stora underskott som verksamheten dragits med under lång tid. 
Har inte lyckats ställa om organisationen i den takt som krävts - Nordanstigs kommmun