Nationell strategi för Nära vård nödvändig
 
Framtidens vård och omsorg utgår ifrån individens behov och förutsätter ett nära samarbete mellan kommuner och regioner. Men det krävs både lagändringar och att statens roll tydliggörs.
– Vi ser ett stort behov av en nationell strategi där inte minst statens roll behöver bli tydligare, säger Marie Morell, ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation.
 
Vd-krönika
Glöm aldrig för vem du finns till
 
 
I min inledande krönika skrev jag att ”förenkla”, ”förnya” och ”förbättra” är ledord som alltid varit centrala för mig och som är det även i det nya uppdraget att leda SKL. 
 
 
Röj hinder för bredbandsutbyggnaden
 
SKL har lämnat förslag till regeringen om en lagändring för att underlätta kommunal bredbandsverksamhet. Det behövs för att Sverige ska klara bredbandsutbyggnaden.
– Regeringen kan med en ganska enkel lagförändring göra stor skillnad, säger SKL:s ordförande Anders Knape.
SKL vill se undantag från lokaliseringsprincipen
Migrationsverkets tolkning får stora konsekvenser
 
Ungdomar med tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt gymnasielagen får inte bo kvar på statliga boenden enligt Migrationsverkets tolkning av en ny dom. 
– Beslutet får stora konsekvenser för kommuner och individer, säger Fredrik Lennartsson, SKL.
SKL ifrågasätter tolkningen
 
Mer från SKL
 
Debatten om pensionsskulden måste föras på saklig grund
Kommunerna har stora ekonomiska utmaningar kommande år och skulderna ökar som en följd av stora investeringsbehov. Men inom pensionsområdet ser vi att skulden minskar. Det skriver SKL i en debattartikel i Dagens Samhälle.
Pensionsskulden är inte dold
 
Hot och hat mot förtroendevalda ökade under 2018
Var tredje förtroendevald utsattes för trakasserier, hot eller våld under 2018, enligt en undersökning från Brottsförebyggande rådet.  SKL konstaterar att utvecklingen är ett hot mot det demokratiska systemet.
Fortfarande få som polisanmäler
 
Kommuner får medel för att förebygga våld i skolan
I juni utlyste SKL medel till skolhuvudmän som vill stärka det våldsförebyggande arbetet. Nu står det klart att 49 kommuner får ta del av medlen. Satsningen är ett samarbete med regeringen.
Stöd till våldsförebyggande metoder
 
Dagens Samhälle får ny ägare
Di-gruppen inom Bonnier News tar över Dagens Samhälle. SKL Företag har överlåtit aktierna i Dagens Samhälle AB till Di-gruppen som har tagit över ansvaret för all verksamhet, inklusive anställda, lokaler och varumärken. 
Dagens Samhälle blir en del av Bonnier
 
Bloggar från SKL
 
Kostnader för ekonomiskt bistånd ökar
Kommunernas kostnader för det ekonomiska biståndet ökar. En viktig orsak är att de statliga förändringarna inom arbetsmarknadspolitiken bidrar till en övervältring av kostnader till kommunerna. Det skriver SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog.
Ekonomibloggen
 
Obligatorisk språkförskola väcker många frågor 
Angelägna frågor står i fokus när regeringens särskilda utredare ska lämna förslag som syftar till ett ökat deltagande och bättre språkutveckling i förskolan. Det skriver Per-Arne Andersson, SKL.
Skolbloggen
 
Långsiktiga planeringsförutsättningar och lokal lönebildning inför Avtal 20
Förberedelserna inför nästa års avtalsrörelse är i full gång. Under november träffar vi kommuner och regioner för att få deras inspel inför vårens förhandlingar med facken, skriver SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl. 
Arbetsgivarbloggen
 
Nytt från omvärlden
 
Skolverket ser över beslut om återkrav av statsbidrag
Skolverket krävde i oktober tillbaka cirka 15 miljoner från kommuner som fått statsbidrag för yrkesförarutbildning. Myndigheten har därefter bland annat haft samtal med kommunföreträdare vilket har lett till en ny genomgång av regelverket. Skolverket konstaterar nu att bedömningen behöver justeras.  
Sannolikt kommer återkraven att minska

Nationell samordnare för ökad kvalitet i äldreomsorgen
Regeringen har utsett Göran Johansson till nationell samordnare för att främja en hållbar kompetensförsörjning inom kommunal vård och omsorg. Samordnaren ska stödja kommunerna genom att bland annat stimulera förändringsarbete, stärka ledarskapet samt föreslå välfärdstekniska lösningar som kan avlasta personalen.
Uppdraget ska redovisas 2021

Fortsatt positiva resultat för svensk hälso- och sjukvård
Sveriges hälso- och sjukvård presterar fortsatt väl i internationell jämförelse. En nypublicerad rapport från OECD visar många goda resultat men även utvecklingsområden för svensk hälso- och sjukvård samt folkhälsa. Rapporten bygger bland annat på statistik från Socialstyrelsen.
Internationell jämförelse av hälso- och sjukvård

Långtidsarbetslösheten ökar
För första gången på 16 månader ökar långtidsarbetslösheten. Det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Enligt myndighetens analys hänger ökningen ihop med avmattningen i ekonomin och att färre har subventionerade anställningar.
Antal som har varit arbetslösa i minst ett år ökar